Pievienot darbus Atzīmētie0
Darbs ir veiksmīgi atzīmēts!

Atzīmētie darbi

Skatītie0

Skatītie darbi

Grozs0
Darbs ir sekmīgi pievienots grozam!

Grozs

Reģistrēties

interneta bibliotēka
Atlants.lv bibliotēka
3,99 € Ielikt grozā
Gribi lētāk?
Identifikators:599607
 
Autors:
Vērtējums:
Publicēts: 24.11.2005.
Valoda: Latviešu
Līmenis: Augstskolas
Literatūras saraksts: 6 vienības
Atsauces: Ir
SatursAizvērt
Nr. Sadaļas nosaukums  Lpp.
1.  Ievads    2
2.  Interpretācijas un iztulkošanas jēdzieni un būtība    3
3.  Tiesību normu interpretācijas tiesiskais pamats    7
4.  Interpretācijas metodes    8
4.1.  Filoloģiskā metode    8
4.2.  Sistemātiskā metode    10
4.3.  Vēsturiskā metode    11
4.4.  Teleoloģiskā metode    12
4.5.  Citi interpretācijas veidi    13
5.  Tiesību normu interpretācijas pilnveidošanas iespējas    16
  Nobeigums    18
  Izmantotās literatūras saraksts    20
Darba fragmentsAizvērt

Par savu kursa darba tēmu izvēlējos tēmu “Tiesību normu interpretācija”. Šī tēma šķita interesanta iespēja iepazīties ar dažāda veida materiāliem un metodēm, lai noskaidrotu kā likumdevējas varas pausto domu saprot izpildvara un tiesu vara.
Darba mērķis ir aplūkot daudzveidīgās tiesību normas interpretācijas metodes, lai gūtu priekšstatu par mūsdienu likumdošanas interpretācijas veidiem, par tām institūcijām, kuru kompetencē ietilpst tiesību normu interpretācija.
Jāsecina, ka tiesību normu interpretācijai ir ļoti plašas iespējas. Lai viss šis process neaizietu pašplūsmā, tad tas ir stingri noregulēts ar tiesību normu interpretācijas paņēmienu palīdzību. Tādējādi jāpēta, vai būs jāsaskaras ar normas jēgas noskaidrošanu, valodas pielietojumu, valodas pielietojumu un tās gramatisko pielietojumu, kādam dzīves gadījumam dotā norma radīta, vai būs nepieciešams izmantot loģikas likumus un paņēmienus, kā arī tas apstāklis, kura iestāde, organizācija, vai juristi nodarbosies ar šo problēmu.
Interpretāciju dažkārt uztver kā procesu, kurā pilnīga rīcības brīvība ir dota normas piemērotājam, kurš vadās no savas dzīves un profesionālās juridiskās pieredzes, no savas tiesiskās apziņas. No tā varētu secināt, ka interpretācijas un juridiskā risinājuma rezultāti nav prognozējami, jo individuālā pieeja interpretācijas paņēmieniem ir daudzveidīga, kā arī nav pilnīgi vienādu dzīves gadījumu, ņemot vērā visas nianses un apstākļus. Tāpēc diezgan populārs ir izteiciens: ”Cik juristu, tik viedokļu”. Bet tā gluži nav. Pastāv dažādi interpretācijas veidi, metodes un pieejas.
Tādējādi mana darba mērķis ir izanalizēt un izpētīt jautājumu par interpretāciju kā tiesību normu piemērošanas un pielietošanas nozīmīgu sastāvdaļu, aplūkot interpretācijas jēdzienu un nozīmes būtību, kā arī sīkāk pievērsties tiesību normu interpretācijas četrām galvenajām metodēm. Nobeigumā sniegšu nelielu ieskatu par tiesību normu interpretācijas pilnveidošanas nepieciešamību un iespējām.…

Autora komentārsAtvērt
Darbu komplekts:
IZDEVĪGI pirkt komplektā ietaupīsi −4,98 €
Materiālu komplekts Nr. 1204498
Parādīt vairāk līdzīgos ...

Atlants

Izvēlies autorizēšanās veidu

E-pasts + parole

E-pasts + parole

Norādīta nepareiza e-pasta adrese vai parole!
Ienākt

Aizmirsi paroli?

Draugiem.pase
Facebook

Neesi reģistrējies?

Reģistrējies un saņem bez maksas!

Lai saņemtu bezmaksas darbus no Atlants.lv, ir nepieciešams reģistrēties. Tas ir vienkārši un aizņems vien dažas sekundes.

Ja Tu jau esi reģistrējies, vari vienkārši un varēsi saņemt bezmaksas darbus.

Atcelt Reģistrēties