Pievienot darbus Atzīmētie0
Darbs ir veiksmīgi atzīmēts!

Atzīmētie darbi

Skatītie0

Skatītie darbi

Grozs0
Darbs ir sekmīgi pievienots grozam!

Grozs

Reģistrēties

interneta bibliotēka
Atlants.lv bibliotēka
4,49 € Ielikt grozā
Gribi lētāk?
Identifikators:852663
 
Autors:
Vērtējums:
Publicēts: 24.11.2008.
Valoda: Latviešu
Līmenis: Augstskolas
Literatūras saraksts: 20 vienības
Atsauces: Ir
SatursAizvērt
Nr. Sadaļas nosaukums  Lpp.
  ievads    2
1.  Tiesas    3
2.  Lietu izskatīšanas pamatprincipi    5
2.1  Lēmumi    6
3.  Tiesu sistēma    7
3.1  Rajona (pilsētas) tiesa    10
3.2  Apgabaltiesa    10
3.3  Augstākā tiesa    11
3.4  Satversmes tiesa    12
4.  Tiesu varas institūcijas    15
5.  Tieslietu ministrija    16
6.  Tiesību normu piemērošana administratīvajā procesā    17
7.  Jaunievedumi tiesas sēdē    18
  Secinājumi    19
  Izmantotā literatūra    20
Darba fragmentsAizvērt

Ievads
Latvijā kā neatkarīgā demokrātiskā valstī pastāv varas dalīšanas princips. Tautas vara sadalīta: likumdošanas, izpildu, un tiesu varā. Lai valsts varētu pastāvēt, tai ir jābūt tiesiski drošai. Tas nozīmē, ka pastāv vispārējie likumi. Tiesiskā drošība prasa arī to, lai likumi būtu skaidri un viennozīmīgi, līdz ar to pilsoņi savā rīcībā varētu orientēties uz šiem likumiem. Demokrātiska tiesiska valsts pati rīkojas pamatojoties vienīgi uz likumu, kas radīti pienācīgā kārtībā. Tā rada tiesības ar savas likumdošanas institūcijas (parlamentu) palīdzību un garantē šīs tiesības ar tiesu un izpildinstitūciju (policija, tiesu izpildītājs) palīdzību.
Likums ir valsts radītas tiesības, kas pieņemtas un publicētas konkrētā valsts konstitūcijā noteiktajā likumdošanas kārtībā. Likums mūsdienās ir nozīmīgākais tiesību izcelšanās veids (tiesību avots). To regulē konstitūcija un ir augstākā ranga tiesības nekā vienkāršais likums. Katra valsts regulē savas tiesības, jo valstij ir raksturīgas savas noteiktas pazīmes: ar robežām nospraustas teritorija, valsts iedzīvotāji un vienotas valsts varu. Valsts varu īsteno valsts institūcijas, daudzos gadījumos tās veic administratīvu darbību. Konfliktu gadījumā, attiecībā uz likumpārkāpējiem, valstisko piespiešanu veic kompetentas institūcijas – piemēram, sabiedriskās kārtības un drošību uzturēšanas iestādes, policija, cietumu administrācijas, muita un robežsardzes, pārkāpumu izskatīšana – tiesas, bet ārējo apdraudējumu gadījumā – bruņotie spēki.
Tiesību funkcija ir sabiedriskās kārtības veidošana un uzturēšana, mazinot konfliktsituācijas. Sabiedriskās kārtības nodrošināšanas pamats ir ne tikai noteiktas uzvedības normu radīšana, bet arī prasība šīs normas ievērot. Tas savukārt rada priekšnoteikumus sabiedrības locekļu organizēšanai un disciplinēšanai. Kārtības nodrošināšanai sabiedrībā tradicionāli tiek izmantota piespiešana un spēks, kas virzīts uz mieru un līdzsvaru.
Tiesību normu izpildi pārrauga tiesībsargājošās institūcijas, kas pārstāv divus varas atzarus – izpildvara un tiesu vara. Attīstoties tiesiskai valstij, izveidojās vairākas institūcijas, kuru pienākums ir nodrošināt noteikto tiesību normu ievērošanu. Latvijā šīs institūcijas ir: tiesas, prokuratūra, policija, advokatūra, notariāts u.tml. Katrai institūcijai ir savi normatīvo aktu komplekti, kuros ietilpst likumi, nolikumi, pavēles, reglamenti, instrukcijas.
Autore savā darbā tuvāk apskatīs tiesu darbības tiesisko pamatu. Mūs valstī ir četru veidu tiesas: pilsētu (rajona) tiesas, apgabaltiesas, augstākā tiesa, satversmes tiesa. Darbā tiek tuvāk apskatītas katras tiesas funkcijas.
Pētot šīs nozares autore secināja, ka lietu izskatīšanas pamatprincipi un lēmumu pieņemšana visām tiesām ir vienādi. Likuma normu tulkošanu tiesas izmanto jebkurā gadījumā. Normas var tulkot vairākos veidos: vēsturiskajā, gramatiskajā un teoloģiskajā.
Pētot šo nozari autore par pamatu ņēma likumu „ Par tiesu varu ”, kā arī LR Satversmi.


Autora komentārsAtvērt
Parādīt vairāk līdzīgos ...

Atlants

Izvēlies autorizēšanās veidu

E-pasts + parole

E-pasts + parole

Norādīta nepareiza e-pasta adrese vai parole!
Ienākt

Aizmirsi paroli?

Draugiem.pase
Facebook

Neesi reģistrējies?

Reģistrējies un saņem bez maksas!

Lai saņemtu bezmaksas darbus no Atlants.lv, ir nepieciešams reģistrēties. Tas ir vienkārši un aizņems vien dažas sekundes.

Ja Tu jau esi reģistrējies, vari vienkārši un varēsi saņemt bezmaksas darbus.

Atcelt Reģistrēties