Pievienot darbus Atzīmētie0
Darbs ir veiksmīgi atzīmēts!

Atzīmētie darbi

Skatītie0

Skatītie darbi

Grozs0
Darbs ir sekmīgi pievienots grozam!

Grozs

Reģistrēties

interneta bibliotēka
Atlants.lv bibliotēka
0,99 € Ielikt grozā
Gribi lētāk?
Identifikators:960076
 
Autors:
Vērtējums:
Publicēts: 19.04.2017.
Valoda: Latviešu
Līmenis: Augstskolas
Literatūras saraksts: Nav
Atsauces: Ir
Darba fragmentsAizvērt

Savukārt, pretēji uzskatīja Mendzi , viena no viņa pamatidejām ir tāda, ka cilvēks pēc dabas ir labs. Pēc viņa domām cilvēka dabā ir „četri asni”- cilvēcība (仁), taisnīgums (義), pieklājība (禮) un zināšanas (智). Šie „četri asni” ir tas, kas atšķir cilvēku no dzīvnieka, tomēr, lai kļūtu par tikumīgu cilvēku ar augstu morāli, viņam sevī jāizkopj šīs četras īpašības. Mendzi min arī to, ka ja cilvēka gribasspēks nav pietiekami spēcīgs, tad pat ja cilvēks vēlas darīt labu, viņš var viegli atteikties no saviem nodomiem.
Rezumējot, kaut gan pieminot tikai pašu minimumu, ir skaidrs, ka Ķīnas filosofu idejas ir balstītas un vērstas uz sabiedrību un cilvēci. Kaut gan viņu jautājumi, idejas un uzstādījumi ir dažādi un nereti nonāk pretrunās viens ar otru, tie ir dziļi, vispārīgi, ar jēgu un ierobežotību, kas pierāda to, ka tās ir filosofu idejas ar filozofiskiem uzstādījumiem un risinājumiem.
„Filosofija nav monologs (kad runā tikai viena persona), bet gan dialogs, saruna ar sevi un citiem, skolotāja – vārda visplašākajā nozīmē kā gudrības nesēja – uzklausīšana un patstāvīgas atbildes meklēšana”: šis ir vēl viens no Sokrata citātiem, par to, kas ir filosofija.
Lielākā daļa Ķīnas filosofu darbi arī ir rakstīti dialogu formā. Pirmo minēšu „Luņ ju” jeb „Sarunas un spriedumi”, kas ir Konfūcija audzēkņu sarakstīts darbs, jo kā zināms pats Konfūcijs personīgi nevienu darbu nav sarakstījis. Darbs ir dialoga veidā – saruna starp Konfūciju, viņa mācekļiem un tā laika valdniekiem. Šis ir viens no svarīgākajiem klasiskajiem tekstiem Ķīnā.

Autora komentārsAtvērt
Darbu komplekts:
IZDEVĪGI pirkt komplektā ietaupīsi −0,98 €
Materiālu komplekts Nr. 1360340
Parādīt vairāk līdzīgos ...

Atlants

Izvēlies autorizēšanās veidu

E-pasts + parole

E-pasts + parole

Norādīta nepareiza e-pasta adrese vai parole!
Ienākt

Aizmirsi paroli?

Draugiem.pase
Facebook

Neesi reģistrējies?

Reģistrējies un saņem bez maksas!

Lai saņemtu bezmaksas darbus no Atlants.lv, ir nepieciešams reģistrēties. Tas ir vienkārši un aizņems vien dažas sekundes.

Ja Tu jau esi reģistrējies, vari vienkārši un varēsi saņemt bezmaksas darbus.

Atcelt Reģistrēties