Pievienot darbus Atzīmētie0
Darbs ir veiksmīgi atzīmēts!

Atzīmētie darbi

Skatītie0

Skatītie darbi

Grozs0
Darbs ir sekmīgi pievienots grozam!

Grozs

Reģistrēties

interneta bibliotēka
Atlants.lv bibliotēka
4,99 € Ielikt grozā
Gribi lētāk?
Identifikators:657115
 
Vērtējums:
Publicēts: 11.02.2009.
Valoda: Latviešu
Līmenis: Augstskolas
Literatūras saraksts: 6 vienības
Atsauces: Nav
Laikposms: 2000. - 2010. g.
SatursAizvērt
Nr. Sadaļas nosaukums  Lpp.
  Ievads    3.
1.  Finansu analīzes metodes    5
2.  SIA "X" finansiālā stāvokļa analīze    6
2.1.  SIA "X" Bilances un Peļņas vai Zaudējuma aprēķinahorizontālā analīze    7
3.  SIA "X" finansu rādītāji    15
3.1.  Likviditātes analīze    15
3.2.  Maksātspējas rādītāji    18
3.3.  Aktivitātes rādītāji    19
3.4.  Rentabilitātes rādītāji    20
  SECINĀJUMI    21
  IZMANTOTĀS LITERATŪRAS SARAKSTS    23
Darba fragmentsAizvērt

