Pievienot darbus Atzīmētie0
Darbs ir veiksmīgi atzīmēts!

Atzīmētie darbi

Skatītie0

Skatītie darbi

Grozs0
Darbs ir sekmīgi pievienots grozam!

Grozs

Reģistrēties

interneta bibliotēka
Atlants.lv bibliotēka
4,99 € Ielikt grozā
Gribi lētāk?
Identifikators:427861
 
Autors:
Vērtējums:
Publicēts: 08.05.2007.
Valoda: Latviešu
Līmenis: Augstskolas
Literatūras saraksts: 10 vienības
Atsauces: Ir
SatursAizvērt
Nr. Sadaļas nosaukums  Lpp.
  Ievads    4
1.  Analītiskā daļa    6
1.1.  Peļņas teorijas    6
1.2.  Peļņa un tās nozīme uzņēmējdarbībā    7
1.3.  Uzņēmējdarbības ieņēmumi un izmaksas    8
1.4.  Peļņas sadale    9
1.5.  Rentabilitātes raksturojums    11
1.6.  Rentabilitātes rādītāji    13
1.6.1.  Apgrozījuma rentabilitāte    13
1.6.2.  Pašu kapitāla rentabilitāte    14
1.6.3.  Kopējā kapitāla rentabilitāte    15
1.7.  Peļņas vai zaudējumu aprēķins    16
2.  Pētījumu un aprēķinu daļa    19
2.1.  Pamatlīdzekļu nolietojuma aprēķins    19
2.2.  Peļņas vai zaudējuma aprēķins pēc perioda izmaksām    21
2.3.  Uzņēmuma ienākuma nodokļa un Nekustamā īpašuma nodokļa aprēķins    22
2.3.1.  Uzņēmuma ienākuma nodoklis    22
2.3.2.  Nekustamā īpašuma nodoklis    22
2.4.  Peļņas un zaudējumu aprēķina shēma vertikālā formā (klasificēta pēc apgrozījuma izmaksu metodes)    23
2.5.  Rentabilitātes rādītāju aprēķins    24
  Nobeigums    26
  Bibliogrāfiskais saraksts    28
Darba fragmentsAizvērt

Uzņēmuma veiksmīga un ilgtspējīga darbība ir atkarīga no uzņēmuma spējas ģenerēt pietiekamu peļņu. Uzņēmuma īpašnieki ir ieinteresēti ieguldīt līdzekļus uzņēmuma kapitālā, ja viņi ir pārliecināti, ka šis ieguldījums dos lielāku atdevi nekā naudas ieguldījums citur. Peļņas pieaugums vai samazinājums salīdzinot ar iepriekšējo periodu, kā arī peļņas iesaistīšana pašu kapitāla sastāvā ietekmē uzņēmuma attīstību un finansiālo stāvokli. Pozitīvs saimnieciskās darbības rezultāts ļauj novirzīt līdzekļus uzņēmuma attīstībai, lai saglabātu vai arī uzlabotu savu pozīciju tirgū.
Uzņēmuma darbības galvenie finansu rādītāji, kas atspoguļo uzņēmuma darbību no finansiālā aspekta, ir peļņa un rentabilitāte. Galvenais veids kā tiek noteikta uzņēmuma peļņa ir peļņas vai zaudējumu aprēķins, kurš ir obligāts visos Latvijas uzņēmumos un to nosaka LR likums „Par uzņēmuma gada pārskatiem.” Peļņas apjomu var regulēt, mainot pārdotās produkcijas daudzumu, ceļot cenas vai arī samazinot izmaksas. Uzņēmumi peļņu var gūt no pamatdarbības – ražošanas un pakalpojumu sniegšanas, no dividendēm, kuras maksā citi peļņu gūstoši uzņēmumi,. kā arī pārdodot savus īpašumus. Tiesa lielas peļņas gūšanai ir vajadzīgs laiks.
Savukārt rentabilitātes rādītāji dod uzņēmumam informāciju par tā finansiālo stāvokli tirgū attiecībā pret citiem uzņēmumiem, kas darbojas tajā pašā nozarē. Salīdzinot dažādus rentabilitātes rādītājus, uzņēmumam ir vieglāk noteikt faktorus, kas pozitīvi vai arī negatīvi ietekmē tā darbību un, ja ir nepieciešams, uzņēmuma vadība var sākt meklēt iespējas, kā šos negatīvos faktorus likvidēt.
Latvijā katra uzņēmēja darbības mērķis ir gūt pēc iespējas lielākus finansu ienākumus un peļņu. Tāpēc katrs uzņēmējs cenšas iekarot tādu tirgus daļu, kurā tas varētu iegūt pēc iespējas maksimālu peļņu, ieguldot mazākus līdzekļus. Ja peļņa būs lielāka, tad uzņēmumam būs lielākas nākotnes iespējas, jo peļņa ir finansu līdzeklis, kas dod uzņēmumam papildus attīstības iespējas un ļauj sekmīgi cīnīties ar konkurentiem.
Uzņēmuma veiksmīgas darbības pamatā ir vadības izstrādāta plānošanas sistēma, ar kuras palīdzību uzņēmuma vadība var prognozēt potenciālos saimnieciskās darbības rādītājus un savlaicīgi reaģēt uz neparedzētām pārmaiņām. Plānošana palīdz vadībai noskaidrot uzņēmuma vājās un stiprās puses. Palīdz precīzi noteikt un novērtēt, kas uzņēmumam ir vajadzīgs uz noteikta mērķa sasniegšanu vērstas darbības plāna izstrādei, ar plānošanu ir iespējams paredzēt iespējamās grūtības, neļaujot tām izvērsties par lielāku problēmu un saplānot nepieciešamās ražošanas (pārdošanas) izmaksas un paredzēt to ietekmi uz pārdošanas cenas lielumu, realizācijas apjomu un peļņu.
Ja uzņēmums būs spējīgs samazināt ražošanas izmaksas, nesamazinot produkcijas kvalitāti, salīdzinājumā ar citiem radniecīgu produkciju ražojošiem uzņēmumiem, tad tas varēs iegūt papildus ienākumu, vai pazeminot cenu, palielināt produkcijas noietu. Ja uzņēmuma izmaksas pārsniedz vidējās nozares izmaksas, tad šis pārsvars parasti netiek kompensēts uz pircēju rēķina, bet gan tikai samazina uzņēmuma ienākumus.
Uzņēmējdarbības pamatmērķis ir peļņas maksimizēšana, t.i., uzņēmuma cenšanās no ražošanā izmantotajiem resursiem iegūt pēc iespējas lielāku peļņu. Tikai lieli uzņēmumi dažreiz var uz laiku atteikties no peļņas maksimizēšanas, piemēram, lai pārspētu konkurentus, panākot to aiziešanu no tirgus.…

Autora komentārsAtvērt
Darbu komplekts:
IZDEVĪGI pirkt komplektā ietaupīsi −7,48 €
Materiālu komplekts Nr. 1137035
Parādīt vairāk līdzīgos ...

Atlants

Izvēlies autorizēšanās veidu

E-pasts + parole

E-pasts + parole

Norādīta nepareiza e-pasta adrese vai parole!
Ienākt

Aizmirsi paroli?

Draugiem.pase
Facebook

Neesi reģistrējies?

Reģistrējies un saņem bez maksas!

Lai saņemtu bezmaksas darbus no Atlants.lv, ir nepieciešams reģistrēties. Tas ir vienkārši un aizņems vien dažas sekundes.

Ja Tu jau esi reģistrējies, vari vienkārši un varēsi saņemt bezmaksas darbus.

Atcelt Reģistrēties