Pievienot darbus Atzīmētie0
Darbs ir veiksmīgi atzīmēts!

Atzīmētie darbi

Skatītie0

Skatītie darbi

Grozs0
Darbs ir sekmīgi pievienots grozam!

Grozs

Reģistrēties

interneta bibliotēka
Atlants.lv bibliotēka
5,99 € Ielikt grozā
Gribi lētāk?
Identifikators:131849
 
Autors:
Vērtējums:
Publicēts: 08.05.2007.
Valoda: Latviešu
Līmenis: Augstskolas
Literatūras saraksts: 11 vienības
Atsauces: Ir
SatursAizvērt
Nr. Sadaļas nosaukums  Lpp.
  Ievads    5
1.  Īss kriminālistikas apraksts un tās attīstība    7
2.  Trasoloģija    12
2.1.  Trasoloģijas jēdziens    12
2.2.  Pēdu klasifikācija    13
3.  Roku pirkstu pēdas    16
3.1.  Daktiloskopijas jēdziens    16
3.2.  Roku pirkstu pēdu nospiedumi    16
4.  Kāju pēdas    21
5.  Zobu un nagu pēdas    25
6.  Uzlaušanas rīku un instrumentu pēdas    27
7.  Transporta līdzekļu un dzīvnieku pēdas    32
8.  Trasoloģiskā ekspertīze    34
  Nobeigums    37
  Izmantoto avotu saraksts    38
  Pielikums    39
Darba fragmentsAizvērt

No visām juridiskām zinātņu nozarēm visaktīvākā loma noziedzīga nodarījuma izmeklēšanā un novēršanā ir kriminālistikai. Tā ir tiesību zinātnes apakšnozare, kura pēta cilvēka noziedzīgās darbības un to atspoguļojuma likumsakarības, un uz to izzināšanas pamata, izstrādā tehniskos līdzekļus, taktiskos paņēmienus un metodes pierādījumu atrisināšanai, apzināšanai, fiksēšanai un izpētei, nolūkā noskaidrot patiesību kriminālprocesā. Tāpēc es par savu kursa darbu tēmu izvēlējos trasoloģiju - vienu no svarīgākajām kriminālistikas sastāvdaļām.
Runājot par kriminālistikas attīstību Latvijā, tad līdz 1920.gadam šeit kriminālistikas iestāžu nebija. Šī zinātne attīstījās ļoti lēni. Izmeklēšanas praksē tehnisko līdzekļus neizmantoja. No 1921.gada neatkarīgā Latvijas laika līdz 1940.gadam kriminālistikas attīstība valstī bija saistīta ar zinātniskās tiesu ekspertīzes kabineta dibināšanu, kurā ietilpa foto un ķīmijas laboratorijas. Šo kabinetu nodibināja 1921.gada oktobrī, kurš sāka strādāt tikai 1923.gadā speciālistu trūkuma dēļ. Direktors, ķīmijas profesors Artūrs Kangers, 1925.gadā ekspertīzes kabinetu pārveidoja par institūtu. 1929.gadā to oficiāli nosauca par zinātniskās tiesu ekspertīzes institūtu pie tiesu palātas prokurora. Institūts bija vienīgā kriminālistikas ekspertīžu iestāde. Bijušie zinātnisko tiesu ekspertīžu darbinieki sarakstījuši dažas monogrāfijas piem., profesors Kangers sarakstījis :
1928.gadā “Zinātniskās ekspertīzes nozīme noziegumu atklāšanā”;
1930.gadā “Rokraksta salīdzināšanas materiāla nozīme rokraksta identifikācijā”;
1939.gadā “Daktiloskopijas pamatjēdziens”.
Darbā “Daktiloskopijas pamatjēdziens” Kangers sīki iztirzāja daktiloskopijas būtību un līniju izskates metodes. Pavisam profesors publicējis 8 darbus.
Pēc otrā pasaules kara ievērojamu ieguldījumu kriminālistikas attīstībā ir devusi Tieslietu ministrijas zinātniski-pētnieciskā tiesu ekspertīžu laboratorija – Iekšlietu ministrijas Ekspertīžu centrs.
Piemēram, 1925.gadā kriminālistikas zinātnes profesors J.Jakimovs rakstīja, ka kriminālistikas uzdevums (priekšmets) ir apgūt visefektīvāko dabas, medicīnisko un tehnisko zinātņu metožu un paņēmienu pielietošanu izmeklēšanā un noziedznieka personības izzināšanā, kas saistās ar tālāko izmeklēšanas tiesu un ekspertu darba praksē uzkrāto atziņu analīzi un apkopojumu.
Jau 1950.gadā profesors A.Vinbergs piedāvāja šādu kriminālistikas definīciju : kriminālistika ir zinātne par tiesisko pierādījumu atrašanas, savākšanas, fiksēšanas un izmeklēšanas tehniskiem un taktiskiem paņēmieniem un līdzekļiem, kas izmantojami noziegumu atklāšanā.…

Autora komentārsAtvērt
Parādīt vairāk līdzīgos ...

Atlants

Izvēlies autorizēšanās veidu

E-pasts + parole

E-pasts + parole

Norādīta nepareiza e-pasta adrese vai parole!
Ienākt

Aizmirsi paroli?

Draugiem.pase
Facebook

Neesi reģistrējies?

Reģistrējies un saņem bez maksas!

Lai saņemtu bezmaksas darbus no Atlants.lv, ir nepieciešams reģistrēties. Tas ir vienkārši un aizņems vien dažas sekundes.

Ja Tu jau esi reģistrējies, vari vienkārši un varēsi saņemt bezmaksas darbus.

Atcelt Reģistrēties