Pievienot darbus Atzīmētie0
Darbs ir veiksmīgi atzīmēts!

Atzīmētie darbi

Skatītie0

Skatītie darbi

Grozs0
Darbs ir sekmīgi pievienots grozam!

Grozs

Reģistrēties

interneta bibliotēka
Atlants.lv bibliotēka
  • Valsts un pašvaldības dzīvojamo māju privatizācijas vispārīgā kārtība

     

    Referāts13 Tiesības

3,99 € Ielikt grozā
Gribi lētāk?
Identifikators:728371
 
Autors:
Vērtējums:
Publicēts: 28.04.2004.
Valoda: Latviešu
Līmenis: Augstskolas
Literatūras saraksts: 7 vienības
Atsauces: Ir
SatursAizvērt
Nr. Sadaļas nosaukums  Lpp.
1.  Ievads    3
2.  Privatizācijas objekti, subjekti , privatizācijas veidi    4
3.  Māju un dzīvokļu privatizācijas kārtība    7
4.  Mākslinieku darbnīcu un nedzīvojamo telpu privatizācijas kārtība    11
5.  Privatizācijas tehniskā norise    13
6.  Nobeigums    17
7.  Izmantotā literatūra    18
Darba fragmentsAizvērt

Ievads


Kopš 1991. gada Latvija ir kļuvusi neatkarīga, demokrātiska valsts, kas, atšķirībā no PSRS, kuras sastāvā atradās Latvija, atzīst privātīpašumu. Atjaunojot Latvijas Republikas neatkarību, bija nepieciešams veikt daudzas reformas. Viena no tām bija īpašuma reforma. Latvijā bija milzīgs valsts īpašuma īpatsvars ekonomikā, kas atbilst komandekonomikas prasībām, taču tirgus ekonomikas apstākļos šāda situācija ir nepieņemama. Padomju vara savā laikā privātīpašumu likvidēja un nu bija jāveic atgriezenisks process - lai sakārtotu īpašuma attiecības, lai attīstītu vidējo īpašnieku slāni, bija jāveic valsts īpašuma konversija.
Viens no valsts īpašuma konversijas veidiem ir privatizācija. Termins privatizācija cēlies no latīņu vārda privātus, ar nozīmi “nošķirts no kopējā”, privāts, personisks. Privatizācija ir dažādu privātīpašumu formu veidošanās valsts un kopējās sabiedrības mantai nonākot privātīpašnieku rokās. Nozīmīgs faktors tirgus ekonomikas apstākļos ir privātīpašnieks, tā īpatsvars valsts ekonomikā.
Nekustamā īpašuma tirgum sakarā ar tā specifisko formu valsts un ikviena sabiedrības indivīda ekonomiskajā un sabiedriskajā dzīvē ir ļoti liela nozīme. Gan valsts, gan katra sabiedrības locekļa ekonomiskā dzīve ir nesaraujami saistīta ar nekustamo īpašumu. Viena sabiedrības daļa to tikai lieto, bet otrai tas arī pieder. Tirgus ekonomikas apstākļos starp lietotājiem un īpašniekiem veidojas nesaraujamas sociāli ekonomiskas attiecības
Dzīvojamo māju privatizācija ieņem būtisku vietu mūsu valsts saimniecības sakārtošanā un iedzīvotāju interešu aizsardzībā. Galveno lomu šajā procesā spēlē vietējās pašvaldības, viens no kuru uzdevumiem ir “iegūt un atsavināt kustamo un nekustamo mantu, privatizēt pašvaldību īpašuma objektus, slēgt darījumus, kā arī veikt citas privāttiesiska rakstura darbības” . Lai arī dzīvojamo māju privatizācija jau iet uz noslēgumu, es šajā referātā mēģināšu vispārīgi aplūkot valsts un pašvaldību dzīvojamo māju privatizācijas kārtību.




Privatizācijas objekti, subjekti, privatizācijas veidi



Lai varētu runāt par privatizāciju, vispirms ir jānoskaidro, kas tad īsti ir valsts vai pašvaldību dzīvojamo māju privatizācija.
“Privatizācija – darbību kopums, kuru rezultātā valsts vai pašvaldību daudzdzīvokļu mājās esošos dzīvokļus, neapdzīvojamās telpas, mākslinieku darbnīcas, viendzīvokļa un daudzdzīvokļu mājas iegūst īpašumā fiziskās un juridiskās personas.”
Kad ir noskaidrots, kas ir privatizācija, tad ir jānoskaidro, ko tad īsti privatizē. Privatizācijas jēdziena iztirzājumā vispārīgā veidā var redzēt, kas ir privatizācijas objekti, taču šāds objektu uzskaitījums ir nepilnīgs, ja par to nedod tuvāku skaidrojumu.

Autora komentārsAtvērt
Darbu komplekts:
IZDEVĪGI pirkt komplektā ietaupīsi −4,98 €
Materiālu komplekts Nr. 1222092
Parādīt vairāk līdzīgos ...

Atlants

Izvēlies autorizēšanās veidu

E-pasts + parole

E-pasts + parole

Norādīta nepareiza e-pasta adrese vai parole!
Ienākt

Aizmirsi paroli?

Draugiem.pase
Facebook

Neesi reģistrējies?

Reģistrējies un saņem bez maksas!

Lai saņemtu bezmaksas darbus no Atlants.lv, ir nepieciešams reģistrēties. Tas ir vienkārši un aizņems vien dažas sekundes.

Ja Tu jau esi reģistrējies, vari vienkārši un varēsi saņemt bezmaksas darbus.

Atcelt Reģistrēties