Pievienot darbus Atzīmētie0
Darbs ir veiksmīgi atzīmēts!

Atzīmētie darbi

Skatītie0

Skatītie darbi

Grozs0
Darbs ir sekmīgi pievienots grozam!

Grozs

Reģistrēties

interneta bibliotēka
Atlants.lv bibliotēka
8,49 € Ielikt grozā
Gribi lētāk?
Identifikators:516438
 
Autors:
Vērtējums:
Publicēts: 06.07.2009.
Valoda: Latviešu
Līmenis: Augstskolas
Literatūras saraksts: 42 vienības
Atsauces: Ir
SatursAizvērt
Nr. Sadaļas nosaukums  Lpp.
  Saturs    2
  Anotācija    3
  Annotation    4
  Ievads    5
1.  Uzņēmējdarbības vides teorētiskais izklāsts    7
1.1.  Uzņēmējdarbības būtība    7
1.2.  Uzņēmējdarbības vides    11
1.2.1.  Uzņēmuma iekšējā vide    13
1.2.2.  uzņēmuma ārējā vide    17
2.  Sociālekonomiskais raksturojums Katvaru pagastā    25
2.1.  Vispārīgā situācija valstī un Limbažu rajonā    25
2.2.  Uzņēmējdarbības Katvaru pagastā    30
2.3.  Katvaru pagasta uzņēmējdarbības attīstības iespējas teritoriālajā plānojumā    33
3.  Uzņēmēju un ekspertu viedokļi par uzņēmējdarbības attīstību Katvaru pagastā    36
3.1.  Anketēšanas rezultāti    36
3.2.  Eksperta viedoklis    47
  Secinājumi un priekšlikumi    50
  Izmantoto avotu un literatūras saraksts    54
  Pielikumi    58
Darba fragmentsAizvērt

Ekonomikā ar jēdzienu uzņēmums saprot organizatoriski saimniecisku vienību, kuru kā juridisku personu dibina fiziskas personas vai citi komersanti uzņēmējdarbības vai kādu citu privātu vai publisku funkciju veikšanai. Uzņēmuma dibināšanas galvenā jēga ir nošķirt uzņēmumā ieguldāmo mantu vai naudu, kura nepieciešama uzņēmējdarbības veikšanai, no tā dibinātāju (komersantu, dalībnieku, akcionāru) mantas.
Uzņēmējdarbības vide ir objektīvu un subjektīvu faktoru kopums, kas ietekmē uzņēmējdarbības situāciju noteiktā laika posmā. No vienas puses, uzņēmums ar savām daudzajām aktivitātēm ietekmē uzņēmējdarbības vidi; no otras puses, uzņēmējdarbības vide liek uzņēmumam darboties tādā vai citādā veidā.
Pagasta uzņēmējiem ir daudzi šķēršļi, ar kuriem jāsaskaras dibinot uzņēmumu, it sevišķi šā brīža ekonomiskajā situācijā gan valstī, gan arī pasaulē. Autore darbā veica izpēti kādi ir šie apstākļi un, galvenokārt, pievērsa uzmanību uzņēmējdarbības vides veicinošajiem faktoriem. Turklāt šobrīd pagastam vairs nav lielas ietekmes uzņēmēju vidū, jo viņiem nav jāveic atskaites pagasta valdei. Tā kā šobrīd galvenās domas ir pievērstas pagasta reformai un to ietekmei uzņēmēju vidū, pagasta pašvaldībai vajadzētu izklāstīt gaidāmās izmaiņas, ko sniegs pagasta apvienošanās. Vēl aizvien liela vērība būtu jāpievērš lauksaimniecībai, jo esošajos apstākļos mazajām saimniecībām ir grūti konkurēt ar lielajām, tā novedot saimniecības bankrota priekšā.
Katvaru pagasts atrodas Limbažu rajona ZA daļā. Pagasta teritorija ziemeļu daļa robežojas ar Pāles un Brīvzemnieku pagastu, ZA daļa ar Valmieras rajona Dikļu pagastu, dienvidu daļa ar Umurgas pagastu un Limbažu pilsētu, DR daļa ar Limbažu pagastu, bet rietumu daļa ar Viļķenes pagastu. Pagastā ir vairākas apdzīvotas vietas – Katvari, Pociems, Priedes, Tiegaži un Baloži. Iedzīvotāju skaits – 1443 iedzīvotāji. Katvaru pagasta teritorija ir 124,86 km2, no tā lauksaimniecībā izmantojamā zeme – 40,1%, meži 46,9% un purvi 1,9%.
Darba mērķis - izpētīt uzņēmējdarbības veicinošos un bremzējošos apstākļus pagastā un izstrādāt ieteikumus uzņēmējdarbības veicināšanai Katvaru pagastā.
Uzdevumi:
Iepazīties ar teorētisko literatūru, noskaidrot uzņēmējdarbības būtību, iepazīties ar iekšējām uz ārējām uzņēmuma vidēm;
Noskaidrot galvenos uzņēmuma bremzējošos un veicinošos apstākļus;
Iepazīties ar Katvaru pagasta sociālekonomisko situāciju un to ietekmi uz uzņēmējdarbības vidi;
Izpētīt Katvaru pagasta uzņēmējdarbību;
Izstrādāt aptaujas anketu;
Veikt uzņēmēju anketēšanu un intervēt Katvaru pagasta priekšsēdētāju;
Izstrādāt ieteikumus uzņēmējdarbības veicināšanai, kā arī bremzējošo apstākļu mazināšanai Katvaru pagastā.
Darbā tiek izmantota kvalitatīvā un kvantitatīvā pētījumu metode. Pētījums balstās uz teorētiskās literatūras izpēti , CSB, Lursoft statistikas datu analīzes datiem, anketas apkopošanu un Katvaru pagasta mājas lapas izpēti, kur doti galvenie dati par pagasta lielākajiem uzņēmējiem un to darbības veidiem. Lai izpētītu uzņēmējdarbības veicinošos un bremzējošos apstākļus, tika veikta komersanta anketēšana, kuri ir reģistrēti Katvaru pagastā. Šeit iekļauti daži jautājumi, lai izpētītu, kādi viņuprāt ir galvenie labvēlīgie un kādi bremzējošie apstākļi, kā arī kā piesaista finanses un kā ietekmē šī brīža situācija uzņēmuma attīstību, utt.
Autore uzņēmējdarbības teorētiskos jautājumus aplūko no 2009. gada janvāra līdz aprīļa sākumam. Uzņēmēju anketēšana un priekšsēdētāju intervijas tika veiktas periodā no 2009. gada aprīļa līdz jūnijam, tā kā šajā laikā aktuāla ir pagasta reforma, tad darbā ir iekļauti jautājumi, lai uzzinātu uzņēmuma domas par gaidāmajām izmaiņām.…

Darbu komplekts:
IZDEVĪGI pirkt komplektā ietaupīsi −9,48 €
Materiālu komplekts Nr. 1127541
Parādīt vairāk līdzīgos ...

Atlants

Izvēlies autorizēšanās veidu

E-pasts + parole

E-pasts + parole

Norādīta nepareiza e-pasta adrese vai parole!
Ienākt

Aizmirsi paroli?

Draugiem.pase
Facebook

Neesi reģistrējies?

Reģistrējies un saņem bez maksas!

Lai saņemtu bezmaksas darbus no Atlants.lv, ir nepieciešams reģistrēties. Tas ir vienkārši un aizņems vien dažas sekundes.

Ja Tu jau esi reģistrējies, vari vienkārši un varēsi saņemt bezmaksas darbus.

Atcelt Reģistrēties