Pievienot darbus Atzīmētie0
Darbs ir veiksmīgi atzīmēts!

Atzīmētie darbi

Skatītie0

Skatītie darbi

Grozs0
Darbs ir sekmīgi pievienots grozam!

Grozs

Reģistrēties

interneta bibliotēka
Atlants.lv bibliotēka
3,99 € Ielikt grozā
Gribi lētāk?
Identifikators:430223
 
Vērtējums:
Publicēts: 10.02.2015.
Valoda: Latviešu
Līmenis: Augstskolas
Literatūras saraksts: 5 vienības
Atsauces: Ir
Laikposms: 2011. - 2015. g.
SatursAizvērt
Nr. Sadaļas nosaukums  Lpp.
  Ievads    3
1.  Ilgtspējīga attīstība    4
2.  Ekonomikas un vides mijiedarbība    5
3.  Rūpnieciskās ražošanas un ekonomikas uzlabošanas risinājumi    5
3.1.  Ietekme uz vidi – to noteicošie faktori un principi    7
4.  Piesārņojuma samazināšanas metodes    8
5.  Konkurss „Videi draudzīgs tirgotājs”    8
5.1.  Vērtēšanas kritēriji tirdzniecības objektiem    9
5.2.  Laureāti un uzvarētāji    13
6.  Piemēri Latvijā    14
  Nobeigums    15
  Biogrāfisko norāžu saraksts    16
  Pielikumi    17
Darba fragmentsAizvērt

Piemēri Latvijā
Latvijā, kopš 2008.gada, tiek rīkots konkurss "Videi draudzīgs tirgotājs" un Latvijas Tirgotāju asociācijas mājas lapā ir pieejama informācija par uzņēmumiem, kas ir videi draudzīgi. Protams, ir arī uzņēmumi, kas nepiedalās šajā konkursā un tāpat ir videi draudzīgi. Piemēram, Rīgas satiksme šā gada augustā iegādājās 5 elektromobīļus, veicinot rūpēties par dabu un neizmantot degvielu. Arī vasarā staigājot pa Vecrīgu, mēs katrs esam redzējis velotaksi, kas šobrīd ir ļoti populārs Latvijā, vasaras sezonā. Kā arī SEB bankas radošā ideja pievienot e-pastā piezīmi, kur rakstīts ‘’Padomā par vidi pirms vēstules drukāšanas’’(pielikumā 3.attēls)
Lai iegūtu vairāk informāciju, autors intervēja SIA „Vinum” vīna veikalu. Irēnai trīs gadus atpakaļ radās ideja izveidot savu uzņēmu vīna veikalu SIA „Vinum”. Pēc pirmā darbības gada Latvijas Tirgotāju asociācija uzaicinājusi piedalīties konkursā „Latvijas labākais tirgotājs”, 2010.gadā. Piedaloties konkursā „Latvijas labākais tirgotājs” tika automātiski piedāvāta iespēja piedalīties arī konkursā „Videi draudzīgs tirgotājs”. Takā sirgi Irēna jutusies kā videi draudzīga tirgotāja šādu iespēju nelaida garām, un piedalījās arī konkursā „Videi draudzīgs tirgotājs”. Pirmo reizi piedaloties šajā konkursā tikai iegūts laureāts. Nākamajā gadā, kad Latvijas tirgotāju asociācija piedāvājusi piedalīties konkursā atkal, Irēna ilgi nedomāju un, protams, pieteicās. Kad tika paziņoti 2011.gada uzvarētāji, Irēna bija ļoti apmierināta ka tajā sarakstā bijusi arī viņa (pielikumā 4.un 5.attēls). Konkursā, Irēna nepiedalījās ar mērķi, lai iegūtu vairāk apmeklētājus un lai iegūtu kaut kādas balvas. Irēna, uzskata, ka neviens uzņēmums nav ideāls un pilnība nespēj atbilst visiem vērtēšanas kritērijiem. Kā. Piemēram, SIA „Vinum” uzņēmumā papīra maisiņus nav populāri iegādāties, jo piedāvātā produkcija ir diezgan smaga un papīra maisiņš nespēj izturēt šo smagumu. Lai gan ja klients pērk vīna pudeles vairākas un ja viņam ir nepieciešams, piedāvā papīra kastes, kuras ir daudz izturīgākas, nekā papīra maisiņi. Atkritumi uzņēmumā tiek šķiroti patstāvīgi, Irēna ļoti grib dzīvot sakārtotā un tīrā vidē, tāpēc Irēnai tas ir ļoti svarīgi. Šķirošanas iespējas SIA „Vinum” uzņēmumam piedāvā apsaimniekotājs, kur ir uzlikti konteineri atsevišķi gan plastikāta, gan stikla pudelēm, gan arī papīram. Lielākoties papīru savāc piegādātāji un kastes, kuras neizmanto tiek nodotas makulatūrai, atbalsta arī skolas ar makulatūru, šobrīd tā ir Tīraines pamatskola.

Nobeigums
Latvijā ir nepieciešams vairāk popularizēt konkursu „Videi draudzīgs tirgotājs”, lai cilvēki aizdomātos vairāk par sava uzņēmuma uzlabošanu. Lai uzņēmumiem, būtu lielāka interese veidot videi draudzīgus uzņēmumus nepieciešams ieviest jaunus likumus, lai cilvēkiem būtu izdevīgāk būt videi draudzīgākiem nekā nedomāt vispār par vides aizsardzību. Ir valstī jāveido arī atjaunojumos enerģijas avoti, protams, tam ir nepieciešama ļoti dārga tehnoloģija, kas ražotu enerģiju. Bet mans uzskats ir, kad ieguldot naudu enerģijas avotu atjaunināšanai, ar laiku mēs savā valstī iegūsim tikai peļņu.
Videi draudzīgs uzņēmums domā par labklājību pasaulē. Videi draudzīgs uzņēmums cenšoties sasniegt savus mērķus ekonomikā, cenšas ekonomēt pasaules resursus.

Autora komentārsAtvērt
Parādīt vairāk līdzīgos ...

Atlants

Izvēlies autorizēšanās veidu

E-pasts + parole

E-pasts + parole

Norādīta nepareiza e-pasta adrese vai parole!
Ienākt

Aizmirsi paroli?

Draugiem.pase
Facebook

Neesi reģistrējies?

Reģistrējies un saņem bez maksas!

Lai saņemtu bezmaksas darbus no Atlants.lv, ir nepieciešams reģistrēties. Tas ir vienkārši un aizņems vien dažas sekundes.

Ja Tu jau esi reģistrējies, vari vienkārši un varēsi saņemt bezmaksas darbus.

Atcelt Reģistrēties