Pievienot darbus Atzīmētie0
Darbs ir veiksmīgi atzīmēts!

Atzīmētie darbi

Skatītie0

Skatītie darbi

Grozs0
Darbs ir sekmīgi pievienots grozam!

Grozs

Reģistrēties

interneta bibliotēka
Atlants.lv bibliotēka
4,49 € Ielikt grozā
Gribi lētāk?
Identifikators:902481
 
Autors:
Vērtējums:
Publicēts: 05.02.2010.
Valoda: Latviešu
Līmenis: Vidusskolas
Literatūras saraksts: 5 vienības
Atsauces: Nav
SatursAizvērt
Nr. Sadaļas nosaukums  Lpp.
  Ievads    3
1.  Tīrīšanas līdzekļi un mēs    4
2.  Tīrīšanas līdzekļu raksturojums    7
2.1.  Veļas mazgājamo līdzekļu raksturojums    7
2.2.  Tualetes tīrīšanas līdzekļi    8
2.3.  Cauruļu tīrīšanas līdzekļi    10
2.4.  Trauku mazgājamie līdzekļi    11
3.  Alternatīvas    14
  Secinājumi    16
  Izmantotā literatūra    17
Darba fragmentsAizvērt

Mazgāšanas līdzekļu rūpniecība ar pirmajām prasībām vides aizsardzībā sastapās pirms 50 gadiem, kad putās, kas parādījās uz upju ūdens virsmas, tika atklātas mazgājamo līdzekļu sastāvdaļas. Tas nozīmēja, ka daba pati šīs sintētiskās sastāvdaļas nespēja sadalīt un tās piesārņoja apkārtnes ūdeņus.(4).
Jāpievērš uzmanība vairākām tīrīšanas līdzekļu sastāvdaļām.(sk 2.pielikumu) Virsmas aktīvās vielas ir tās, kas, daļēji izšķīstot ūdenī un netīrumos, veic pašu tīrīšanas dabu. Daļa šo vielu, īpaši tās, kas iegūtas no petroķīmiskajiem produktiem, var būt toksiskas un lēni sadalās vidē. Tai pašā laikā no augiem iegūtās virsmas aktīvās vielas ir daudz nekaitīgākas. Taču bez virsmas aktīvajām vielām tīrīšanas līdzekļos ir arī daudz citu ķīmisko vielu, piemēram, biocīdi (antibakteriālie līdzekļi), kas nogalina baktērijas, un gaistošos organiskos savienojumus. Vēl viena no bīstamajām vielām, kas sastopama mazgāšanas līdzekļos, ir triklozāns, kas uzkrājas audos un ir atrasts mātes pienā. Sadzīves ķīmijā plaši izmanto arī sintētiskās smaržvielas. Tās lēni sadalās un uzkrājas gan cilvēku, gan dzīvnieku audos un var tikt nodotas nākamajām paaudzēm. Sintētiskās krāsvielas var izraisīt alerģiju un vēzi. Sadzīves ķīmijā, īpaši daudzfunkcionālajos tīrīšanas līdzekļos tiek izmantoti arī ftalāti. Daži no tiem var izraisīt hormonālās sistēmas traucējumus, par citiem ir pierādīts, ka tie ir kancerogēni.(5)
Daudzi modernie tīrīšanas līdzekļi var izraisīt kairinājumu acīs, kaklā un plaušās, tādējādi radot veselības problēmas. Tie var atstāt toksiskas nogulsnes vai piesārņot ūdeni. Greenpeace un WWF ziņo, ka virkne ikdienā lietoto ķīmisko vielu uzkrājas ne tikai dzīvnieku, bet arī cilvēku audos un asinīs. Bet patiesībā cik bīstamas ir šīs vielas? Lielākoties mēs to droši nezinām.(8,149).
Veļas mazgājamie līdzekļi bieži vien satur fosfātus, kas piesārņo ūdeni, balinātājus un citas kodīgas un videi kaitīgas vielas.
Tualetes tīrīšanas līdzekļi pamatā ir ražoti uz hlora bāzes. Hlors ir ļoti kodīga gāze ar dzēlīgu smaku. Bet pastāv arī videi un veselībai nekaitīgākas alternatīvas.
Cauruļu un plīts tīrīšanas līdzekļi parasti satur ļoti bīstamas un kodīgas vielas. Taču pastāv arī drošas alternatīvas.…

Autora komentārsAtvērt
Darbu komplekts:
IZDEVĪGI pirkt komplektā ietaupīsi −5,77 €
Materiālu komplekts Nr. 1116040
Parādīt vairāk līdzīgos ...

Atlants

Izvēlies autorizēšanās veidu

E-pasts + parole

E-pasts + parole

Norādīta nepareiza e-pasta adrese vai parole!
Ienākt

Aizmirsi paroli?

Draugiem.pase
Facebook

Neesi reģistrējies?

Reģistrējies un saņem bez maksas!

Lai saņemtu bezmaksas darbus no Atlants.lv, ir nepieciešams reģistrēties. Tas ir vienkārši un aizņems vien dažas sekundes.

Ja Tu jau esi reģistrējies, vari vienkārši un varēsi saņemt bezmaksas darbus.

Atcelt Reģistrēties