Ievads

Katram uzņēmumam saimnieciskās darbības gaitā pastāv vairāki mērķi. Kā svarīgākais no mērķiem parasti tiek minēta uzņēmuma peļņa. Tomēr svarīgi ir ne tikai šo peļņu iegūt, bet arī to apzināt un saglabāt. Tāpēc peļņa nav vienīgais mērķis, ar ko saskaras uzņēmēji. Uzņēmums ikdienā saskarās ar citu mērķu izvirzīšanu. Otrs svarīgākais, dažkārt pat galvenais, katra uzņēmuma mērķis ir tā maksātspējas saglabāšana. Lai varētu kontrolēt uzņēmuma peļņu un maksātspēju, bieži vien ir pietiekoši ar uzņēmuma pārskatos ietverto informāciju. Ar to var pietikt, lai saņemtu pietiekamu informāciju nākotnes lēmumu pieņemšanai, vai laicīgi pamanītu tuvojošās briesmas.
Katram uzņēmumam ir jāapzinās vai sasniegtie rezultāti ir vērtējami pozitīvi, vai negatīvi. Kritēriji, pēc kuriem var izdarīt šādu novērtējumu ir atšķirīgi dažādiem uzņēmumiem. Ir jāveic šo rādītāju regulāra analīze. Katram uzņēmējam ir jāapzinās kas viņu sagaida nākotnē. Laicīgi jāparedz briesmas, un jāsaskata iespējas.
Analizējot uzņēmuma finansiālo stāvokli un savlaicīgi pieņemot nepieciešamos vadības lēmumus, ir iespējams panākt:
1. Firmas izdzīvošanu konkurences cīņas apstākļos;
2. Izvairīšanos no bankrota un citām lielām finansiālām neveiksmēm;
3. Līdera pozīciju iekarošanu cīņā ar konkurentiem;
4. Firmas ekonomiskā potenciāla augšanas tempu;
5. Ražošanas un realizācijas apjomu pieaugumu;
6. Uzņēmuma peļņas maksimizāciju un izdevumu minimizāciju;
7. Firmas rentablas darbības nodrošināšanu.
Lai jebkurš uzņēmums mūsdienās varētu sekmīgi darboties, ir nepieciešama šī uzņēmuma sistemātiska finansu analīze. Tā ir jāveic gan ilgtermiņā (vairākiem gadiem), gan arī īstermiņā (mēnešiem un ceturkšņiem). Finansu analīze ir nepieciešama gan piesaistot uzņēmumam investorus, gan ņemot kredītus uzņēmuma darbības paplašināšanai un attīstībai, gan uzņēmuma iekšienē risinot jautājumus par nākotnes perspektīvām. Finansu analīze sniedz objektīvu pārskatu par uzņēmuma darbību, atklāj tā stiprās un vājās puses. Uzņēmuma vadībai ir jācenšas nepieļaut ilgstošu kāda rādītāja lejupslīdi, pretējā gadījumā tas var izsaukt neuzticību biznesa partneros un akcionāros, kas savukārt radīs vēl lielākas problēmas uzņēmuma darbībā (piemēram, var kristies uzņēmuma akciju cena). To visu var novērst tikai adekvāti reaģējot uz dažāda veida finansiālo rādītāju svārstībām.
Par finansu analīzes pamatu tiek ņemti divi dokumenti: bilance un peļņas vai zaudējumu aprēķins. Šie dokumenti sniedz pārskatu par uzņēmuma darbību konkrētā laika periodā vai uz konkrētu laika brīdi. Tomēr pilnīgai finansu analīzei ir nepieciešams veikt dažādus aprēķinus, kuri tad arī mums sniedz atbildi par uzņēmuma reālo situāciju un, kas ir pats galvenais, sniedz pārskatu par uzņēmuma attīstības tendencēm pēdējo pāris gadu laikā, kas tad arī ļauj mums prognozēt uzņēmuma nākotnes attīstību. Galvenie rādītāji, kuri būtu jāaprēķina analizējot uzņēmuma finansiālo situāciju, ir šādi:
1. Likviditātes koeficienti. Tie rāda uzņēmuma spēju ar apgrozāmajiem līdzekļiem segt īstermiņa saistības, t.i., sakarību starp maksāšanas līdzekļu potenciālu un uzņēmuma īstermiņa saistībām;
2. Maksātspējas (finansiālās neatkarības) koeficenti. Šīs grupas rādītāji raksturo uzņēmuma finansēšanas avotus un to savstarpējo attiecību;
3. Efektivitātes (rentabilitātes jeb ienesīguma) koeficenti. Šie rādītāji norāda apgrozāmo līdzekļu, ilgtemiņa ieguldījumu un kreditoru administrēšanas ietekmi uz firmu;
4. Aktivitātes (aprites) koeficenti. Tie norāda uz to, cik efektīvi uzņēmums izmanto tam esošos resursus.
Mana kursa darba mērķis ir izpētīt SIA „X” bilanci un peļņas vai zaudējumu pārskatu, izanalizēt uzņēmuma finansiālos rādītājus par iepriekšējiem diviem gadiem, kā arī izvirzīt priekšlikumus SIA „X” finansiālās darbības rādītāju uzlabošanai.
Mērķa sasniegšanai veicami sekojoši uzdevumi:
1. Pamatojoties uz speciālo literatūru, izpētīt uzņēmuma finansiālā stāvokļa novērtēšanas metodes;
2. Izmantojot SIA „X” bilanci un peļņas vai zaudējumu, veikt uzņēmuma finansiālo rādītāju analīzi par iepriekšējiem diviem gadiem;
3. Pamatojoties uz iegūtiem rezultātiem, izdarīt secinājumus un izvirzīt priekšlikumus par SIA „X” finansiālo stāvokli.
Pirmajā nodaļā tiek raksturotas finansu analīzes metodes, jo, lai analizētu uzņēmuma finansiālo stāvokli, vispirms jāiepazīstas ar metodēm, kā to veikt. Otrajā nodaļā tiek veikta SIA „X” finansiālā stāvokļa analīze. Trešajā – tiek izdarīti secinājumi un izvirzīti priekšlikumi.
Kursa darba rakstīšanai esmu izmantojusi dažāda veida informācijas avotus: grāmatas, internetu, lekciju pierakstus finansu analīzē.

Parādīt vairāk līdzīgos ...

Atlants

Izvēlies autorizēšanās veidu

E-pasts + parole

E-pasts + parole

Norādīta nepareiza e-pasta adrese vai parole!
Ienākt

Aizmirsi paroli?

Draugiem.pase
Facebook

Neesi reģistrējies?

Reģistrējies un saņem bez maksas!

Lai saņemtu bezmaksas darbus no Atlants.lv, ir nepieciešams reģistrēties. Tas ir vienkārši un aizņems vien dažas sekundes.

Ja Tu jau esi reģistrējies, vari vienkārši un varēsi saņemt bezmaksas darbus.

Atcelt Reģistrēties