Pievienot darbus Atzīmētie0
Darbs ir veiksmīgi atzīmēts!

Atzīmētie darbi

Skatītie0

Skatītie darbi

Grozs0
Darbs ir sekmīgi pievienots grozam!

Grozs

Reģistrēties

interneta bibliotēka
Atlants.lv bibliotēka
3,99 € Ielikt grozā
Gribi lētāk?
Identifikators:186666
 
Autors:
Vērtējums:
Publicēts: 06.06.2006.
Valoda: Latviešu
Līmenis: Vidusskolas
Literatūras saraksts: 9 vienības
Atsauces: Nav
SatursAizvērt
Nr. Sadaļas nosaukums  Lpp.
  Ievads    3
  Virszemes ūdeņu piesārņojums    4
  Daugavas ūdens kvalitāte    5
  Ezeru un upju ūdens kvalitāte    6
  Peldvietu ūdens kvalitāte    7
  Pazemes ūdeņu kvalitāte    8
  Pazemes ūdeņu kvantitatīvās izmaiņas    9
  Notekūdeņu attīrīšana    10
  Nodrošinājums ar dzeramo ūdeni    11
  Zemo cilvēkam un tā darbībai izmantojamo ūdeņu kvalitātes cēloņi    15
  Zema rekreācijai izmantojamo ūdeņu kvalitāte un pieejamības cēloņi    15
  Vidē izvadīto notekūdeņu zemā kvalitātes cēloņi    15
  Atsevišķās teritorijās augsta pazemes ūdeņu piesārņojuma cēloņi un potenciāli augsts risks to piesārņošanai degvielas uzglabāšanas un transportēšanas vietās    16
  Nodrošināt pilsētas iedzīvotājus ar eiropas savienības standartiem atbilstošu dzeramo ūdeni    17
  Pakāpeniski uzlabot virszemes ūdens kvalitāti un to pieejamību iedzīvotāju atpūtai    17
  Notekūdeņu daudzuma samazināšana un to kvalitatīvas attīrīšanas nodrošināšana atbilstoši starptautiskajiem standartiem    18
  Pazemes ūdens aizsardzība pret piesārņošanu un piesārņoto vietu sanācija, lai tie neradītu potenciālas briesmas pilsētas ūdensapgādei un iedzīvotāju dzīves kvalitātei    19
  Izmantotā literatūra    20
Darba fragmentsAizvērt

