Pievienot darbus Atzīmētie0
Darbs ir veiksmīgi atzīmēts!

Atzīmētie darbi

Skatītie0

Skatītie darbi

Grozs0
Darbs ir sekmīgi pievienots grozam!

Grozs

Reģistrēties

interneta bibliotēka
Atlants.lv bibliotēka
3,99 € Ielikt grozā
Gribi lētāk?
Identifikators:750982
 
Autors:
Vērtējums:
Publicēts: 20.02.2018.
Valoda: Latviešu
Līmenis: Augstskolas
Literatūras saraksts: 7 vienības
Atsauces: Ir
SatursAizvērt
Nr. Sadaļas nosaukums  Lpp.
1.  TOTALITĀRISMS    4
2.  TOTALITĀRISMA VEIDI    10
3.  SECINĀJUMI    12
4.  LITERATŪRAS UN AVOTU SARAKSTS    14
Darba fragmentsAizvērt

3. SECINĀJUMI
Par totalitāro režīmu galvenajiem dzinējspēkiem var uzskatīt teroru, kas tiek pavadīts ar ideoloģiju, ko palīdz pamatot visaptveroša propaganda. Bez šiem elementiem režīma pastāvēšana principā nav iespējama un ir apdraudēta. Pilsoniskās sabiedrības jēdziens tiek iznīcināts, valsts nosaka gandrīz visu sabiedrības ekonomisko, garīgo un arī privāto dzīvi. Visi ir pakļauti pilnīgai kontrole, ierādot tiem dzīvojamo platību, nosakot darba vietas, kontrolējot savstarpējās saziņu un attiecības. Savstarpējās uzticības moments tiek izslēgts, jo ikviens var izrādīties ziņu pienesējs, un pat par šķietami nevainīgas frāzes izteikšanu var nākties maksāt ar dzīvību vai labākajā gadījumā ieslodzījumu. Sabiedrības pilnīga paļaušanās un akla uzticība tiek noteikta par galveno mērķi. Ar propagandas palīdzību visa sabiedrība tiek pakļauta ideoloģiskai apstrādei, kas to pārvērš par paklausīgu pūli bez savas domāšanas. Par visaugstākā mērķa sasniegšanai tiek piemēroti jebkuri līdzekļi.
Totalitārs režīms nevar iztikt bez vadoņa kulta, ap kura personību tiek būvēta varas ideoloģija. Šo kultu var pat pielīdzināt reliģiska rakstura parādībai.
Šo režīmu ietvaros ļoti liela uzmanība tiek pievērsta ideoloģiskajai propagandai un pasaules dalīšanai draugos un ienaidniekos, vai arī pilnīgai sabiedrības izolētībai. Cilvēki tiek padarīti par idejas vergiem pat to neapzinoties, jo “smadzeņu skalošanas mašinērija” ir izskaudusi realitātes izjūtu tāpat kā izpratni par vērtībām. Pastāv tikai viena taisnība un vērtību skala, kas tiek noteikta ideoloģiskajā režīma saknē.
Svarīga loma sabiedrības politiskās dezorientācijas veiksmīgai sasniegšanai ir vēstures falsifikācijas moments, kas tiek piemērota režīma izpratnei par lietu būtību un piemērotībai režīma vajadzībām. Uzsvars šeit tiek likts uz jauno paaudzi, kam nav praktisko zināšanu. Tās tiek aizvietotas ar teorētisko ideoloģiju, kas nākotnē to pieņems par vienīgo un patieso taisnību.

Autora komentārsAtvērt
Parādīt vairāk līdzīgos ...

Atlants

Izvēlies autorizēšanās veidu

E-pasts + parole

E-pasts + parole

Norādīta nepareiza e-pasta adrese vai parole!
Ienākt

Aizmirsi paroli?

Draugiem.pase
Facebook

Neesi reģistrējies?

Reģistrējies un saņem bez maksas!

Lai saņemtu bezmaksas darbus no Atlants.lv, ir nepieciešams reģistrēties. Tas ir vienkārši un aizņems vien dažas sekundes.

Ja Tu jau esi reģistrējies, vari vienkārši un varēsi saņemt bezmaksas darbus.

Atcelt Reģistrēties