Pievienot darbus Atzīmētie0
Darbs ir veiksmīgi atzīmēts!

Atzīmētie darbi

Skatītie0

Skatītie darbi

Grozs0
Darbs ir sekmīgi pievienots grozam!

Grozs

Reģistrēties

interneta bibliotēka
Atlants.lv bibliotēka
3,99 € Ielikt grozā
Gribi lētāk?
Identifikators:634464
 
Autors:
Vērtējums:
Publicēts: 27.03.2007.
Valoda: Latviešu
Līmenis: Augstskolas
Literatūras saraksts: 8 vienības
Atsauces: Ir
SatursAizvērt
Nr. Sadaļas nosaukums  Lpp.
  IEVADS    3
1.  VALDEKAS PILS RAKSTUROJUMS VĒSTURES LAIKA DIMENSIJĀ    4
1.1.  19. gadsimta arhitektūras raksturīgākās iezīmes Eiropā un Latvijā    4
1.2.  Valdekas pils kultūrvēsturisks raksturojums    5
2.  VALDEKAS PILS MŪSDIENĀS    6
3.  VALDEKAS PILS NĀKOTNES PERSPEKTĪVĀ    8
3.1.  Valdekas pils - objekts Jelgavas nākotnes teritoriālā plānojumā    8
3.2.  Valdekas pils – nākotnes vīzija    8
  IZMANTOTĀS LITERATŪRAS SARAKSTS    13
  PIELIKUMI    14
Darba fragmentsAizvērt

Jebkurš telpisks veidojums, vienalga, vai tā būtu pilsēta, atsevišķa ēka vai arhitektoniski tēlniecisks ansamblis, un to ietverošā apkārtējā telpiskā vide saistīti nedalāmā vienībā. To apstiprina gan reālās uztveres iespējas, gan daudzveidīgā projektēšanas prakse. Tāpēc ir ļoti svarīgi, lai, piemēram, tiktu saglabātas dažāda tipa vēsturiskās celtnes, atjaunotas to funkcionēšanas iespējas, un modernie vides projekti tiktu saskaņoti ar jau esošām kultūrvēsturikajām vērtībām.
Jelgava kā ceturtā lielākā Latvijas pilsēta, bijušās apvienotās Kurzemes – Zemgales hercogistes galvaspilsēta, mūsdienās strauji attīstās ne tikai ekonomiski, bet mainās arī tās „seja” – notiek intensīva pilsētas apbūve ar modernām 21. gadsimta celtnēm izteiktā funkcionālisma stilā, atjaunotas jau esošas ēkas, sakopti pilsētas parki un zaļās zonas. Pilsēta var lepoties ar kultūrvēsturiskām arhitektoniskām vērtībām, kā Jelgavas pils (B. Rastrelli projektētā 18.gs. baroka stila celtne; mūsdienās Latvijas Lauksaimniecības universitātes atrašanās vieta), Academia Petrina (klasicisma stila celtne; mūsdienās Ģederta Eliasa vēstures muzeja ēka), Svētās Trīsvienības baznīcas tornis, kas pakāpeniski tiek atjaunots, Katoļu baznīca, u.c.
Jelgavas pievārtē (Rīgas ielā 22) atrodas vēl viens kultūrvēsturisks arhitektūras piemineklis - Valdekas pils, kas mūsdienās tiek nepelnīti aizmirsts. 19. gadsimta 2. ceturksnī vēlīnā klasicisma stilā celtā, vēlāk pārbūvētā „priekšpils” šobrīd netiek izmantota praktiski, kas tiek skaidrots ar līdzekļu trūkumu tās ārējās fasādes, iekšbūves un pils dārza atjaunošanai, taču patiesībā liek domāt par neuzņēmību un pilsētas plānotāju, apsaimniekotāju nepilnīgi izstrādātu nākotnes vīziju, attiecināmu uz kultūrvides estētiskajiem nosacījumiem.
Šajā vides estētikas projektā autore sniegusi Valdekas pils vēsturisko raksturojumu, tādējādi uzsverot attiecīgā kultūrvēsturiskā pieminekļa nozīmīgumu, un savu nākotnes redzējumu pils izmantošanā, kas varētu kalpot par ierosinājumu reāla projekta izstrādāšanai un īstenošanai.…

Autora komentārsAtvērt
Parādīt vairāk līdzīgos ...

Atlants

Izvēlies autorizēšanās veidu

E-pasts + parole

E-pasts + parole

Norādīta nepareiza e-pasta adrese vai parole!
Ienākt

Aizmirsi paroli?

Draugiem.pase
Facebook

Neesi reģistrējies?

Reģistrējies un saņem bez maksas!

Lai saņemtu bezmaksas darbus no Atlants.lv, ir nepieciešams reģistrēties. Tas ir vienkārši un aizņems vien dažas sekundes.

Ja Tu jau esi reģistrējies, vari vienkārši un varēsi saņemt bezmaksas darbus.

Atcelt Reģistrēties