Pievienot darbus Atzīmētie0
Darbs ir veiksmīgi atzīmēts!

Atzīmētie darbi

Skatītie0

Skatītie darbi

Grozs0
Darbs ir sekmīgi pievienots grozam!

Grozs

Reģistrēties

interneta bibliotēka
Atlants.lv bibliotēka
1,99 € Ielikt grozā
Gribi lētāk?
Identifikators:972853
 
Autors:
Vērtējums:
Publicēts: 15.09.2009.
Valoda: Latviešu
Līmenis: Augstskolas
Literatūras saraksts: 10 vienības
Atsauces: Nav
Darba fragmentsAizvērt

Rajona ģeogrāfiskais novērtējums.
Valkas rajons atrodas Latvijas ziemeļaustrumos un robežojas Igauniju Ziemeļos un ar Valmieras, Cēsu, Gulbenes un Alūksnes rajoniem. Tas atrodas vēsturiski nozīmīgu transporta un tirdzniecības ceļu tuvumā, kas savieno Latviju ar Igauniju un arī netālu esošo Krieviju (Blekte 2007).
Tā teritorijas lielākā daļa ietilpst Vidusgaujas ieplakā, kas robežojas ar Ziemeļrietumu – Vidzemes pacēlumu un Vidzemes centrālo augstieni. Valkas rajonā ir vērojamas dažādas reljefa formas, kas nodrošina pakalnu miju ar lēzenumiem un ielejām, kurās ir upes, ezeri un purvi. Lielu rajona teritoriju aizņem meži, lauksaimniecībā izmantojamās zemes un purvi, līdz ar to tūristiem ir iespēja arī ogot, sēņot, doties pārgājienus un velomaršrutos (populāri ir Smiltenes pievārtes sazarotie veloceliņi). Ir Tālavas līdzenums, Sedas līdzenums, Ērģemes pauguraine, Trikātas pacēlums, Aumeisteru paugurvalnis, Mežoles pauguraine. Ērģemes – Dakstu valnis (sīkpauguriene) veido skaistu Vidzemei raksturīgu ainavu (Pasaules ģeogrāfijas atlants 1996, Valkas rajons informatīvais buklets).
Lielākā upe ir Gauja, pie kuras baseina pieder arī Vija, Abuls, Nigra, Dranda, Mutulīte, vēl ir arī Rikandas, Ķire, Seda u.c. Rajona ir vairāki ezeri: Cepša ezers (kļuvis par iemīļotu atpūtas vietu), Vilkmuižas, Sūča, Blomes un Muiniešu dzirnavezers, Brantu dzirnavezers, Strantes un Prūšu dzirnavezers Valdis; Kukris; Vircelis; Rūķa ezers u.c.
Rajona teritorija aizņem 2 440 km2 (Valkas rajons informatīvais buklets). Iedzīvotāju skaits uz 2008. gada 1. janvāri ir 31 373, t.sk. 14 899 (47.5%) vīrieši, 16 473 (52.5%) sievietes (Pilsonības un migrācijas lietu pārvaldes dati 2008). …

Autora komentārsAtvērt
Parādīt vairāk līdzīgos ...

Atlants

Izvēlies autorizēšanās veidu

E-pasts + parole

E-pasts + parole

Norādīta nepareiza e-pasta adrese vai parole!
Ienākt

Aizmirsi paroli?

Draugiem.pase
Facebook

Neesi reģistrējies?

Reģistrējies un saņem bez maksas!

Lai saņemtu bezmaksas darbus no Atlants.lv, ir nepieciešams reģistrēties. Tas ir vienkārši un aizņems vien dažas sekundes.

Ja Tu jau esi reģistrējies, vari vienkārši un varēsi saņemt bezmaksas darbus.

Atcelt Reģistrēties