Pievienot darbus Atzīmētie0
Darbs ir veiksmīgi atzīmēts!

Atzīmētie darbi

Skatītie0

Skatītie darbi

Grozs0
Darbs ir sekmīgi pievienots grozam!

Grozs

Reģistrēties

interneta bibliotēka
Atlants.lv bibliotēka
2,49 € Ielikt grozā
Gribi lētāk?
Identifikators:528314
 
Autors:
Vērtējums:
Publicēts: 27.12.2005.
Valoda: Latviešu
Līmenis: Augstskolas
Literatūras saraksts: 2 vienības
Atsauces: Ir
Darba fragmentsAizvērt

Tiesības ir mūžīgi neatrisināts jautājums. Tā ir sarežģīta parādība, kura eksistē paralēli cilvēku darbībai dažādās situācijās un momentos. Tiesības ir radušās līdz ar valsti, savukārt līdz ar valsti ir radies likums – valsts piespiedu spēks. Ļoti liela nozīme tiesību izveidei bija paražām – noteikumiem, kurus pieņēmusi sociālā kopiena. Paražas ir kalpojušas par pamatu tiesībām, un dažās jomās tās ir sastopamas arī mūsdienās.
Tiesību vēsture attiecas gan uz vēsturi, gan tiesību zinātni. Tā pēta valsts institūtu un juridisko iestāžu attīstību. Tiesību vēsture tiek attiecināta uz zināšanām un liecībām par tautu un valsts vēsturisko pieredzi, tā ir taisnības noregulēšana, vēsture par valsti, pilsoņiem un sabiedrisko grupu dalību valsts un sabiedriskajā darbībā.
Tiesību vēstures mācība ir izplatīta visās pasaules augstskolās, kur mācās juristi. Mācība par tiesībām palīdz izprast tās un novērtēt sekas, kas rodas, ja likums nonāk šauras sabiedrības kontrolē.
Viens no nozīmīgākajiem tiesībzinātniekiem, kurš ietekmēja tiesiskās domas attīstību Latvijā, bija profesors Vasilijs Sinaiskis. Viņš guva nopelnus gan savā zinātniskajā darbībā, gan pedagoģiskajā. Viņš bija tiesību vēsturnieks, kurš pievērsās arī seno kultūru un folkloras pētīšanai, to ietekmi uz tiesībām. Savukārt dzīvodams Latvijā, viņš uzmanību pievērsa latvju dainu pētīšanai no tiesiskā aspekta, jo dainas ir svarīgākais latvju tautas tiesību piemineklis. Tās palīdz precīzāk atspoguļot tiesisko un vēsturisko attīstību – jebkurai kultūras sastāvdaļai ir liela nozīme tiesībās.
Vasilijs Sinaiskis dzimis 1876.gadā Tambovas guberņā, miris Briselē 1949.gadā. Kad viņš beidza Tartu Universitātes Juridisko fakultāti 1904.gadā, gatavojoties zinātniskajai darbībai, specializējās tieši Romiešu tiesību katedrā. Turpinot iegūt augstāku kvalifikāciju, V.Sinaiskis 1907.gadā ar pro venia legendi darbu „Zemes piešķiršana Senajā Romā pēc vīriešu skaita ģimenē” kļuva par privātdocentu. Un jau 1910.gadā aizstāvējis maģistra disertāciju „Apcerējums par zemes īpašumtiesībām Senajā Romā”, tika ievēlēts par docentu. Par šī paša darba otro daļu 1913.gadā Kijevā ieguvis juridisko zinātņu doktora grādu (Dr. iur.) un ievēlēts par civiltiesību profesoru. …

Autora komentārsAtvērt
Darbu komplekts:
IZDEVĪGI pirkt komplektā ietaupīsi −4,48 €
Materiālu komplekts Nr. 1147016
Parādīt vairāk līdzīgos ...

Atlants

Izvēlies autorizēšanās veidu

E-pasts + parole

E-pasts + parole

Norādīta nepareiza e-pasta adrese vai parole!
Ienākt

Aizmirsi paroli?

Draugiem.pase
Facebook

Neesi reģistrējies?

Reģistrējies un saņem bez maksas!

Lai saņemtu bezmaksas darbus no Atlants.lv, ir nepieciešams reģistrēties. Tas ir vienkārši un aizņems vien dažas sekundes.

Ja Tu jau esi reģistrējies, vari vienkārši un varēsi saņemt bezmaksas darbus.

Atcelt Reģistrēties