Pievienot darbus Atzīmētie0
Darbs ir veiksmīgi atzīmēts!

Atzīmētie darbi

Skatītie0

Skatītie darbi

Grozs0
Darbs ir sekmīgi pievienots grozam!

Grozs

Reģistrēties

interneta bibliotēka
Atlants.lv bibliotēka
3,99 € Ielikt grozā
Gribi lētāk?
Identifikators:566168
 
Autors:
Vērtējums:
Publicēts: 09.02.2010.
Valoda: Latviešu
Līmenis: Augstskolas
Literatūras saraksts: 14 vienības
Atsauces: Nav
SatursAizvērt
Nr. Sadaļas nosaukums  Lpp.
  Ievads    4
  Nedaudz par politisko līdzdalību vispārīgi    5
  Vai pilsoņu politiskā līdzdalība ir nepieciešama?    5
  Vēlēšanas    6
  Pasaulē vispāratzītās vēlēšanu sistēmas    7
  Vēlēšanu sistēma Latvijā    8
  Kā notiek vēlēšanas?    8
  Saeimas vēlēšanas    9
  Eiropas Parlamenta vēlēšanas    10
  Pašvaldību vēlēšanas    10
Darba fragmentsAizvērt

Nedaudz par politisko līdzdalību vispārīgi
Dažādās politiskajās sistēmās politiskās līdzdalības intensitāte un raksturs ir dažāds. Liberālās demokrātijas valstīs iedzīvotāji politiskajā dzīvē piedalās labprātīgi. Turpretī totalitāros un autoritāros režīmos līdzdalība bieži vien nav subjekta paša brīvas gribas izpausme, jo tā tiek organizēta un kontrolēta „no augšas”. Turklāt galvenais nav pat obligātums. Arī Austrālijā, kas ir demokrātiska valsts, piedalīšanās vēlēšanās nav brīvprātīga, bet gan obligāta. Taču totalitārais režīms cilvēkus politikai piesaista ar balvām un sodiem, piemēram, par piedalīšanos demonstrācijā tiek piešķirts papildatvaļinājums. Rezultātā tiek iegūti augsti šķietamās līdzdalības rādītāji, kuriem jāliecina, ka tauta režīmu atbalsta, kaut arī patiesībā tas lielā mērā balstās uz vardarbību. Autoritāra režīma apstākļos vēlēšanas un arī jebkura cita „līdzdalības” forma uztur tikai līdzdalības ilūziju.1

Vai pilsoņu politiskā līdzdalība ir nepieciešama?
Atsevišķu indivīdu, interešu grupu un partiju ieteikumi, no vienas puses, palīdz valdībai izvirzīt tādus darbības mērķus un izmantot tādus šo mērķu sasniegšanas līdzekļus, kuri maksimāli atbilst iedzīvotāju interesēm. No otras puses, pilsoņu līdzdalība tādu lēmumu pieņemšanā, kuri ietekmē viņu dzīvi, attīsta atbildības izjūtu.
Ja cilvēki atsakās no līdzdalības vai kādu iemeslu dēļ tā viņiem ir liegta, viņi nevar būt pilnvērtīgi sistēmas locekļi. Piemēram, ja valsts iedzīvotājam kādu iemeslu dēļ nav tiesību piedalīties vēlēšanās vai referendumā, tad viņš nevar ietekmēt līderu izvēli, valsts politisko kursu. Līdz ar to šis cilvēks ir izolēts no valsts politiskās dzīves.
Dažādiem demokrātijas teorētiķiem politiskās līdzdalības koncepcija ir atšķirīga. Ž. Ž. Ruso (1712-1778), Dž. S. Mills (1806-1873), angļu zinātniece K. Petmena – pauduši uzskatu, ka pilsoņiem politisko jautājumu izlemšanā jāpiedalās pēc iespējas plašāk. Tas nozīmē, ka vara jādecentralizē – daudzi lēmumi jāpieņem vietējām pašvaldībām, plaši jāpraktizē referendumi.…

Autora komentārsAtvērt
Darbu komplekts:
IZDEVĪGI pirkt komplektā ietaupīsi −4,48 €
Materiālu komplekts Nr. 1116059
Parādīt vairāk līdzīgos ...

Atlants

Izvēlies autorizēšanās veidu

E-pasts + parole

E-pasts + parole

Norādīta nepareiza e-pasta adrese vai parole!
Ienākt

Aizmirsi paroli?

Draugiem.pase
Facebook

Neesi reģistrējies?

Reģistrējies un saņem bez maksas!

Lai saņemtu bezmaksas darbus no Atlants.lv, ir nepieciešams reģistrēties. Tas ir vienkārši un aizņems vien dažas sekundes.

Ja Tu jau esi reģistrējies, vari vienkārši un varēsi saņemt bezmaksas darbus.

Atcelt Reģistrēties