Pievienot darbus Atzīmētie0
Darbs ir veiksmīgi atzīmēts!

Atzīmētie darbi

Skatītie0

Skatītie darbi

Grozs0
Darbs ir sekmīgi pievienots grozam!

Grozs

Reģistrēties

interneta bibliotēka
Atlants.lv bibliotēka
0,99 € Ielikt grozā
Gribi lētāk?
Identifikators:474922
 
Autors:
Vērtējums:
Publicēts: 30.11.2005.
Valoda: Latviešu
Līmenis: Vidusskolas
Literatūras saraksts: 4 vienības
Atsauces: Nav
Darba fragmentsAizvērt

Verdzība – sabiedriskās attiecības, kurās daļa cilvēku (vergi) tiek uzskatīti par citu īpašumu un tāpēc ir beztiesīgi. Arī sabiedriski ekonomiska sistēma, kas balstās uz vergu darbu.

Lielā Enciklopēdiskā Vārdnīca, Jumava, 2003, Rīga

Verdzība – Vēsturiski pirmā cilvēka ekspluatācijas forma. Verdzības apstākļos vergs kopā ar ražošanas līdzekļiem bija vergtura īpašums. Verdzības sociālie priekšnoteikumi radās pirmatnējo kopienu iekārtas sairšanas procesā. Verdzība sāka veidoties Tuvajos Austrumos 4. gt. p.m.ē.

Verdzības iekārta – Cilvēces vēsturē pirmā šķiru sabiedriski ekonomiska formācija, kas balstās uz ražošanas līdzekļu privātīpašumu. Īpašniekam (vergturim) pieder arī pats ražotājs (vergs). Senākās vergturu valstis (Mezopotāmija, Ēģipte) izveidojās 4. un 3. gt. p.m.ē. Augstāko attīstības pakāpi verdzība sasniedza Senajā Grieķijā (5. – 4. gs. p.m.ē.) un Senajā Romā (2.gs. p.m.ē. – 2. gs. m.ē.). Verdzību (4. – 6. gs. m.ē.) nomainīja feodālisms.
Verdzība ir plaši apskatīts un skaidrots jēdziens, tāpēc referātā es došu nelielu ieskatu par verdzības uzplaukumu ASV, kā arī uzskates materiālus. Es uzskatu, ka verdzību nav viegli raksturot vai pierādīt, tā tiek slēpta, netiek atzīta, par to nerunā, vergturi to formulē savādāk utt. Pasaules vēsturē ir radušies kari verdzības dēļ, nošķīrušās tautas, izzudušas reliģijas un kultūras – vergturiem tā ir nesusi varu un bagātību, citus pazudinot bezdibenī... , tomēr verdzība ir bijusi vēstures nozīmīga sastāvdaļa un veidotāja. …

Autora komentārsAtvērt
Parādīt vairāk līdzīgos ...

Atlants

Izvēlies autorizēšanās veidu

E-pasts + parole

E-pasts + parole

Norādīta nepareiza e-pasta adrese vai parole!
Ienākt

Aizmirsi paroli?

Draugiem.pase
Facebook

Neesi reģistrējies?

Reģistrējies un saņem bez maksas!

Lai saņemtu bezmaksas darbus no Atlants.lv, ir nepieciešams reģistrēties. Tas ir vienkārši un aizņems vien dažas sekundes.

Ja Tu jau esi reģistrējies, vari vienkārši un varēsi saņemt bezmaksas darbus.

Atcelt Reģistrēties