Pievienot darbus Atzīmētie0
Darbs ir veiksmīgi atzīmēts!

Atzīmētie darbi

Skatītie0

Skatītie darbi

Grozs0
Darbs ir sekmīgi pievienots grozam!

Grozs

Reģistrēties

interneta bibliotēka
Atlants.lv bibliotēka
2,49 € Ielikt grozā
Gribi lētāk?
Identifikators:293194
 
Autors:
Vērtējums:
Publicēts: 21.03.2007.
Valoda: Latviešu
Līmenis: Augstskolas
Literatūras saraksts: 5 vienības
Atsauces: Ir
Darba fragmentsAizvērt

1972.gadā Parīzē notika Apvienoto Nāciju Izglītības, zinātnes un kultūras organizācijas (UNESCO) Ģenerālā konference. Šajā konferencē tika konstatēts, ka kultūras un dabas mantojumam arvien vairāk draud izzušana, ko izsauc ne tikai tradicionālie bojājumi, piemēram, stihiskas dabas katastrofas un nelaimes (ugunsgrēki, plūdi), militārie konflikti un to sekas, pašu cilvēku veikta postīšana jeb tā sauktais “sīkais” huligānisms (par sīkumu gan vēl varētu pastrīdēties!), bet arī straujie sociālās un ekonomiskās dzīves attīstības tempi (urbanizācija, globalizācija, unifikācija). Ņemot vērā, ka jebkuras kultūras vērtības bojāšanās un izzušana ir kaitīgs un nozīmīgs zaudējums visām tautām (mūsdienās kultūras mantojums pat tiek saistīts ar spēju novērst konfliktus sabiedrībā, kā arī kultūra tiek uzskatīta par nozīmīgu dzīves kvalitātes rādītāju), tika nolemts, ka visai starptautiskajai sabiedrībai kopīgi jāpiedalās šī mantojuma aizsardzībā, jo pasaules kultūras un dabas mantojuma aizsardzība valstiskā līmenī bieži vien ir nepietiekama, sakarā ar to, ka tas prasa milzīgus finansu līdzekļus, kā arī lielus zinātniskos un tehniskos resursus. Pamatojoties uz iepriekšminētajiem novērojumiem, tika pieņemta UNESCO konvencija par pasaules kultūras un dabas mantojuma aizsardzību (Convention Concerning the Protection of the World Cultural and Natural Heritage). (Konvencija par pasaules kultūras un dabas mantojuma aizsardzību, 2004)
Šajā konvencijā ar “kultūras mantojumu” tiek saprasts: pieminekļi (arhitektūra, skulptūras, glezniecības darbi), ansambļi (ēku grupas), ievērojamas vietas (cilvēka un dabas radītas, kam ir īpašā vērtība no vēstures, estētikas, etnoloģijas vai antropoloģijas viedokļa). “Dabas mantojums” tiek saprasts kā dabas pieminekļi, ģeoloģiski vai fizioģeogrāfiski veidojumi un stingri noteiktas zonas, ievērojamas dabas vietas vai ierobežotas dabas teritorijas. (Konvencija par pasaules kultūras un dabas mantojuma aizsardzību, 1.pants, 2004)…

Autora komentārsAtvērt
Darbu komplekts:
IZDEVĪGI pirkt komplektā ietaupīsi −3,98 €
Materiālu komplekts Nr. 1181034
Parādīt vairāk līdzīgos ...

Atlants

Izvēlies autorizēšanās veidu

E-pasts + parole

E-pasts + parole

Norādīta nepareiza e-pasta adrese vai parole!
Ienākt

Aizmirsi paroli?

Draugiem.pase
Facebook

Neesi reģistrējies?

Reģistrējies un saņem bez maksas!

Lai saņemtu bezmaksas darbus no Atlants.lv, ir nepieciešams reģistrēties. Tas ir vienkārši un aizņems vien dažas sekundes.

Ja Tu jau esi reģistrējies, vari vienkārši un varēsi saņemt bezmaksas darbus.

Atcelt Reģistrēties