Pievienot darbus Atzīmētie0
Darbs ir veiksmīgi atzīmēts!

Atzīmētie darbi

Skatītie0

Skatītie darbi

Grozs0
Darbs ir sekmīgi pievienots grozam!

Grozs

Reģistrēties

interneta bibliotēka
Atlants.lv bibliotēka
  • Vara literatūrā - varas izpausmes fiziskajā un psiholoģiskajā pārsvarā

     

    Referāts9 Literatūra

2,99 € Ielikt grozā
Gribi lētāk?
Identifikators:275947
 
Autors:
Vērtējums:
Publicēts: 18.05.2009.
Valoda: Latviešu
Līmenis: Vidusskolas
Literatūras saraksts: Nav
Atsauces: Nav
SatursAizvērt
Nr. Sadaļas nosaukums  Lpp.
1.  IEVADS    3
1.1.  DARBA MĒRĶI UN UZDEVUMI    3
3 2.  LITERATŪRAS APSKATS    4
3.  SITUĀCIJAS APRAKSTS DARBOS    5
3.1.  „MEHĀNISKAIS APELSĪNS”    5
3.2.  „PARADĪZE ATNĀKS ĀRIEŠA IZSKATĀ”    6
3.3.  „UN TAGAD MANA KĀRTA”    6
4.  GALVENO PROTAGONISTU SALĪDZINĀJUMS    7
5.  PROBLĒMAS APSKATE    8
6.  IESPĒJAMIE PROBLĒMU RISINĀJUMI    9
7.  SECINĀJUMI    10
8.  IZMANTOTO AVOTU UN LITERATŪRAS SARAKSTS    11
9.  ANOTĀCIJA    12
10.  PIELIKUMI    13
Darba fragmentsAizvērt

LITERATŪRAS APSKATS
Entonija Bērdžesa populārākā romāna un XX gadsimta aizraujošākās antiutopijas „Mehāniskais apelsīns” pamatā ir reāls notikums Otrā pasaules kara laikā, kad viņa sievai Linnai gaisa trauksmes laikā bija uzbrukuši vairāki ASV armijas dezertieri. Pēc citas versijas romānu iedvesmojusi sastapšanās ar krievu izcelsmes huligāniem Sentpītersbergā.
Romānā aprakstītie notikumi risinās nezināmā, tomēr ne pārāk tālā nākotnē. Šajā pasaulē, kur pusaudži sarunājas angļu-amerikāņu-krievu slengā, mīt un par Bēthovena mūziku jūsmo Alekss (galvenais romāna protagonists). Autors pats skaidrojis, ka ar vārdu „apelsīns”, jeb orange malajiešu valodā apzīmē cilvēku jeb personu. Alekss ir cilvēks, kas tikai ārēji atgādina dzīvu organismu, - patiesībā viņš ir mehāniska rotaļlieta, kuru var uzvilkt vai nu Dievs, vai velns, vai valstī valdošā represīvā sistēma.
Izsmalcinātais estēts Alekss un viņa vadītā varmācīgu pusaudžu banda nonāk tiešā saskarē ar tikpat apstrīdamu valsts varas mehānismu, kas gan cīnās pret dabiskā veidā radušos ļaunumu, bet tajā pašā laikā piespiedu kārtā rada labos pilsoņus, kam nav ne savas gribas, ne izvēles, kas paši nespēj ne domāt, ne rīkoties. Autors, samērojot indivīda un valsts veikto varmācību, kategoriski par pieņemamāku uzskatījis pirmo, jo, varmācīgi veidojot labo cilvēku, tiek iznīcināta pati cilvēcība.
Arnis Terzens ir rakstnieks ar žurnālista pieredzi un rūdījumu. Lasītājiem labi pazīstami viņa darbi – „Visapkārt tikai mūsējie”, „Pagānu orģijas”, kā arī dzejoļu krājums „Usnes”.
Ralfs, zinošs ārsts, izskatīgs vīrietis pašos spēka gados, nolemj mainīt savas dzīves ritmu – pārmaiņas darbā, jauna, skaista sieviete – iespējas, vilinājumi, cerības... Tomēr dzīve mēdz izspēlēt ne vienu vien joku, savu ritējumu pavēršot pavisam citā gultnē, un tas nebūt vairs nav nekāds joks.
Mazā, krūšu kabatas izmēra ilustrētā brošūra ar nosaukumu “Paradīze atnāks ārieša izskatā” veidota kā konceptuāls izdevums un kičs par totalitāru režīmu propagandas literatūru.
Aizspriedumiem un klišejām pārbagātais stāsts vēsta par atgadījumu Otrā pasaules kara laikā, kad kāda vienpadsmitgadīga zēna vienīgais glābiņš no neizturami cietsirdīgās realitātes ir nacistu propagandas grāmatiņa, ko viņš paslepus lasa. Nav brīnums, ka tā liek viņam uzlūkot realitāti pavisam citādi.
Izdevniecībā “¼ Satori” šī gada aprīlī nāca klajā Nila Saksa debijas stāstu krājums “Nopietnie nolūki”, ko kritiķis Normunds Naumanis nodēvēja par “gada atklājumu latviešu literatūrā”, savukārt Pēteris Bankovskis atzina par “riebīgu”.
“Nopietnie nolūki” nominēts laikraksta “Diena” Gada balvai kultūrā.

Autora komentārsAtvērt
Darbu komplekts:
IZDEVĪGI pirkt komplektā ietaupīsi −5,48 €
Materiālu komplekts Nr. 1131129
Parādīt vairāk līdzīgos ...

Atlants

Izvēlies autorizēšanās veidu

E-pasts + parole

E-pasts + parole

Norādīta nepareiza e-pasta adrese vai parole!
Ienākt

Aizmirsi paroli?

Draugiem.pase
Facebook

Neesi reģistrējies?

Reģistrējies un saņem bez maksas!

Lai saņemtu bezmaksas darbus no Atlants.lv, ir nepieciešams reģistrēties. Tas ir vienkārši un aizņems vien dažas sekundes.

Ja Tu jau esi reģistrējies, vari vienkārši un varēsi saņemt bezmaksas darbus.

Atcelt Reģistrēties