Pievienot darbus Atzīmētie0
Darbs ir veiksmīgi atzīmēts!

Atzīmētie darbi

Skatītie0

Skatītie darbi

Grozs0
Darbs ir sekmīgi pievienots grozam!

Grozs

Reģistrēties

interneta bibliotēka
Atlants.lv bibliotēka
1,99 € Ielikt grozā
Gribi lētāk?
Identifikators:682727
 
Autors:
Vērtējums:
Publicēts: 10.06.2004.
Valoda: Latviešu
Līmenis: Augstskolas
Literatūras saraksts: Nav
Atsauces: Nav
SatursAizvērt
Nr. Sadaļas nosaukums  Lpp.
1.  Koaksiālais kabelis   
2.  Vītais pāris   
3.  Optisko šķiedru kabelis   
1.  Tīkla adaptera plates uzdevums   
2.  Noskaņošanas parametri, saderība ar datortīklu, ietekme uz tīkla veiktspēju   
3.  Specializētās tīkla adaptera plates   
Darba fragmentsAizvērt

Lai datortīklos nodrošinātu signālu pārraides vidi starp datoriem un tīkla iekārtām izmanto dažādu tipu kabeļus. Eksistē ļoti daudz dažādu tipu kabeļu, kurus iespējams pielietot lielākos vai mazākos datortīklos. (piem. Katalogā aptuveni 2200 tipi). Bet praksē datortīklos izmanto tikai 3 pamatgrupu kabeļus: caxial cable, twisted pair (unshielded vai shielded) un fiber optic.
1. Koaksiālais kabelis
Pavisam nesenā vēsturē ļoti izplatīts bija koaksiālais kabelis. Tas ir lēts un ērti izmantojams, salīdzinoši uzticams un vienkāršs uzstādīšanā.
Pats vienkāršākais koaksiālais kabelis sastāv no vara dzīslas (core), tai apkārt ir izolācija, ekranēta metāliska atlējuma veidā un ārējais apvalks. Dažus šādus kabeļus pārklāj metāliskais pārklājums- ekrāns (shield). Tas aizsargā pa kabeli pārraidāmos datus no ārējiem elektromagnētiskajiem signāliem, kurus sauc par traucējumiem (noise) un no krusteniskiem traucējumiem (crostalk). Ārējo izolāciju veido no gumijas, teflona vai plastikas. Koaksiālais kabelis mazāk atkarīgs (nekā vītā pāra kabeļi) no traucējumiem un atenuācijas (attenuation)- tā ir signāla lieluma pavājināšanās tam pārvietojoties pa kabeli.
Koaksiālo kabeļu tipi:
1.Tievais (thin) koaksiālais kabelis (specifikācija 10Base2)-
Raksturojums- 0,5 cm diametrā, mīksts, derīgs jebkuram tīkla tipam, tiek pieslēgts tieši pie tīkla kartes. Spējīgs bez pastiprināšanas pārraidīt datus 185 m attālumā. Pieder pie grupas RG- 58. Pilna pretestība 50 omi. Lai pieslēgtu un uzstādītu tievo koaksiālo kabeli tiek izmantoti BNC konektori (British Naval Conector). BNC konektoru tipi ir sekojoši:
BNC konektors
BNC T konenktors
BNC barel konektors
BNC terminators
2.Resnais (thick) koaksiālais kabelis (specifikācija 10Base5)
Raksturojums- 1 cm diametrā, ciets, vara dzīsla daudz resnāka, līdz ar to datus var pārraidīt lielākā attālumā 500 m. Izmanto kā maģistrālo kabeli (backbone), kas savieno nelielas tīkla daļas, kas būvētas uz tievo koaksiālo kabeli. Lai pievienotu tīklam jāizmanto speciālu ierīci (transceiver), kam ir speciāls konektors (vampire tap), kas pievienojas kabeļa dzīslai. Lai pieslēgtu transsīveri tīkla adapterim vajag transīvera kabeli pie tīkla kartes (AUI porta konektora) vai DB- 15 konektors. …

Autora komentārsAtvērt
Parādīt vairāk līdzīgos ...

Atlants

Izvēlies autorizēšanās veidu

E-pasts + parole

E-pasts + parole

Norādīta nepareiza e-pasta adrese vai parole!
Ienākt

Aizmirsi paroli?

Draugiem.pase
Facebook

Neesi reģistrējies?

Reģistrējies un saņem bez maksas!

Lai saņemtu bezmaksas darbus no Atlants.lv, ir nepieciešams reģistrēties. Tas ir vienkārši un aizņems vien dažas sekundes.

Ja Tu jau esi reģistrējies, vari vienkārši un varēsi saņemt bezmaksas darbus.

Atcelt Reģistrēties