Pievienot darbus Atzīmētie0
Darbs ir veiksmīgi atzīmēts!

Atzīmētie darbi

Skatītie0

Skatītie darbi

Grozs0
Darbs ir sekmīgi pievienots grozam!

Grozs

Reģistrēties

interneta bibliotēka
Atlants.lv bibliotēka
5,99 € Ielikt grozā
Gribi lētāk?
Identifikators:675706
 
Autors:
Vērtējums:
Publicēts: 31.08.2004.
Valoda: Latviešu
Līmenis: Augstskolas
Literatūras saraksts: 21 vienības
Atsauces: Ir
SatursAizvērt
Nr. Sadaļas nosaukums  Lpp.
  IEVADS    2
  DARBĀ LIETOTIE TERMINI    4
1.  VĒRTSPAPĪRU TIRGUS ATTĪSTĪBAS VĒSTURE UN VISPĀRĒJS RAKSTUROJUMS    6
  VĒRTSPAPĪRU TIRGUS    8
1.1.  TIRDZNIECĪBAS SHĒMA    8
1.2.  CENAS NOTEIKŠANA    10
2.  VĒRTSPAPĪRU VEIDI    10
2.1.  VALSTS UN PAŠVALDĪBU VĒRTSPAPĪRI    10
2.2.  KORPORATĪVIE VĒRTSPAPĪRI    11
2.3.  AKCIJAS    13
2.4.  HIPOTĒKU UN ZEMES BANKAS ĶĪLU ZĪMES    14
2.5.  CITI VĒRTSPAPĪRI    14
3.  VĒRTSPAPĪRU UZSKAITES SISTĒMA    15
3.1.  KONTU TURĒTĀJU KĀRTOJAMĀ VĒRTSPAPĪRU UZSKAITE    16
3.2.  LCD KĀRTOJAMĀ VĒRTSPAPĪRU UZSKAITE UN KONTI    20
3.3.  VĒRTSPAPĪRU NOTIKUMU IZPILDE    22
3.4.  VĀRDA VĒRTSPAPĪRU ĪPATNĪBAS    23
3.5.  ĀRVALSTU VĒRTSPAPĪRU ĪPATNĪBAS    23
4.  VĒRTSPAPĪRU PUBLISKĀ APGROZĪBA    25
4.1.  VĒRTSPAPĪRU SĀKOTNĒJĀS IZVIETOŠANAS UN PUBLISKĀS APGROZĪBAS UZRAUDZĪBA    27
4.2.  VĀRSTPAPĪRU SĀKOTNĒJĀ IZVIETOŠANA UN LAIŠANA PUBLISKAJĀ APGROZĪBĀ    28
  IZMANTOTĀS LITERATŪRAS UN AVOTU SARAKSTS    35
Darba fragmentsAizvērt

Vērtspapīru tirgus vēsture sniedzas tālā senatnē. Jau senās Romas laikā bija pazīstamas pirmās parādzīmes (vekseļu priekšteči), kas bija nevis papīra formas, bet gan iegrieztas koka pagalē. Tās galvenokārt izmantoja, norēķinoties par preču piegādi. No viduslaiku augļotāju darbības radās pirmās obligācijas.
Biržas vēsturiski izveidojušās no gadatirgiem. To pirmssākumi rodami 12. gs. lielākajās viduslaiku Eiropas pilsētās (Venēcijā, Florencē, Londonā), kur attīstījās tirgi, kuros pirka un pārdeva preces, vērtspapīrus, noteica naudas kursus un norēķinājās tirgotāji. Līdz ar lielajiem ģeogrfiskajiem atklājumiem radās nepieciešamība apgūt jaunās teritorijas un to dabas bagātības. Šim mērķim bija nepieciešami ievērojami naudas ieguldījumi, kas teorētiski varēja radīt lielu peļņu. Tādēļ 14. - 16.gs. bija pirmo akciju sabiedrību rašanās laiks.
14.gs Beļģijas pilsētā Brigē ieradās itālieši, lai slēgtu darījumus. No kāda bagāta Briges tirgotāja Van den Bursa vārda radās nosaukums "birža". Pirmās biržas tika nodibinātas 1531. gadā Amsterdamā. 1545. g. Lionā, 1558. g. Hamburgā, 1566. g. Londonā, 1585. g. Frankfurtē. šobrīd lielākās biržas pasaulē - Ņujorkas fondu birža tika dibināta 1792. gadā. Krievijā pirmo biržu izveidoja 1705. gadā Pēterburgā. Rīgā birža savu darbību uzsāka 1816. gadā (kopš 1858. gada - Biržas namā Doma laukumā), bet Maskavā - 1837. gadā. Krievijā līdz 1917. gadam darbojās 94 biržas.
Rīgā 20.gs. sākumā vērtspapīru tirgū dominēja ārpusbiržas darījumi ar ķīlu zīmēm, kuras izlaida Rīgas pilsētas Kredītbiedrība un Rīgas Hipotēku biedrība. Rīgas Biržā tika pārdotas nelielas akciju paketes. Pirms I Pasaules kara tika izsludināti vairāki Rīgas pilsētas obligāciju laidieni, no kuriem pēdējais tika veikts 1914. gadā uz 39 gadiem par summu 12,5 mlj. rbļ. Kara dēļ Rīga pārtrauca obligāciju atpirkšanu. Šis aizņēmums vēlāk Latvijas valstij sagādāja daudz nepatikšanu.
Pirmā Latvijas valdība - Tautas padome 1918. gada novembrī pieņēma likumu par Neatkarības 5% valsts aizņēmumu uz 15 gadiem. Sakarā ar minimālo atsaucību pēc dažām nedēļām valdība nolēma to realizēt piespiedu kārtā. Sakarā ar tuvākajos gados attīstošos inflāciju un naudas reformām šo obligāciju turētāji cieta smagus zaudējumus.
Latvijas Republikas pastāvēšanas laikā vērtspapīru tirgus nebija attīstīts. To varētu izskaidrot ne tikai ar lielo kapitāla trūkumu pirmajos neatkarības gados, bet arī ar pastāvošo valsts politiku. Valsts centās sev iegūt monopola stāvokli ilgtermiņa kredīta jomā. Pēc Latvijas likumdošanas Latvijas Bankai nebija atļauts nodrošināt izlaistās banknotes ar vērtspapīriem. Tas bija viens no nopietnākajiem iemesliem, kādēļ brīvs vērtspapīru tirgus Latvijā neizveidojās. To sekmēja arī vairāku politiķu izteikumi par vērtspapīru tirgu kā novecojušu parādību.

Autora komentārsAtvērt
Darbu komplekts:
IZDEVĪGI pirkt komplektā ietaupīsi −6,98 €
Materiālu komplekts Nr. 1218934
Parādīt vairāk līdzīgos ...

Atlants

Izvēlies autorizēšanās veidu

E-pasts + parole

E-pasts + parole

Norādīta nepareiza e-pasta adrese vai parole!
Ienākt

Aizmirsi paroli?

Draugiem.pase
Facebook

Neesi reģistrējies?

Reģistrējies un saņem bez maksas!

Lai saņemtu bezmaksas darbus no Atlants.lv, ir nepieciešams reģistrēties. Tas ir vienkārši un aizņems vien dažas sekundes.

Ja Tu jau esi reģistrējies, vari vienkārši un varēsi saņemt bezmaksas darbus.

Atcelt Reģistrēties