Pievienot darbus Atzīmētie0
Darbs ir veiksmīgi atzīmēts!

Atzīmētie darbi

Skatītie0

Skatītie darbi

Grozs0
Darbs ir sekmīgi pievienots grozam!

Grozs

Reģistrēties

interneta bibliotēka
Atlants.lv bibliotēka
0,99 € Ielikt grozā
Gribi lētāk?
Identifikators:476703
 
Autors:
Vērtējums:
Publicēts: 29.10.2004.
Valoda: Latviešu
Līmenis: Vidusskolas
Literatūras saraksts: 6 vienības
Atsauces: Ir
Darba fragmentsAizvērt

Latvijā ik gadus rodas 600 000 – 700 000 tonnu sadzīves atkritumu... Šie skaitļi atspoguļo aisberga redzamo pusi, t. i., tie atkritumi, kas nonāk atkritumu izgāztuvēs un tie, kas tiek izšķiroti. Tai pašā laikā bieži var redzēt, ka atkritumi ir izmesti mežos, kāpu zonās utt. teritorijās, kur veidojās mini atkritumu izgāztuves vai ar laiku tu ir izveidotas jau lielu mērogu izgāztuves.
Par nekārtībām katrā teritorijā atbildība ir jāuzņemas tās īpašniekam, respektīvi, arī par atkritumu savākšanu un izvešanu. Par sadzīves atkritumu apsaimniekošanas organizēšanu savā administratīvajā teritorijā ir atbildīgas pašvaldības. Bieži pašvaldības ar šo funkciju netiek galā, it īpaši mazās kam ir minimāli pašvaldības budžeti, jo nevar atvēlēt šai funkcijai pietiekamus līdzekļus.
Tai pašā laikā nav iespējams šķirot atkritumus, piemēram, stiklu, patīru utt. Saskaņā ar normatīvo aktu prasībām bateriju un akumulatoru importētāji ir atbildīgi par marķējumu, kas norāda, ka baterijas un akumulatori pēc izmantošanas ir jāsavāc atsevišķi no citiem sadzīves atkritumiem. Savukārt, bateriju un akumulatoru tirgotājiem bez papildu samaksas tie pēc izmantošanas ir jāpieņem atpakaļ, jānodrošina to droša uzglabāšana un jāslēdz līgums ar bīstamo atkritumu apsaimniekošanas komercsabiedrībām par turpmāko apsaimniekošanu. Piemēram, Saulkrastos nav, kur nodot baterijas un akumulatorus un citus bīstamos atkritums. Tādēļ bieži var redzēt, ka stikls, metāli, plastmasa, baterijas un akumulatori tiek izgāzti mežos. Šādos apstākļos netiek nodrošināta atkritumu glabāšanu cilvēku veselībai un videi drošā veidā.
Par iemesliem, kādēļ izveidojās šāda situācija var minēt divus iemeslus - zemās iedzīvotāju vides apziņas dēļ atkritumi tiek izgāzti tam neparedzētās vietās un vāji tiek īstenota atkritumu šķirošana. Bateriju savākšana notiek lielveikalos. Produktiem, kas satur ķīmiskos elementus ir jānodrošina atsevišķa savākšana no sadzīves atkritumiem, piemēram, vai ir nodrošināta bateriju un akumulatoru dalīta savākšana.
Šobrīd Rīgā un citās lielajās pilsētās tiek nodrošināta iespēja pašiem iedzīvotājiem šķirot atkritumus. Pārvāra tiek nodrošināta izlietotā iepakojuma materiālu atkārtota izmantošana un pārstrāde katram atsevišķam iepakojuma veidam (stikls, kartons un papīrs, plastmasa).

Autora komentārsAtvērt
Darbu komplekts:
IZDEVĪGI pirkt komplektā ietaupīsi −2,98 €
Materiālu komplekts Nr. 1165642
Parādīt vairāk līdzīgos ...

Atlants

Izvēlies autorizēšanās veidu

E-pasts + parole

E-pasts + parole

Norādīta nepareiza e-pasta adrese vai parole!
Ienākt

Aizmirsi paroli?

Draugiem.pase
Facebook

Neesi reģistrējies?

Reģistrējies un saņem bez maksas!

Lai saņemtu bezmaksas darbus no Atlants.lv, ir nepieciešams reģistrēties. Tas ir vienkārši un aizņems vien dažas sekundes.

Ja Tu jau esi reģistrējies, vari vienkārši un varēsi saņemt bezmaksas darbus.

Atcelt Reģistrēties