Pievienot darbus Atzīmētie0
Darbs ir veiksmīgi atzīmēts!

Atzīmētie darbi

Skatītie0

Skatītie darbi

Grozs0
Darbs ir sekmīgi pievienots grozam!

Grozs

Reģistrēties

interneta bibliotēka
Atlants.lv bibliotēka
4,49 € Ielikt grozā
Gribi lētāk?
Identifikators:777197
 
Autors:
Vērtējums:
Publicēts: 03.12.2005.
Valoda: Latviešu
Līmenis: Augstskolas
Literatūras saraksts: Nav
Atsauces: Nav
Darba fragmentsAizvērt

Fails – tā ir informācijas elementu kopa (skaitļi, simboli, kodi), kas pēc fiksēta nosaukuma pieejama datoram tā magnētiskajā diskā, optiskajā diskā utt. Par failu var būt programma, teksts, tabula, datora ekrāna kopija, katalogs, burtu grafiskie kodi un tml.
Fails var būt tukšs, t.i., tajā nav neviena elementa, izņemot faila nosaukumu. Tādā gadījumā saka, ka faila lielums ir nulle. Citos gadījumos faila lielumu mēra baitos. Piemēram, ja failā atrodas kādas grāmatas teksts no 654321 simboliem, tad faila lielums ir 654321 baiti, jo katram simbolam atbilst viens baits. Bet, ja failā atrodas, piemēram, 100 veseli skaitļi, tad faila lielums ir 200 baiti, jo viens vesels skaitlis datorā aizņem divus baitus.

Tipizētie jeb komponenšu faili
Vienu un to pašu fizisko failu ir iespējams apstrādāt Paskālā gan kā teksta failu, gan kā tipizēto failu. Pieejas veidu nosaka faila mainīga tips, kurš tiek izmantots, lai darbotos ar failu. Jau minējām par pozīciju failā. Sākotnēji šī pozīcija ir 0 (kas norāda uz faila sākumu), bet izmantojot procedūru seek, var šo pozīciju izmainīt. Pozīcija mainās arī automātiski, lasot vai rakstot ierakstus failā. Pozīcijas numurs norāda, cik ieraksti atrodas pirms tekošās pozīcijas. Pēc seek(5) izpildes var sākt lasīt sesto ierakstu, jo dators jau ir atradis piekto vietu un lasīt var sākt tikai no sestās.
Uzreiz skaidri var apzināties tiešas pieejas failu priekšrocību: ir iespējams lasīt patvaļīgus datus un ir arī iespēja mainīt faila atsevišķas komponentes, saglabājot pārejos datus. Taču komponenšu failiem ir arī savi trūkumi.
Var iedomāties komponenšu failu kā noliktas rindā kastītes. Ir iespējams izņemt kastītes saturu, ir iespējams kastītē kaut ko ielikt, iespējams izvēlēties patvaļīgu kastīti vai pievienot vēl vienu kastīti beigās. Kastītēs glabājas informācija, taču visas kastītes ir vienādas. Tas nozīmē, ka var izveidot komponenšu failu, kurš glabās sevī "integer", vai "boolean", vai "string" vērtības. Iespējams arī izveidot failu no "record" tipa ierakstiem, taču katras komponentes (kastītes) struktūra un tips paliek nemainīgs visā failā. Šāds ierobežojums padara komponenšu failu par pietiekami sliktu datu glabāšanai.
Piemērs: fails satur komponentes, kuras sastāv no ieraksta, kas savukārt sastāv no diviem integer tipa laukiem x un y. Šajā failā ir jāatrod y = 8 un jāizvada atbilstoša x vērtība.…

Autora komentārsAtvērt
Parādīt vairāk līdzīgos ...

Atlants

Izvēlies autorizēšanās veidu

E-pasts + parole

E-pasts + parole

Norādīta nepareiza e-pasta adrese vai parole!
Ienākt

Aizmirsi paroli?

Draugiem.pase
Facebook

Neesi reģistrējies?

Reģistrējies un saņem bez maksas!

Lai saņemtu bezmaksas darbus no Atlants.lv, ir nepieciešams reģistrēties. Tas ir vienkārši un aizņems vien dažas sekundes.

Ja Tu jau esi reģistrējies, vari vienkārši un varēsi saņemt bezmaksas darbus.

Atcelt Reģistrēties