Pievienot darbus Atzīmētie0
Darbs ir veiksmīgi atzīmēts!

Atzīmētie darbi

Skatītie0

Skatītie darbi

Grozs0
Darbs ir sekmīgi pievienots grozam!

Grozs

Reģistrēties

interneta bibliotēka
Atlants.lv bibliotēka
1,99 € Ielikt grozā
Gribi lētāk?
Identifikators:103427
 
Autors:
Vērtējums:
Publicēts: 14.12.2004.
Valoda: Latviešu
Līmenis: Vidusskolas
Literatūras saraksts: Nav
Atsauces: Nav
Darba fragmentsAizvērt

Veronika Strēlerte ( īstajā vārdā - Rudīte Johansone) pieder tai literātu kopai, kam daiļrade, vēsturisko notikumu ietekmēta, it kā sadalās divās daļās - dzimtenē sāktais darbs turpinās trimdā. Kopš 1945. gada Veronikas Strēlertes mītnes zeme ir Zviedrija.
Veronikas Strēlertes dzimtā puse ir Zemgale. Viņa dzimusi Dobelē, ģimenē, kur valda rosīga garīgā dzīve. Tēvs jaunībā darbojies žurnālistikā, abi vecāki spēlējuši teātrī, dziedājuši korī.
Pirmā pasaules kara laikā ģimene ir daudzo latviešu bēgļu skaitā - vispirms Valkā, tad Krievijā un Ukrainā. Latvijā atgriežas 1918. gadā un apmetas Džūkstē pie radiem.
Tēvs dabū darbu Jelgavā. Veronikas Strēlertes skolas gaitas sākas Jelgavas 4. Pamatskolā, taču skolu nākas mainīt, kad tēvu pārceļ par miertiesnesi uz Auci. Aucē Veronika Strēlerte mācās vienā klasē ar nākamo rakstnieci Irmu Grebzdi (tolaik - Irmgardi Priecīgo). Taču pēc kāda laika vecākā māsa, kas ir skolotāja Jelgavā, aicina mācīties atkal Jelgavas 2 valsts ģimnāzijā. No šī laika īpašas atmiņas saglabājušās par skolotāju J. Gersti, kā arī par franču valodas skolotāju, kas, iespējams, ietekmējis vēlāko izvēli studēt romāņu filoloģiju.
Rīgas pievilcība tiek apjausta, ciemojoties pie māsas Helmas, un tādēļ notiek pārcelšanās uz Rīgu, kur viņa mācās Rīgas 2 vidusskolā. Ja Jelgavā rakstītie dzejoļi paliek tikai pašas ziņā, tad Rīgā Veronika Strēlerte tos iesūta skolas literārajam pulciņam, un pirmā vērtētāja - Valdemāra Damberga atzinība iedrošina arī turpmāk nodarboties ar rakstīšanu.
Pēc skolas beigšanas viņa uzsāk studijas Latvijas universitātē un saņem diplomu filoloģijā 1941. gadā vācu okupācijas laikā.
Kara gados Veronika Strēlerte vispirms ir žurnāla ``Mana Māja`` literārās daļas vadītāja, tad redaktore. Pienāk 1944. gads, Sarkanā Armija tuvojas Rīgai, un daudzi dodas prom uz Vāciju. Veronika Strēlerte sākumā dodas uz Liepāju, tad ar kuģi uz Dancigu, no turienes uz Berlīni un sāk strādāt ``Daugavas Vanagu`` redakcijā par tulkotāju un mašīnrakstītāju.
1945. gada 3. februāra - Berlīnes lielās bombardēšanas dienas notikumi liek domāt , kā tikt no turienes projām. …

Autora komentārsAtvērt
Darbu komplekts:
IZDEVĪGI pirkt komplektā ietaupīsi −2,48 €
Materiālu komplekts Nr. 1178667
Parādīt vairāk līdzīgos ...

Atlants

Izvēlies autorizēšanās veidu

E-pasts + parole

E-pasts + parole

Norādīta nepareiza e-pasta adrese vai parole!
Ienākt

Aizmirsi paroli?

Draugiem.pase
Facebook

Neesi reģistrējies?

Reģistrējies un saņem bez maksas!

Lai saņemtu bezmaksas darbus no Atlants.lv, ir nepieciešams reģistrēties. Tas ir vienkārši un aizņems vien dažas sekundes.

Ja Tu jau esi reģistrējies, vari vienkārši un varēsi saņemt bezmaksas darbus.

Atcelt Reģistrēties