Pievienot darbus Atzīmētie0
Darbs ir veiksmīgi atzīmēts!

Atzīmētie darbi

Skatītie0

Skatītie darbi

Grozs0
Darbs ir sekmīgi pievienots grozam!

Grozs

Reģistrēties

interneta bibliotēka
Atlants.lv bibliotēka
3,99 € Ielikt grozā
Gribi lētāk?
Identifikators:145706
 
Autors:
Vērtējums:
Publicēts: 14.09.2009.
Valoda: Latviešu
Līmenis: Augstskolas
Literatūras saraksts: 3 vienības
Atsauces: Nav
SatursAizvērt
Nr. Sadaļas nosaukums  Lpp.
1.  Vanšu tilta vēsture    3
2.  Vanšu tilta konstrukcija    4
3.  Krišjāņa Valdemāra ielas tilta pārejas vēsture    12
4.  Dzelzsbetons tiltu konstrukcijās    14
5.  Pasaulē garākais vanšu tilts    16
6.  Secinājumi    17
7.  Izmantotā literatūra    18
Darba fragmentsAizvērt

1. Vanšu tilta vēsture
Vanšu tilts ir pagaidām otrs jaunākais no pastāvīgajiem ielu satiksmes tiltiem, kas par Daugavu Rīgā uzbūvēti pēckara periodā, ir 1981. gadā atklātais iekārtas sistēmas metāla tilts Kr.Valdemāra ielā. Sakarā ar savu statisko shēmu šis tilts pagaidām ieguvis nosaukumu Vanšu tilts.
Vanšu sistēma būtībā ir atsevišķa iekārtas sistēmas forma, kurai raksturīgs tas, ka sistēmas režģojums ir geometriski nemainīgs. Tādēļ tai, salīdzinot ar iekārtu sistēmu klasisko formu (ar vertikāliem pakariem), ir lielāks stingums, kas kavē S veida izlieču rašanos. Sistēmā ietilpstošās stinguma sijas augstums iz mazs – aptuveni tikai 1/100 no laiduma, jo no statiska viedokļa tā ir nepārtraukta ar nelieliem laidumiem, t.i., atstatumiem starp vantīm.
Vanšu sistēmas tiltu konstruktīvā ideja nav jauna. Tamlīdzīgu tiltu būvēšanas gadījumi ir zināmi jau no XVII un XVIII gadsimta. Plašāka vanšu sistēmas tiltu ieviešana līdz pat pēckara pariodam nebija iespējams tāpēc, ka
1) trūka augstas stiprības un kvalitātes materiālu;
2)nebija izprasta vanšu tilta konstrukcijas darbība;
3)augstas pakāpes statiski nenoteicamas sistēmas aprēķināt bija tehniski grūti.
Atrisinoties šīm problēmām, sākās strauja vanšu sistēmas tiltu būvēšana. Laikā, kad projektēja vanšu tiltu Rīgā, visā pasaulē, pēc dažu autoru datiem, jau bija uzbūvēti 84 liela laiduma vanšu tilti, 62 no tiem – autoceļos un pilsētās.
2. Vanšu tilta konstrukcija
Līdz šim uzbūvēto slīpsaišu tiltu centrālie laidumi lielākoties ir 150 – 400 m robežās. Pazīstamais VFR tiltu un spriegota dzelzsbetona speciālists profesors Fricis Lēonharts uzskata, ka pēc slīpsaišu sistēmas būvētajiem pilsētu un autoceļu tiltiem maksimālais iespējamais laidumu lielums ir 700 m, bet dzelzceļu tiltiem 500 m. Slīpsaišu sistēmas tiltus parasti būvē pār platām upēm, pa kurām noris intensīva kuģošana. Rīgā, tilta konstrukciju izvēloties, šāds nosacījums gan nevarēja būt izšķirošais, jo ostas un līdz ar to arī kuģošanas augšup tilta vairs nav. Tilta konstrukciju izvēlējās tālaika Latvijas politiskā vadība (iebilstot gan dažiem arhitektiem). Tika piedāvāti apmēram 15 konstruktīvie varianti. No visiem variantiem izvēlējās slīpsaišu sistēmu, tā acīmredzot vairāk balstījās uz to apstākli, ka šī sistēma ir vizuāli visiespaidīgākā. …

Autora komentārsAtvērt
Parādīt vairāk līdzīgos ...

Atlants

Izvēlies autorizēšanās veidu

E-pasts + parole

E-pasts + parole

Norādīta nepareiza e-pasta adrese vai parole!
Ienākt

Aizmirsi paroli?

Draugiem.pase
Facebook

Neesi reģistrējies?

Reģistrējies un saņem bez maksas!

Lai saņemtu bezmaksas darbus no Atlants.lv, ir nepieciešams reģistrēties. Tas ir vienkārši un aizņems vien dažas sekundes.

Ja Tu jau esi reģistrējies, vari vienkārši un varēsi saņemt bezmaksas darbus.

Atcelt Reģistrēties