Pievienot darbus Atzīmētie0
Darbs ir veiksmīgi atzīmēts!

Atzīmētie darbi

Skatītie0

Skatītie darbi

Grozs0
Darbs ir sekmīgi pievienots grozam!

Grozs

Reģistrēties

interneta bibliotēka
Atlants.lv bibliotēka
4,49 € Ielikt grozā
Gribi lētāk?
Identifikators:860977
 
Autors:
Vērtējums:
Publicēts: 08.06.2004.
Valoda: Latviešu
Līmenis: Vidusskolas
Literatūras saraksts: 10 vienības
Atsauces: Ir
SatursAizvērt
Nr. Sadaļas nosaukums  Lpp.
  IEVADS    4
1.  ANALĪTISKĀ APSKATA DAĻA    5
1.1.  Darba algas būtība    5
1.1.1.  Darba algas ekonomiskais saturs    5
1.1.2.  Darba algas līmeņa noteicošie faktori    6
1.1.3.  Darba samaksa kā darba materiālās stimulēšanas sistēma    7
1.2.  Darba samaksas veidi    9
1.2.1.  Laika darba alga    10
1.2.2.  Gabaldarba alga    12
1.2.3.  Pamatalga un papildalga    14
1.3.  Valsts loma darba samaksas noteikšanā    14
1.3.1.  Darba samaksu reglamentējošie likumi    16
1.3.2.  Ieturējumi no darba algas    16
1.3.2.1.  Ienākuma nodoklis    17
1.3.2.2.  Obligātās sociālās apdrošināšanas iemaksas    19
2.  PĒTĪJUMU UN APRĒĶINU DAĻA    19
2.1.  SIA “Sandra” vispārīgais raksturojums    20
2.2.  SIA “Sandra” darbinieku darba samaksa un tās ietekme uz uzņēmuma rezultātiem    27
Darba fragmentsAizvērt

Uzņēmējdarbība nav iespējama bez sākotnējiem resursiem, t.i. kapitāla, ražošanas resursiem un darbaspēka. Darbaspēks ir viens no svarīgākajiem ekonomiskajām kategorijām uzņēmējdarbībā.
Ar darbaspēku tieši saistīts tāds jēdziens kā darba samaksa jeb darba alga. Tā kā ražošanas izmaksās lielāko daļu sastāv darbaspēka izdevumi, uzņēmumu vadībai īpaša uzmanība jāpievērš darba apmaksas sistēmas organizēšanai un jāveic tās pastāvīga kontrole un uzlabošana. Pareizi organizētā darba apmaksas sistēma ir solis pie veiksmīgas uzņēmējdarbības.
Darba algai, kā vienam no darbaspēja motivēšanas līdzekļiem, ir ļoti liela nozīme un loma ne tikai uzņēmējdarbībā, bet arī sabiedrībā, jo tā ir Latvijas ģimeņu galvenais iztikas avots. Citiem vārdiem sakot, darba algai jāatlīdzina ne tikai paša darba ņēmēja darba spēju atjaunošanas izdevumi, bet arī ģimenes uzturēšanas un kvalifikācijas celšanas izmaksas.
Darbs ir darbaspēka patērēšanas process. Prece, ko var pirkt konkrētajā ražošanas resursu tirgū, var būt vai nu darbaspēks, vai arī darba rezultāts – ražojums, pakalpojums.
Par to, kas tiek pirkts un pārdots darbaspēku tirgū, zinātniekiem ir dažādi viedokļi. It kā loģisko tēzi, ka šī pērkamā prece ir darbaspēks, kas nav atdalāms no sava īpašnieka, bieži kritizē. Šī kritika tiek argumentēta ar to, ka uz laiku veidojoties verdzības attiecības, jo prece ir pats cilvēks. Līdz ar to tiek noraidīts uzskats, ka darba alga ir darbaspēka kā preces cena. Lai šo problēmu atrisinātu, tiek ieteikts atzinums, ka darba spējas tiek uz laiku iznomātas, proti, uz noteiktām stundām dienā, nedēļā, mēnesī. Šinī teorētiskajā variantā darba alga ir darbaspēka nomas alga.
Pastāv cits viedoklis, ka darba alga tiek raksturota kā maksa par pakalpojumu. No tā izriet, pirmkārt, ka darbaspēka tirgū pārdošanas un pirkšanas objekts ir pakalpojums, ko sniedz darbs, patērējot darbaspēku; otrkārt, darbaspēks ir šī pakalpojuma cena. Visprimitīvākā tēze, kas neprasa analītisku pieeju jautājumiem un nerisina problēmu, kas ir prece darbaspēka tirgū, vienkārši apgalvo, ka darba alga ir samaksa par darbu, par noteiktu veikumu vai konkrētu rezultātu.
Tomēr, neatkarīgi no dažādiem viedokļiem par darba algas ekonomisko saturu, darba algas būtība ir šāda: tā ir ienākums, ko saņem darbaspēka īpašnieks, izmantojot savas darba spējas. Šī ienākuma avots ir tā jaunrade, tas ražīgais spēks, kas piemīt šīm spējām un kas izpaužas darba procesā kā darbaspēka izmantošanas rezultāts. [3, 25. lpp.]
1.1.2. Darba algas līmeņa neteicošie faktori
Neatkarīgi no darba algas sociāli ekonomiskā satura koncepcijas darba algas līmenis ir atkarīgs no darbaspēka pieprasījuma un piedāvājuma samēra.
Galvenie faktori, kas nosaka darbaspēka pieprasījumu un piedāvājumu norādīti 1.1. tabulā. [3, 26.-27. lpp.]…

Autora komentārsAtvērt
Parādīt vairāk līdzīgos ...

Atlants

Izvēlies autorizēšanās veidu

E-pasts + parole

E-pasts + parole

Norādīta nepareiza e-pasta adrese vai parole!
Ienākt

Aizmirsi paroli?

Draugiem.pase
Facebook

Neesi reģistrējies?

Reģistrējies un saņem bez maksas!

Lai saņemtu bezmaksas darbus no Atlants.lv, ir nepieciešams reģistrēties. Tas ir vienkārši un aizņems vien dažas sekundes.

Ja Tu jau esi reģistrējies, vari vienkārši un varēsi saņemt bezmaksas darbus.

Atcelt Reģistrēties