Pievienot darbus Atzīmētie0
Darbs ir veiksmīgi atzīmēts!

Atzīmētie darbi

Skatītie0

Skatītie darbi

Grozs0
Darbs ir sekmīgi pievienots grozam!

Grozs

Reģistrēties

interneta bibliotēka
Atlants.lv bibliotēka
0,99 € Ielikt grozā
Gribi lētāk?
Identifikators:934279
 
Vērtējums:
Publicēts: 12.10.2010.
Valoda: Latviešu
Līmenis: Augstskolas
Literatūras saraksts: 3 vienības
Atsauces: Nav
Darba fragmentsAizvērt

Valodā pastāv neatbilstība starp valodas sistēmu un normu zināšanām. Valodas normu zināšanas nozīmē augstāku kultūras pakāpi, jo tās piedāvā informāciju gan par iespējamo valodā, gan to, ko var teikt konkrētajā valodā, nepārkāpjot valodas funkcionēšanas likumus, gan arī valodas tradīciju realizāciju. Valodas sistēma tiek apgūta daudz agrāk par valodas normu, piemēram, pirms iepazīst valodas tradīciju realizāciju katram atsevišķam gadījumam, bērns izzina valodas sistēmas iespējas, pretojas valodas normām, ko pieaugušie nepārtraukti labo.
Valodā pastāv solidaritāte starp katru valodas elementu privātajās sistēmās, piem., ja sistēmā ienāk jauns funkcionāls elements, tas uzreiz ietekmē arī pārējos valodas elementus. Valoda ir sistēma, kurā viss ir savstarpēji saistīts, valodā nav autonomas vienības, pastāv solidaritāte starp fonētiku, gramatiku, leksiku.
Tā kā valoda ir funkcionāla sistēma, tā mainās vispirms tajās vietās, kur tā pilnībā neatbilst runātāju vajadzībām un kopējai saziņai; tomēr vajadzīgās izmaiņas ir ierobežotas patstāvīgā valodas tradīcijā: stipra kultūras norma var noteikt neierobežotu ilgumu tradīciju saglabāšanā pat nesabalansētā sistēmā. Vieni un tie paši valodas sistēmas un ārpussistēmas faktori ir noteicošie cēloņi kā valodas izmaiņām, tā pretestībai valodas izmaiņām.

Autora komentārsAtvērt
Parādīt vairāk līdzīgos ...

Atlants

Izvēlies autorizēšanās veidu

E-pasts + parole

E-pasts + parole

Norādīta nepareiza e-pasta adrese vai parole!
Ienākt

Aizmirsi paroli?

Draugiem.pase
Facebook

Neesi reģistrējies?

Reģistrējies un saņem bez maksas!

Lai saņemtu bezmaksas darbus no Atlants.lv, ir nepieciešams reģistrēties. Tas ir vienkārši un aizņems vien dažas sekundes.

Ja Tu jau esi reģistrējies, vari vienkārši un varēsi saņemt bezmaksas darbus.

Atcelt Reģistrēties