Pievienot darbus Atzīmētie0
Darbs ir veiksmīgi atzīmēts!

Atzīmētie darbi

Skatītie0

Skatītie darbi

Grozs0
Darbs ir sekmīgi pievienots grozam!

Grozs

Reģistrēties

interneta bibliotēka
Atlants.lv bibliotēka
0,99 € Ielikt grozā
Gribi lētāk?
Identifikators:903770
 
Autors:
Vērtējums:
Publicēts: 22.02.2006.
Valoda: Latviešu
Līmenis: Augstskolas
Literatūras saraksts: 3 vienības
Atsauces: Ir
SatursAizvērt
Nr. Sadaļas nosaukums  Lpp.
1.  Valsts teritorija un starptautiskās jūras tiesības   
2.  Valstis ar izeju pie jūras   
3.  Piekrastes valstis   
4.  Valstis bez izejas pie jūras   
5.  Valstis ar nelabvēlīgu ģeogrāfisko stāvokli   
6.  Atklātā jūra un Starptautiskais jūras dibens (rajons)   
7.  Par Baltijas jūru   
Darba fragmentsAizvērt

Katrai valstij- starptautisko tiesību subjektam pieder attiecīga zemeslodes daļa- teritorija, kas veido vidi tajā dzīvojošajiem cilvēkiem, telpu viņu ražošanas darbībai, kā arī valsts varas realizēšanai. Starptautiski tiesiskā, civiltiesiskā, valsts un administratīvo tiesību nozīmē valsts teritorija ir suverēna zemeslodes daļa, kas atrodas valsts jurisdikcijā.
Valsts teritorija ietver sauszemi, ūdeņus, zem sauszemes un ūdeņiem esošās dzīles un virs sauszemes un ūdeņiem esošo gaisa telpu, kā arī atsevišķos gadījumos teritorijai pielīdzināmus objektus – tā saucamo nosacīto teritoriju. Pasaules okeāna vide, kas nav atsevišķu valstu suverenitātē un izmantojama saskaņā ar starptautisko un jūras tiesību normām, ir starptautiska teritorija(atklātā jūra, tās pamatne un dzīles, kosmiskā telpa u.c.).
Starptautisko jūras tiesību un valstu nacionālo jūras likumdošanas sistēmu normas regulē attiecības starp valstīm, fiziskām un juridiskām personām, kas ir saistītas ar jūras robežu noteikšanu, piejūras zonu un jūras vides izmantošanu, komerciālo, zinātniski pētniecisko un cita veida darbību. Tas nozīmē, ka valsts, savā teritorijā īstenodama suverenitāti saskaņā ar pastāvošo likumdošanu, pieņem mērus savas mantas pārvaldīšanā, izmantošanā un rīkošanā, kā arī nepieciešamības gadījumā vainīgos var saukt pie tiesiskās atbildības (kriminālās, civiltiesiskās, administratīvās u.c.). Šeit tā rīkojas kā suverēns starptautisko tiesību subjekts.
Jēdzieni valsts “suverenitāte” un “jurisdikcija” nenozīmē vienu un to pašu. Pirmais iekļauj sevī likumdošanu, izpildu un tiesu varu un citu attiecīgu valsts institūciju darbību, bet otrais- tikai vienu vai dažas darbības, piemēram, izpildu un tiesu orgānu funkcijas. Pēdējos gados bieži lietoto terminu “nacionālās jurisdikcijas zona” arī nedrīkst lietot ar nozīmi “valsts suverenitāte”.…

Autora komentārsAtvērt
Parādīt vairāk līdzīgos ...

Atlants

Izvēlies autorizēšanās veidu

E-pasts + parole

E-pasts + parole

Norādīta nepareiza e-pasta adrese vai parole!
Ienākt

Aizmirsi paroli?

Draugiem.pase
Facebook

Neesi reģistrējies?

Reģistrējies un saņem bez maksas!

Lai saņemtu bezmaksas darbus no Atlants.lv, ir nepieciešams reģistrēties. Tas ir vienkārši un aizņems vien dažas sekundes.

Ja Tu jau esi reģistrējies, vari vienkārši un varēsi saņemt bezmaksas darbus.

Atcelt Reģistrēties