Pievienot darbus Atzīmētie0
Darbs ir veiksmīgi atzīmēts!

Atzīmētie darbi

Skatītie0

Skatītie darbi

Grozs0
Darbs ir sekmīgi pievienots grozam!

Grozs

Reģistrēties

interneta bibliotēka
Atlants.lv bibliotēka
3,99 € Ielikt grozā
Gribi lētāk?
Identifikators:596060
 
Autors:
Vērtējums:
Publicēts: 15.03.2006.
Valoda: Latviešu
Līmenis: Augstskolas
Literatūras saraksts: 10 vienības
Atsauces: Nav
SatursAizvērt
Nr. Sadaļas nosaukums  Lpp.
  Ievads    2
1.  Tiesību pārkāpuma jēdziens    3
2.  Tiesību pārkāpuma veidi    4
3.  Tiesību pārkāpuma sastāvs    5
3.1.  prettiesiska darbība vai bezdarbība    6
3.2.  sekas    8
3.4.  cēloniskais sakars    9
3.5.  vaina    9
3.6.  subjekts    10
4.  Valsts piespiedu iedarbības formas uz tiesībpārkāpēju    11
  Nobeigums    12
  Izmantotā literatūra    13
Darba fragmentsAizvērt


Cilvēks ir sabiedriska būtne, kam citu cilvēku sabiedrība ir nepieciešama ne tikai savu fizioloģisko un materiālo, bet arī garīgo interešu nodrošināšanai un aizsardzībai. Mijiedarbojoties cilvēkiem, cilvēku grupām, veidojas savstarpējās attiecības. Tiesības ir sabiedrības un katra cilvēka mijiedarbības neatņemama parādība. Tiesību izcelšanās elementi ir cilvēku dabiskās vajadzības, sabiedrības apziņa, sabiedrības apziņas radītā tiesību ideja, sociālais taisnīgums un personas brīvība. Šie elementi tiesībās ir cieši saistīti savā starpā un izriet cits no cita.
Jau ģints un cilts pastāvēšanas laikā cilvēkiem veidojās atziņas par to, kas ir slikts un kas ir labs, un par to, kā jārīkojas, lai kopīgiem spēkiem, pretojoties dzīves grūtībām, spētu izdzīvot. Tāpat veidojās atziņas par to, kā vienam ģints vai cilts loceklim jāizturas pret otru. Šis atziņas laika gaitā izpaudās paražās, kā arī nerakstītos izdzīvošanas noteikumos. Līdz ar to veidojās noteikti uzvedības principi, kuru pamatā bija tradīcijas, paražas, reliģiska rakstura ticējumi, kā arī daļēji tā laika ētiskie un estētiskie uzskati. No uzvedības principiem un morāles normām veidojās tiesību principi, un uz tiem pamatojās tiesību normas.
Tiesību idejas pamatā ir doma, ka ikviens cilvēks (indivīds) būtu jāattur no „sliktā”, „sabiedrībai kaitīgā” un jāpiespiež dzīvot saskaņā ar sabiedrības apziņā formulēto „labo” un kalpot sabiedrībai. „Sliktais” un „ļaunais” ir relatīvi jēdzieni, tie ir pilnīgi atkarīgi no konkrētās sabiedrības ētiskajiem un morāles principiem, uz cilvēku taisnīguma izjūtu. Taisnīgums ir viens no tiesību stūrakmeņiem. Jāsecina, ka ne taisnība, ne arī taisnīgums jeb taisnīga rīcība nav visiem vienāda. Tas, kas vienam konkrētā brīdī var likties taisnīgs, otram šķiet netaisnīgs. Taisnīgumam būtu jābalstās uz atziņu – „Nenodari citam to, ko negribi, lai nodara tev!”.…

Autora komentārsAtvērt
Darbu komplekts:
IZDEVĪGI pirkt komplektā ietaupīsi −6,48 €
Materiālu komplekts Nr. 1198382
Parādīt vairāk līdzīgos ...

Atlants

Izvēlies autorizēšanās veidu

E-pasts + parole

E-pasts + parole

Norādīta nepareiza e-pasta adrese vai parole!
Ienākt

Aizmirsi paroli?

Draugiem.pase
Facebook

Neesi reģistrējies?

Reģistrējies un saņem bez maksas!

Lai saņemtu bezmaksas darbus no Atlants.lv, ir nepieciešams reģistrēties. Tas ir vienkārši un aizņems vien dažas sekundes.

Ja Tu jau esi reģistrējies, vari vienkārši un varēsi saņemt bezmaksas darbus.

Atcelt Reģistrēties