Rīgas ģeogrāfiskais izvietojums Piejūras zemienē Daugavas grīvas rajonā nosaka to, ka pilsētas teritorija ir bagāta ar mazām upītēm un ezeriem. Tā ir Rīgas dabas bagātība, kas veido pilsētas ainavu un kalpo iedzīvotāju atpūtas mērķiem.
Tāpat par ļoti svarīgiem jautājumiem Rīgas pilsētvides un tautsaimniecības attīstībai un dzīves vides kvalitātes nodrošināšanai uzskatāma dzeramā ūdens un virszemes ūdeņu kvalitāte, kā arī notekūdeņu attīrīšanas efektivitāte.Ūdens kvalitāte un tā pieejamība integrāli atspoguļo pilsētā un tās apkārtnē ritošos procesus.
Virszemes ūdeņu piesārņojums Rīgā uzskatāms par svarīgu problēmu, jo tas tieši ietekmē Baltijas jūras ūdeņus. Virszemes ūdeņiem iefiltrējoties pazemē tiek ietekmēta pazemes ūdeņu kvalitāte. Virszemes ūdeņi ir nozīmīgi rekreācijas resursi. Lielajiem ezeriem un upēm ir zivsaimniecības nozīme.
Virszemes ūdeņu piesārņojums samazina to rekreācijas vērtību, apdraud zivju krājumu atjaunošanos, tieši ietekmē ūdens kvalitāti Baltijas jūrā.
Rīgas mazo upju ūdens kvalitātes novērtējumu valsts līmenī veic Lielrīgas Reģionālā vides pārvalde, bet Daugavai un Ķīšezeram – Latvijas Hidrometeoroloģijas pārvalde (kopš 2002. gada to dara Latvijas vides aģentūra).
Pašvaldības līmenī Rīgas domes Vides aizsardzības pārvalde pilsētas virszemes ūdeņu kvalitātes novērtējumam izveidoja monitoringa tīklu (16 novērošanas vietas), kas darbojās līdz 1998. gadam, kad tika likvidēts.
Daugavas ūdeņi Rīgas robežās uzskatāmi par mēreni piesārņotiem, to kvalitāti būtiski ietekmē piesārņojums, kas veidojas Daugavas sateces baseinā.
Daugava Rīgas pilsētas teritorijas robežās pieder karpveidīgo zivju ūdeņiem, kuros iespējams nodrošināt karpu dzimtas (Cyprinidae) zivju, kā arī līdaku (Esox lucius), asaru (Perca fluviatilis) un zušu (Anguilla anguilla) eksistenci. Šiem ūdeņiem nacionālos kvalitātes kritērijus nosaka LR MK noteikumi Nr. 118, kas harmonizēti ar ES Saldūdens zivju direktīvu 78/659/EEC. Izrādās, ka Daugavas ūdens kvalitāte iekļaujas šajos normatīvos, izņemot NH4/N koncentrāciju 1997. gadā. Skābekļa koncentrācija svārstās no 8 līdz 11 mg/l (robežlielums 5 mg/l). Tātad, neraugoties uz pilsētas negatīvo ietekmi, Daugava vēl ir piemērota karpu dzimtas zivīm.
Pēc Valsts Hidrometeoroloģijas pārvaldes datiem, viszemākā skābekļa koncentrācija Daugavas ūdeņos ir pie Mīlgrāvja, kur tā nepārsniedz 5,99mg/l jeb piesātinājums ir 66%, kas ir mazāk par virszemes ūdeņu vērtēšanā izmantoto karpveidīgo zivju ūdeņiem izvirzītajām prasībām.
Arī organisko vielu saturs Daugavā pārsniedz ūdens kvalitātes standartus.
Rīgas teritorijā uz Daugavas ir 3 valsts monitoringa novērojumu vietas: pie Doles salas, pie Mīlgrāvja un upes grīvā.
Laika periodā no 1995. līdz 1999.gadam kopējā slāpekļa vidējās gada koncentrācijas svārstās no 0,72 līdz 1,96 mg/l, kopējā fosfora – no 0,007 līdz 0,076 mg/l, saprobitātes indekss pēc makrozoobentosa – no 1,99 līdz 2,93. No šiem datiem varam secināt, ka Daugavas ūdeņu kvalitāte svārstās no viegli piesārņotiem līdz piesārņotiem (Latvijas valsts standarts LVS 240:1999).
Būtiski Daugavas ūdens kvalitāti Rīgas teritorijā ietekmē ostas termināli un ražošanas uzņēmumi sateces baseinā. Mīlgrāvī ūdens piesārņojums ar naftas produktiem vairāk nekā 4 reizes pārsniedz pieļaujamo koncentrāciju un tai ir tendence pēdējos gados palielināties. Grafikā varam redzēt Daugavas ūdeņu piesārņojumu ar naftas produktiem 1997., 1998. un 1999. gadā.…

Autora komentārsAtvērt
Darbu komplekts:
IZDEVĪGI pirkt komplektā ietaupīsi −3,98 €
Materiālu komplekts Nr. 1193715
Parādīt vairāk līdzīgos ...

Atlants

Izvēlies autorizēšanās veidu

E-pasts + parole

E-pasts + parole

Norādīta nepareiza e-pasta adrese vai parole!
Ienākt

Aizmirsi paroli?

Draugiem.pase
Facebook

Neesi reģistrējies?

Reģistrējies un saņem bez maksas!

Lai saņemtu bezmaksas darbus no Atlants.lv, ir nepieciešams reģistrēties. Tas ir vienkārši un aizņems vien dažas sekundes.

Ja Tu jau esi reģistrējies, vari vienkārši un varēsi saņemt bezmaksas darbus.

Atcelt Reģistrēties