Pievienot darbus Atzīmētie0
Darbs ir veiksmīgi atzīmēts!

Atzīmētie darbi

Skatītie0

Skatītie darbi

Grozs0
Darbs ir sekmīgi pievienots grozam!

Grozs

Reģistrēties

interneta bibliotēka
Atlants.lv bibliotēka
1,99 € Ielikt grozā
Gribi lētāk?
Identifikators:973961
 
Autors:
Vērtējums:
Publicēts: 21.10.2011.
Valoda: Latviešu
Līmenis: Augstskolas
Literatūras saraksts: 6 vienības
Atsauces: Nav
Darba fragmentsAizvērt

Māksla pēc Kandinska uzskatiem ir absolūti subjektīvs akts, tajā izpaužas indivīda iekšējie pārdzīvojumi, tādejādi ar to, principā, var nodarboties ikviens. „Zilā jātnieka” biedri interesējās par zilo toņu variācijām, meklēja harmoniskas krāsu kombinācijas. Populāra ir ideja, ka zilā ir garīguma krāsa, Kandinskis turklāt uzskatījis, ka jo tumšāka ir šī zilā krāsa, jo vairāk tā modina cilvēkā tieksmi uz mūžīgo. Savā daiļrades sākumā, 1903.gadā, Kandinskis tika uzgleznojis gleznu ar tādu pašu nosaukumu – „Zilais jātnieks” – tas uzskatāms par viņa mākslinieciskās darbības pirmās dekādes nozīmīgāko darbu. Gleznā attēlota figūra zirga mugurā, tā joņo cauri pļavai, mētelim plandot. Daži mākslas vēsturnieki uzskata, ka figūra piespiedusi sev klāt mazuli, taču tikpat labi iespējams tā ir tikai ēna. Jātnieka figūru veido krāsa un tās pārejas, nav izstrādātas specifiskas detaļas. Šajā darbā parādās pirmie asni Kandinska turpmākajam glezniecības veidam.
Grupa „Zilais jātnieks” savas darbības laikā sarīkoja divas izstādes, viena no tām devās tūrē pa Eiropu. 1912.gadā apvienība izdeva „Zilā jātnieka almanaku”. Tā redaktori bija Kandinskis un F. Marks, tajā tika publicēti dažādu valstu mākslinieku raksti par aktuālo tā laika mākslā. Interesanti, ka almanakā publicētajos rakstos galvenā uzmanība tika vērsta uz mākslu ārpus Eiropas – Āfrikas cilšu mākslu, Japānas mākslu, Ēģiptes mākslu un tamlīdzīgi. Arī pats Kandinskis nelaida garām iespēju publiski paust savus teorētiskos uzskatus, almanakā publicētas viņa esejas „On the Question of Form” un „On Stage Composition”, kā arī luga „The Yellow Sound”.Apvienība pārtrauca pastāvēt 1914.gadā, sākoties karam.
Vasilija Kandinska aizsāktais mākslas virziens – abstrakcionisms – būtiski ietekmējis turpmāko 20.gadsimta avangardisko mākslas virzienu attīstību. Šis virziens rāda iespēju domāt par mākslu kvalitatīvi citā plaknē. 2007.gadā Krievijā tiek ieviesta Kandinska balva – tā ir naudas balva krievu laikmetīgās mākslas pārstāvjiem. Tās mērķis ir atbalstīt jaunos māksliniekus un nest Krievijas mākslas vārdu pasaulē. Šī balva, manuprāt ir pelnījusi nēsāt Kandinska vārdu, jo tās koncepts iemieso to, ko savulaik mākslas pasaulē ienesis Kandinskis – novatorisku un laikmetīgu pieeju mākslas darba radīšanai.

Autora komentārsAtvērt
Darbu komplekts:
IZDEVĪGI pirkt komplektā ietaupīsi −3,98 €
Materiālu komplekts Nr. 1317418
Parādīt vairāk līdzīgos ...

Atlants

Izvēlies autorizēšanās veidu

E-pasts + parole

E-pasts + parole

Norādīta nepareiza e-pasta adrese vai parole!
Ienākt

Aizmirsi paroli?

Draugiem.pase
Facebook

Neesi reģistrējies?

Reģistrējies un saņem bez maksas!

Lai saņemtu bezmaksas darbus no Atlants.lv, ir nepieciešams reģistrēties. Tas ir vienkārši un aizņems vien dažas sekundes.

Ja Tu jau esi reģistrējies, vari vienkārši un varēsi saņemt bezmaksas darbus.

Atcelt Reģistrēties