Pievienot darbus Atzīmētie0
Darbs ir veiksmīgi atzīmēts!

Atzīmētie darbi

Skatītie0

Skatītie darbi

Grozs0
Darbs ir sekmīgi pievienots grozam!

Grozs

Reģistrēties

interneta bibliotēka
Atlants.lv bibliotēka
2,99 € Ielikt grozā
Gribi lētāk?
Identifikators:492887
 
Autors:
Vērtējums:
Publicēts: 20.12.2009.
Valoda: Latviešu
Līmenis: Augstskolas
Literatūras saraksts: 16 vienības
Atsauces: Ir
SatursAizvērt
Nr. Sadaļas nosaukums  Lpp.
  Ievads    3
1.  Ģimenes institūcija un vardarbības akts vēsturiskā skatījumā    4
2.  Vardarbības veidi ģimenē    7
2.1.  Psiholoģiskā vardarbība    7
2.2.  Fiziskā vardarbība    8
2.3.  Seksuālā vardarbība    11
3.  Nobeigums    13
4.  Izmantotās literatūras saraksts    14
Darba fragmentsAizvērt

Ievads
Dažādās valstīs ģimeņu dibināšana izriet no vietējām reliģiskajām, sociālajām un ekonomiskajām īpatnībām, kā arī no valsts vēsturiskās attīstības. Vislielāko iespaidu uz ģimeni atstāj tās sociālais stāvoklis sabiedrībā, tas bieži vien nosaka- kas ar ko drīkst slēgt laulības, kas konkrētai stratai tiek atzīts par pieņemamu un nepieņemamu - prestižu.
Sabiedrībā pastāv problēma, kas biežāk tiek noklusēta (‘paturēta starp mājas sienām’) nekā nonāk atklātībā- par to indivīds izvairās runāt plašākā sabiedrībā. Tā ir vardarbība ģimenē. Vardarbība ģimenē ir problēmu, par kuru parasti cilvēki nevēlas skaļi runāt (cenšas to slēpt), jo tie nevēlas atzīt, ka viņiem nodara pāri paši tuvākie cilvēki – ģimenes locekļi.
Sabiedrībā ir izplatījies stereotips, ka vardarbība ģimenē ir sastopama tikai sociāli nelabvēlīgās ģimenēs, ka vardarbība eksistē tikai alkoholiķu vidū, jo tie dzērumā nespējot sevi kontrolēt vai arī, ka vardarbība ir sastopama cittautiešu ģimenēs (piem., čigānu), jo viņiem esot ‘tāds temperaments’. Cilvēki vēlas domāt, ka vardarbība sastopama tikai ģimenēs, kurās ir zems izglītības līmenis, tādās, kuras dzīvo nabadzībā. Tomēr tā nebūt nav, vardarbība ir sastopama arī ekonomiski nodrošinātās ģimenēs, kur indivīdu izglītības līmenis ir augsts.
Vardarbība var būt sava veida kontroles mehānisms, kas tiek saistīta ar indivīda (visbiežāk vīrieša, kas šādā veidā demonstrē savu maskulinitāti) vēlmi agresīvā veidā ‘paturēt savās rokās varu’. Mišels Fuko uzskata, ka „varas attiecības sakņojas sociālo tīklojumu sistēmā, tā sevi parāda, ievirzot cilvēku uzvedību un sakārtojot tā iespējamo iznākumu, ”1 un šī ‘sociālā tīklojuma sistēma’ var netieši atbalstīt vardarbību- uzskatot to par ‘ģimenes iekšējo lietu’- ‘to netieši/tieši leģitimizēt’. …

Autora komentārsAtvērt
Darbu komplekts:
IZDEVĪGI pirkt komplektā ietaupīsi −3,48 €
Materiālu komplekts Nr. 1119220
Parādīt vairāk līdzīgos ...

Atlants

Izvēlies autorizēšanās veidu

E-pasts + parole

E-pasts + parole

Norādīta nepareiza e-pasta adrese vai parole!
Ienākt

Aizmirsi paroli?

Draugiem.pase
Facebook

Neesi reģistrējies?

Reģistrējies un saņem bez maksas!

Lai saņemtu bezmaksas darbus no Atlants.lv, ir nepieciešams reģistrēties. Tas ir vienkārši un aizņems vien dažas sekundes.

Ja Tu jau esi reģistrējies, vari vienkārši un varēsi saņemt bezmaksas darbus.

Atcelt Reģistrēties