Pievienot darbus Atzīmētie0
Darbs ir veiksmīgi atzīmēts!

Atzīmētie darbi

Skatītie0

Skatītie darbi

Grozs0
Darbs ir sekmīgi pievienots grozam!

Grozs

Reģistrēties

interneta bibliotēka
Atlants.lv bibliotēka
  • Tiesu varas institūcijas un to amatpersonu statuss valsts tiesiskajā mehānismā

     

    Referāts8 Tiesības

2,49 € Ielikt grozā
Gribi lētāk?
Identifikators:449700
 
Autors:
Vērtējums:
Publicēts: 21.06.2010.
Valoda: Latviešu
Līmenis: Augstskolas
Literatūras saraksts: 20 vienības
Atsauces: Nav
SatursAizvērt
Nr. Sadaļas nosaukums  Lpp.
1.  Ievads    3
2.  Tiesu sistēma Latvijas Republikā    4
3.  Civilprocess    5
4.  Administratīvais process    6
5.  Kriminālprocess    7
6.  Atšķirību apskats no citām lietām    9
a)  Krimināllietas    9
b)  Civillietas   
c)  Administratīvās lietas    10
7.  Amatpersonu statusa apskats    10
8.  Jurista ētikas principu ievērošana    11
9.  Nobeigums    13
10.  Pielikums    15
a)  Krimināllietu statistika    16
b)  Civillietu statistika    17
11.  Izmantotās literatūras saraksts    18
Darba fragmentsAizvērt

NOBEIGUMS
Veicot pētījumu par studiju darba tēmu, izmantoju šāda vispārzinātnieciski pētnieciskās metodes- analīze, dedukcija, aprakstošo un salīdzinošo metodi.
Kopumā tiesu sistēma šķiet ļoti nesakārtota, nedaudz pat haotiska, jo atsevišķos apgabalos trūkst tiesnešu, kā arī likumos ir tā sauktie “robi”, kas dažkārt nonāk pretrunā ar reālo situāciju. Tiesu amatpersonām varbūt trūkst motivācijas, lai censtos visu izdarīt precīzi un laikā, iespējams, ka iemeslstam varētu būt arī niecīgais atalgojums, kas šķiet smieklīgs salīdzinot ar darbu, kāds jāveic katrai amatpersonai.
Paši tiesneši atzīst, ka Latvijas Rēpublikas likumos ir daudz nepilnību, kas apgrūtina pienākumu izpildi. Kā piemērs tiek minēts Administratīvais Pārkāpumu kodeksa likums, kas nosaka, ka apelācijas sūdzība administratīvo pārkāpumu lietā, kas izskatāma kā civillieta, jāizskata 10 dienu laikā. Tiesnesis atzīst, ka nav reāli to paveikt tik īsā laikā, jo pirmkārt lieta jāpieprasa no administratīvās institūcijas, tad jāizskata un jāuzzin arī paskaidrojumi.
Tiesneši apgalvo, ka bieži cilvēki atnāk uz tiesu un savas nekompetences, nezināšanas vai baiļu dēļ prakstiski neaizstāvās. Tiesnesim būtībā jādomā viņa vietā, jāuzvedina uz būtiskāko lietā. Cilvēks, nonācis tiesā, apjūk, tāpēc tiesnesis uzņemas arī tāda kā paskaidrotāja, iedrošinātāja lomu. Līdz ar to zūd viens no lietu izskatīšanas pamatprincipiem- sacīkste.
Likās, ka tiesu amatpersonas brīžiem ir nepārliecinātas par savu taisnību, bet šaubas ir dabīgs process. Neskatoties uz to, viņi ievēro savus amata pienākumus un brīvības, kā arī ētika kodeksus. Manuprāt, šādi ētikas kodeksi būtu jāievēro arī parastiem cilvēkiem- tur nav nekā ārkārtēja.
Tiesu sistēma nepārtraukti tiek ieviesti kādi jauninājumi, likvidētas sociālisma paliekas- piemēram, piesēdētāji. Pārveidoti, papildināti, grozīti vecie likumi. Kopumā tiesu sitēmai ir tieksme uz pilnīgu demokrātiju, lai Latvijas Republika arī praktiski kļūtu par tiesisku valsti, kurā likumi ir domāti tam, lai tos ievērotu. Līdz ar iestāšanos Eiropas Savienībā, arī tiesu sistēmu sagaida reformas, kas jau šobrīd ir manāmas. Manuprāt Latvijas valdībai vēl īsti nav skaidrības, ko tauta- valsts vēlas. Tāpēc iestājies tāds kā apjukums arī tiesu sistēmā- pārveidot visu pēc Eiropas Savienības standartiem vai saglabāt vēsturiski mantotās atšķirības.
Domāju, ka tiesu sistēmai tiek pievērsta pārāk maza uzmanība. Valdība budžeta lielāko daļu orientē tieši uz iestāšanos Eiropas Savienībā. Es uzskatu, ka amatpersonas pilda savus pienākumus pēc labākās sirdsapziņas, taču nav pietiekama stimula. Taču katram ir savs viedoklis.
Pārliecinājos, ka tiesām darba netrūkst, jo katru dienu jāizskata vismaz 3- 4lietas, nemaz nerunājot par tām, kuras krājas kaudzē.
Ieteiktu valdībai vairāk uzmanības pievērst procesiem, kas notiek valsts iekšienē, jo līdz ar integrēšanos Eiropas Savienībā, tas ir ieguvis sekundāru nozīmi. Budžetu vajadzētu sadalīt nevus teorētiski, bet praktiski- tiešām finanses atvēlēt jomām,kurām tās nepieciešamas- izglītībai, tiesām, maznodrošinātajiem. Tas samazinātu arī korupciju amatpersonu vidū.
Tiesu būtiski ietekmē ekonomiskais stāvoklis valstī, tieši tāpat kā jebkuru citu institūciju vai indivīdu. Ja uzlabosies ekonomiskais stāvoklis, uzlabosies arī tiesu sistēmas efektivitāte kopumā. Arī sabiedrībai ir nepieciešama plašāka informācija par procesiem tiesā, lai cilvēki būtu zinošāki un pārliecinātāki par savām tiesībām, tādējādi atvieglojot dzīvi gan sev, gan tiesu amatpersonām.

Autora komentārsAtvērt
Darbu komplekts:
IZDEVĪGI pirkt komplektā ietaupīsi −5,48 €
Materiālu komplekts Nr. 1307213
Parādīt vairāk līdzīgos ...

Atlants

Izvēlies autorizēšanās veidu

E-pasts + parole

E-pasts + parole

Norādīta nepareiza e-pasta adrese vai parole!
Ienākt

Aizmirsi paroli?

Draugiem.pase
Facebook

Neesi reģistrējies?

Reģistrējies un saņem bez maksas!

Lai saņemtu bezmaksas darbus no Atlants.lv, ir nepieciešams reģistrēties. Tas ir vienkārši un aizņems vien dažas sekundes.

Ja Tu jau esi reģistrējies, vari vienkārši un varēsi saņemt bezmaksas darbus.

Atcelt Reģistrēties