Pievienot darbus Atzīmētie0
Darbs ir veiksmīgi atzīmēts!

Atzīmētie darbi

Skatītie0

Skatītie darbi

Grozs0
Darbs ir sekmīgi pievienots grozam!

Grozs

Reģistrēties

interneta bibliotēka
Atlants.lv bibliotēka
5,49 € Ielikt grozā
Gribi lētāk?
Identifikators:121583
 
Vērtējums:
Publicēts: 18.12.2005.
Valoda: Latviešu
Līmenis: Augstskolas
Literatūras saraksts: 5 vienības
Atsauces: Ir
SatursAizvērt
Nr. Sadaļas nosaukums  Lpp.
  Ievads    3
1.  Uzvedības kultūras būtība    4
2.  Iekšējās un ārējās kultūras vienotība    6
3.  Uzvedības kultūra Eiropas valstīs    8
4.  Uzvedības kultūra NVS valstīs    17
5.  Uzvedības kultūra Āzijas valstīs    19
6.  Uzvedības kultūra islama valstīs    21
7.  Uzvedības kultūra Dienvidamerikas un Ziemeļamerikas valstīs    24
  Secinājumi    27
  Izmantotā literatūra    28
Darba fragmentsAizvērt

„Saskarsmes skatījumā uzevdības kultūra ir cilvēka rīcības, izturēšanās un savstarpējo attiecību izpausme ikdienā – mājās, darbā, sadzīvē, visplašākajā sabiedrībā.
Tā ir cilvēka vispārējās kultūras – garīgo un materiālo vērtību kopums, ko radījusi cilvēce savā attīstības gaitā – svarīga sastāvdaļa.
Jēdziens kultūra atvasināts no latīņu vārda cultura, kas nozīmē audzēšana, kopšana, apstrādāšana.
Sensenos laikos kultūras jēdziens tika attiecināts galvenokārt uz gara, prāta, jūtu, emociju un uzvedības attīstīšanu saskarsmē ar citiem cilvēkiem.
Tā soli pa solim attīstījās garīgā kultūra – sabiedrības sasniegumu kopums zinātnē, mākslā, izglītībā, dzīves un sadzīves norisēs.
Arī turpmāk vārds kultūra galvenokārt saistāms ar garīguma un humānisma attīstīšanu, cilvēciskām savstarpējām attiecībām.”1
Mūsdienu uzvedības normas un nosacījumi ir izstrādāti, pamatojoties uz starptautisko praksi. Atsevišķām tautām un nācijām savām tradīcijām un mentalitātei atbilstoši var būt savs nacionālais kolorīts, kas bieži vien cittautiešiem ir maz saprotams un dažkārt var likties ne visai pieņemams. Taču katram kulturālam cilvēkam tas jāciena un jāpieņem, ja vēlas uzturēties attiecīgajā zemē.
Saskarsmi un kulturālu uzvedību izsaka ar vārdu pieklājība. Pieklājīga uzvedība ir cieši saistīta ar labā, cildenā, skaistā izpratni un īstenošanu dzīvē, un tā vispilnīgāk izpaužas sakarsmē ar citiem cilvēkiem. Pastāv arī juridiskie likumi, kas nosaka uzvedību, izturēšanos un rīcību. Ja tiek pieļauti likumpārkāpumi, uzvedības normu neievērošana, pret tiem tiek vērstas juridiskas sankcijas. Cilvēkiem ir vēlams zināt un ievērot pieņemtās uzvedības normas pēc brīvas gribas.
Augsta uzvedības kultūra nav tikai pieklājības ārējā izpausme, bet gan katra sevi un citus cienoša cilvēka iekšējā nepieciešamība, vajadzība būt pieklājīgam sakarsmē ar citiem cilvēkiem un darīt viņiem labu.
Uzvedības kultūra saskarsmē ir kā tilts starp dažādiem laikmetiem un tautām, mākslu un zinātni, tradīcijām un jaunradi, pagātni, tagadni un nākotni.
Vārds etiķete ir atvasināts no franču valodas un tas nozīmē stingri noteiktu kārtību un izturēšanās normu ievērošanu. Par etiķeti sauc sabiedrībā noteiktās uzvedības un izturēšanās normas.
Tāpat kā senos laikos, arī mūsdienās etiķetei ir liela nozīme. Uzvedības un saskarsmes kultūras skatījumā par etiķeti var dēvēt noteiktas izturēšanās, rīcības un savstarpējo attiecību veidošanas normu kopumu, kas attiecas visvairāk uz ārēji paustu attieksmi pret citiem cilvēkiem.
Uzvedības etiķete galvenokārt ietver cilvēka izturēšanos, tomēr tai vajadzētu saskaņoties arī ar cilvēka iekšējo kultūru.
Nosacīti izdala vairākus etiķetes veidus. Izplatītākie ir šādi.…

Autora komentārsAtvērt
Parādīt vairāk līdzīgos ...

Atlants

Izvēlies autorizēšanās veidu

E-pasts + parole

E-pasts + parole

Norādīta nepareiza e-pasta adrese vai parole!
Ienākt

Aizmirsi paroli?

Draugiem.pase
Facebook

Neesi reģistrējies?

Reģistrējies un saņem bez maksas!

Lai saņemtu bezmaksas darbus no Atlants.lv, ir nepieciešams reģistrēties. Tas ir vienkārši un aizņems vien dažas sekundes.

Ja Tu jau esi reģistrējies, vari vienkārši un varēsi saņemt bezmaksas darbus.

Atcelt Reģistrēties