Pievienot darbus Atzīmētie0
Darbs ir veiksmīgi atzīmēts!

Atzīmētie darbi

Skatītie0

Skatītie darbi

Grozs0
Darbs ir sekmīgi pievienots grozam!

Grozs

Reģistrēties

interneta bibliotēka
Atlants.lv bibliotēka
3,99 € Ielikt grozā
Gribi lētāk?
Identifikators:884353
 
Vērtējums:
Publicēts: 15.02.2022.
Valoda: Latviešu
Līmenis: Augstskolas
Literatūras saraksts: 7 vienības
Atsauces: Nav
Darba fragmentsAizvērt

Budžeta sasaiste ar nozīmīgu projektu realizāciju pašvaldībā
Varakļānu pašvaldības mājas lapā ir pieejama informācija par daudz un dažādiem realizētiem projektiem no 2017. līdz 2021. gadam, kas tapuši pateicoties dažādu fondu, kā arī pašas pašvaldības atbalstam. Novadā realizēti projekti daudzdzīvokļu namu un katlumāju energoefektivitātes paaugstināšanai, ielu un ceļu pārbūvei, ūdenssaimniecības attīstībai, transporta un gājēju drošības uzlabošanai, uzņēmējdarbības infrastruktūras attīstībai, vides pieejamības uzlabošanai un daudzi citi. Diemžēl nav iespējams vērtēt un spriest, kāda tieši ir budžeta sasaiste ar šo projektu realizāciju pašvaldībā, jo par to trūkst informācijas. Piemēram, 2020.gadā tika realizēts projekts “Varakļānu Romas katoļu baznīcas teritorijas labiekārtošana”. Ir minēts, ka projekta kopējās izmaksas ir EUR 20815,74 (attiecināmas izmaksas EUR 14 000, kas ietver Varakļānu pašvaldības līdzfinansējumu 10% apmerā, pārējo summu finansē draudze). Izpētot dziļāk 2020.gada budžeta izdevumus, nekur neparādās izmaksas šim vai līdzīgiem projektiem.
Vadoties pēc tik virspusējas informācijas, kāda ir atspoguļota pašvaldības budžetā, nav iespējams izanalizēt, kādas summas ieņēmumos un izdevumos ir bijušas paredzētas realizētajiem projektam, un kā tās sadalās. Sadalot ikgadējos ieņēmumus, kas tiek iegūti katru gadu (mazliet mainoties ciparam) un izdalot kārtējos izdevumus, kas ir gandrī nemainīgi katru gadu, nav iespējams veikt pilnvērtīgu un vispusīgu analīzi. Kaut arī pie katra budžeta ir pievienots paskaidrojuma raksts, izvērtējot tos no 2017.gada līdz 2020.gadam (par 2021.g. nav pieejams), redzam, ka paskaidrojuma raksta teksts ir nemainīgs, mainās tikai cipari. Līdz ar to šie raksti nesniedz īpaši detalizētāku un noderīgāku informāciju kā pats budžets.
Iespējams vajadzētu kopumā pārskatīt pašvaldību budžetu veidošanas principus. Publiski pieejamā informācija nav pietiekams pamats, lai spriestu par pašvaldības finansiālo stāvokli, iespējām un projektiem. Ja ir tikuši realizēti projekti, kas nav katru gadu no gada, varbūt ir nepieciešams sīkāks iedalījums vai pilnīgāks paskaidrojuma raksts par katra gada īpašajiem projektiem un to finansēm.
Vadoties pēc pēdējo 2 gadu informācijas, izskatās, ka Varakļānu pašvaldība ir atteikusies pat no budžeta dalījuma - pamatbudžetā un speciālajā budžeta. Budžeti praktiski ir apvienoti, dalījums palicis tikai formāls.

Autora komentārsAtvērt
Darbu komplekts:
IZDEVĪGI pirkt komplektā ietaupīsi −5,98 €
Materiālu komplekts Nr. 1390626
Parādīt vairāk līdzīgos ...

Atlants

Izvēlies autorizēšanās veidu

E-pasts + parole

E-pasts + parole

Norādīta nepareiza e-pasta adrese vai parole!
Ienākt

Aizmirsi paroli?

Draugiem.pase
Facebook

Neesi reģistrējies?

Reģistrējies un saņem bez maksas!

Lai saņemtu bezmaksas darbus no Atlants.lv, ir nepieciešams reģistrēties. Tas ir vienkārši un aizņems vien dažas sekundes.

Ja Tu jau esi reģistrējies, vari vienkārši un varēsi saņemt bezmaksas darbus.

Atcelt Reģistrēties