Pievienot darbus Atzīmētie0
Darbs ir veiksmīgi atzīmēts!

Atzīmētie darbi

Skatītie0

Skatītie darbi

Grozs0
Darbs ir sekmīgi pievienots grozam!

Grozs

Reģistrēties

interneta bibliotēka
Atlants.lv bibliotēka
1,99 € Ielikt grozā
Gribi lētāk?
Identifikators:202468
 
Vērtējums:
Publicēts: 04.07.2017.
Valoda: Latviešu
Līmenis: Augstskolas
Literatūras saraksts: 12 vienības
Atsauces: Ir
Darba fragmentsAizvērt

Kriptogrāfiskos algoritmus var iedalīt simetriskajos (saukts arī par privātās atslēgas algoritmu) un asimetriskajos (saukts arī par publiskās atslēgas algoritmu).
Simetriskā šifrēšana ir uzskatāma par vecāko un pazīstamāko tehniku. Šajā gadījumā primārā atslēga var būt gan skaitlis, gan vārds, gan burtu virkne un savā starpā pilnīgi nesaistītu simbolu izlase, kas tiek piešķirta ziņojumam, lai mainītu tā saturu. Ar primāro atslēgu vērojamas problēmas
brīdī, kad norit datu apmaiņa internetā vai lielu tīklu ietvaros. Ikviens, kurš zina slepeno atslēgu, var atšifrēt ziņu, tādējādi aktuāls un būtisks ir jautājums par nevēlamu un neparedzētu informācijas noplūdi.
Kā efektīvu un visai drošu risinājumu mūsdienu kriptogrāfija piedāvā asimetrisko šifrēšanu, kurā ir divi saistīti taustiņi - atslēgu pāri. Publiskā atslēga ir brīvi pieejama ikvienam, kurš, iespējams, vēlas nosūtīt privātās atslēgas turētājam ziņu. Otra, privātā atslēga tiek turēta slepenībā, lai tikai informācijas saņēmējs spētu ziņojumu atšifrēt.
Kriptogrāfijas sniegtās iespējas plaši tiek izmantotas sadzīvē, piemēram, bankas automātos, datoru parolēs, elektroniskajā tirdzniecībā un citur. Šobrīd diez gan izplatīta ir biometrijas datu šifrēšana, kas paredz nolasīt lietotāja pirkstu nospiedumus, acu zīlītes, tādējādi konstatējot, vai konkrētajai personai ir pieeja aizsargātajai ierīcei.
Ir vairāki veidi kā iespējams šifrēt atsevišķus failus, neiegādājoties dārgas programmas. Populārākās aplikācijas, lietotnes ir Microsoft Office 2010 (ar AES-256 algoritmu), WinZip, BetterZip, GnuPG u.c.
Uzņēmumiem Latvijā tiek piedāvātas maksas programmas, kas ar savu vārdu vien garantē datu drošību. No 2008. gada viens no populārākajiem komerciālās datu šifrēšanas risinājumiem ir programma PGP (Pretty Good Privacy) Desktop, kuru izmanto ne viens vien uzņēmums.

Parādīt vairāk līdzīgos ...

Atlants

Izvēlies autorizēšanās veidu

E-pasts + parole

E-pasts + parole

Norādīta nepareiza e-pasta adrese vai parole!
Ienākt

Aizmirsi paroli?

Draugiem.pase
Facebook

Neesi reģistrējies?

Reģistrējies un saņem bez maksas!

Lai saņemtu bezmaksas darbus no Atlants.lv, ir nepieciešams reģistrēties. Tas ir vienkārši un aizņems vien dažas sekundes.

Ja Tu jau esi reģistrējies, vari vienkārši un varēsi saņemt bezmaksas darbus.

Atcelt Reģistrēties