Pievienot darbus Atzīmētie0
Darbs ir veiksmīgi atzīmēts!

Atzīmētie darbi

Skatītie0

Skatītie darbi

Grozs0
Darbs ir sekmīgi pievienots grozam!

Grozs

Reģistrēties

interneta bibliotēka
Atlants.lv bibliotēka
0,99 € Ielikt grozā
Gribi lētāk?
Identifikators:385561
 
Autors:
Vērtējums:
Publicēts: 16.11.2006.
Valoda: Latviešu
Līmenis: Augstskolas
Literatūras saraksts: 7 vienības
Atsauces: Nav
Darba fragmentsAizvērt

Preiļu novads ietilpst Latgales kultūrvēsturiskajā apgabalā un atrodas tā dienvidrietumu daļā. Preiļu novads ir bagāts ar arheoloģijas, arhitektūras, mākslas, vēstures un kultūras pieminekļiem. Valsts aizsargājamo kultūras pieminekļu sarakstā ir 150 Preiļu rajona pieminekļi (pārsvarā mākslas un arheoloģiskie), no kuriem 124 ir valsts aizsargājamie un 26 vietējas nozīmes. Pieminekļu datējums ir no 17. gs. līdz 19.gs., tikai četri no sarakstā esošajiem ir 20.gs. sākuma objekti. Kā vecāko, tātad vērtīgāko, var minēt 17. gs. gleznu “Aglonas Brīnumdarītāja Dievmāte”. Tā atrodas nozīmīgākajā Preiļu rajona arhitektūras piemineklī - Aglonas Bazilikā (1768. – 1800.g.), kas ir starptautiskas nozīmes svētvieta. Starp vecākajiem ir arī: Bērzgales (Biržgaļu) katoļu baznīca (1750.g.), Rušonu katoļu baznīca (1766.g.) un Gornejiešu kapliča (1788.g.). Vissenākajiem pieminekļiem - pilskalniem, senkapiem, upurakmeņiem – datējums sarakstā nav minēts, acīmredzot arheoloģiskajos izrakumos nav bijis iespējams precīzi noteikt to rašanās vai izmantošanas laiku. Starp vietējas nozīmes pieminekļiem pārsvarā ir senkapi. Kā kustamie pieminekļi ir iekļauti 37 valsts nozīmes mākslas pieminekļi, lielākā daļa no tiem - gleznas (19), kā arī ikonas, krucifiksi, lustras, zvani, monstrances, ciborija kauss.
Tūristiem vispievilcīgākās, protams, ir tās pilsētas un pagasti, kuros ir vislielākais skaits kultūras pieminekļi. Visvairāk - 25 - pieminekļu ir Aglonas pagastā, no kuriem 13 ir valsts un 6 vietējas nozīmes arheoloģijas pieminekļi. Aglonā ir 10 valsts nozīmes pieminekļi, ievērojamākais no tiem ir arhitektūras piemineklis – Aglonas bazilika (tajā ir 7 valsts nozīmes mākslas pieminekļi: gleznas, altāri, ērģeles, kancele) un katoļu klosteris. Liels skaits (20) objektu ir Rušona pagastā – pārsvarā tie ir arheoloģijas pieminekļi: pilskalni, apmetnes, senkapi. Tūristiem pievilcīga ir arī Preiļu pilsēta, kurā atrodas 9 valsts nozīmes pieminekļi, no kuriem 8 ir arhitektūras pieminekļi. Tie atrodas Preiļu muižas apbūvē: pils, parks, kapela, vārti, vārtsarga namiņš, stallis. Preiļu katoļu baznīcā atrodas valsts nozīmes mākslas piemineklis – ērģeles.…

Autora komentārsAtvērt
Parādīt vairāk līdzīgos ...

Atlants

Izvēlies autorizēšanās veidu

E-pasts + parole

E-pasts + parole

Norādīta nepareiza e-pasta adrese vai parole!
Ienākt

Aizmirsi paroli?

Draugiem.pase
Facebook

Neesi reģistrējies?

Reģistrējies un saņem bez maksas!

Lai saņemtu bezmaksas darbus no Atlants.lv, ir nepieciešams reģistrēties. Tas ir vienkārši un aizņems vien dažas sekundes.

Ja Tu jau esi reģistrējies, vari vienkārši un varēsi saņemt bezmaksas darbus.

Atcelt Reģistrēties