Pievienot darbus Atzīmētie0
Darbs ir veiksmīgi atzīmēts!

Atzīmētie darbi

Skatītie0

Skatītie darbi

Grozs0
Darbs ir sekmīgi pievienots grozam!

Grozs

Reģistrēties

interneta bibliotēka
Atlants.lv bibliotēka
1,99 € Ielikt grozā
Gribi lētāk?
Identifikators:973399
 
Autors:
Vērtējums:
Publicēts: 21.07.2004.
Valoda: Latviešu
Līmenis: Augstskolas
Literatūras saraksts: 4 vienības
Atsauces: Nav
Darba fragmentsAizvērt

Aplūkojot bērnu valodas īpatnības, jāvadās no atziņām par valodas un apziņas vienotību. Bērna valodas veidošanās ir dzimtās valodas apguves process, kurā viņš iemācās lietot valodu kā saziņas un apkārtējās pasaules izziņas līdzekli. Tātad valoda ir pastiprināta īstenības izziņas forma. Ar tās palīdzību bērns spēj pārņemt iepriekšējo paaudžu pieredzi. Tā ir gan cilvēku saskarsmes, izziņas, gan arī pašizzināšanas līdzeklis, cilvēciskās domāšanas pamats. Bērna analīzes, sintēzes, salīdzināšanas, vispārināšanas spējas veidojas vienlaicīgi ar valodas apguvi. Ar iekšējās runas palīdzību cilvēks regulē savu darbību, tādēļ tai ir ciešs sakars ar emocionālo un gribas sfēru.
Speciālajās vai ntegratīvajās skolās parasti nonāk bērni ar visparēju nepietiekamu runas un valodas attīstību, kas ir viena no garīgas attīstības traucējumusvarīgām pazīmēm. Vispārējos valodas attīstības traucējumus rada totālie smadzeņu bojājumi vai nepietiekama galvas smadzeņu jaunāko nodalījumu attīstība. Audzēkņi ar dažādiem runas traucējumiem un normālu intelektu apmeklē speciālās skolas bērniem ar runas attīstības novirzēm (logopēdiskās skolas) vai visbiežāk viņiem tiek sniegta logopēdiskā palīdzība vispārējo izglītības iestāžu logopēdiskajos centros un viņi sekmīgi integrējas šajās skolās.
Tātad valodas attīstības traucējumi nebūt nav ne vienīgā, ne arī galvenā garīgās attīstības traucējumu pazīme. Pie tam daudziem šiem bērniem nemaz nav runas traucējumu un viņu runa ir raita un izteiksmīga.
Audzēkņi, kuri nespēj tekoši runāt, cieš no runas runas plūduma un ritma traucējumiem. Viņi mēdz atkārtot vai pagarinat skaņas, vārdus un frāzes. Dažreiz viņi ietur nesamērīgi garas pauzes. Iespējama stostīšanās vai neskaidra vērdu izrunāšana. Šie traucējumi var saistīties ar mutes, lūpu vai sejas šķobīšanu, pārmērīgu acu mirkšķināšanu, ar nevajadzīgām ķermeņa kustībām runas mēģinājuma laikā. Audzēkņi, kuriem ir balss traucējumi, izjūt grūtības skaņas augstuma, stipruma un tembra regulēšanā. Audzēkņi, kuriem ir artikulācijas traucējumi, izjūt grūtības valodas skaņu veidošanā. Iespējami arī citādi valodas traucējumi- piemēram, valodas trūkums, aizkavēta valoda, un citas novirzes valodas attīstībā.…

Autora komentārsAtvērt
Parādīt vairāk līdzīgos ...

Atlants

Izvēlies autorizēšanās veidu

E-pasts + parole

E-pasts + parole

Norādīta nepareiza e-pasta adrese vai parole!
Ienākt

Aizmirsi paroli?

Draugiem.pase
Facebook

Neesi reģistrējies?

Reģistrējies un saņem bez maksas!

Lai saņemtu bezmaksas darbus no Atlants.lv, ir nepieciešams reģistrēties. Tas ir vienkārši un aizņems vien dažas sekundes.

Ja Tu jau esi reģistrējies, vari vienkārši un varēsi saņemt bezmaksas darbus.

Atcelt Reģistrēties