Pievienot darbus Atzīmētie0
Darbs ir veiksmīgi atzīmēts!

Atzīmētie darbi

Skatītie0

Skatītie darbi

Grozs0
Darbs ir sekmīgi pievienots grozam!

Grozs

Reģistrēties

interneta bibliotēka
Atlants.lv bibliotēka
1,99 € Ielikt grozā
Gribi lētāk?
Identifikators:783363
 
Vērtējums:
Publicēts: 24.11.2011.
Valoda: Latviešu
Līmenis: Augstskolas
Literatūras saraksts: 9 vienības
Atsauces: Ir
Laikposms: 2000. - 2010. g.
Darba fragmentsAizvērt

NOBEIGUMS
Tiesiskā tipizācija ir tiesību jaunrades tehniskās veidošanas stadija, kad veidojama tiesību norma iegūst raksturīgo (tipisko) regulējamām sabiedriskām attiecībām; raksturīgu (tipisku) normas uzbūvi, saturu, kas piemīt regulējamo attiecību veidam, tiesību nozarei kopumā.
Tiesiskās tipizācijas izmantošana tiesību jaunrades procesā pamatojama ar vēsturisko nepieciešamību. Agrāk tiesību normas veidoja konkrētu kāzusu atrisināšanas ceļā, kas arvien palielināja tiesību materiāla kvantitatīvus radītājus, samazinot tā kvalitāti. Lai pārvarētu šo problēmu, mūsdienās tiesību normai ir jābūt vispārīgai un abstraktai, tai ir jāaptver tipiskais un raksturīgākais sabiedriskajā attiecībās. Ar tipiskumu saprot arī to, kas ir raksturīgs dotai konkrētai vēsturiskai sabiedrībai.
Zinātnē izšķir piecus tiesiskās tipizācijas paņēmienus: definīcijas, klasifikācija, juridiskās konstrukcijas, prezumpcijas un fikcijas. Izmantojot šos paņēmienus veidojama tiesību norma nokļūst noteiktā, loģiski pamatotā vietā tiesību sistēmā atbilstoši regulējamo attiecību veidam, tā regulē tipveida tiesiskās attiecības, un tā ir precīzi un formāli izteikta.
Tiesiskās tipizācijas paņēmieni ne tikai nodrošina tiesību normas kvalitāti, bet arī tiesību sistēmas sakārtotību, tās vieglāku izmantošanu jurista darbā. Tiek panākta tāda situācija, kad ar mazāku tiesību normu skaitu tiek noregulētas pēc iespējas lielāks sabiedrisko attiecību loks.

Autora komentārsAtvērt
Darbu komplekts:
IZDEVĪGI pirkt komplektā ietaupīsi −3,48 €
Materiālu komplekts Nr. 1318071
Parādīt vairāk līdzīgos ...

Atlants

Izvēlies autorizēšanās veidu

E-pasts + parole

E-pasts + parole

Norādīta nepareiza e-pasta adrese vai parole!
Ienākt

Aizmirsi paroli?

Draugiem.pase
Facebook

Neesi reģistrējies?

Reģistrējies un saņem bez maksas!

Lai saņemtu bezmaksas darbus no Atlants.lv, ir nepieciešams reģistrēties. Tas ir vienkārši un aizņems vien dažas sekundes.

Ja Tu jau esi reģistrējies, vari vienkārši un varēsi saņemt bezmaksas darbus.

Atcelt Reģistrēties