Pievienot darbus Atzīmētie0
Darbs ir veiksmīgi atzīmēts!

Atzīmētie darbi

Skatītie0

Skatītie darbi

Grozs0
Darbs ir sekmīgi pievienots grozam!

Grozs

Reģistrēties

interneta bibliotēka
Atlants.lv bibliotēka
4,99 € Ielikt grozā
Gribi lētāk?
Identifikators:596714
 
Autors:
Vērtējums:
Publicēts: 04.01.2006.
Valoda: Latviešu
Līmenis: Augstskolas
Literatūras saraksts: 12 vienības
Atsauces: Nav
SatursAizvērt
Nr. Sadaļas nosaukums  Lpp.
  Ievads    2
1.  Interpretācijas jēdziens un būtība    5
2.  Tiesību normu interpretācijas tiesiskais pamats    8
3.  Iztulkošanas metodes    11
3.1.  Filoloģiskā metode    11
3.2.  Loģiskā iztūlkošana    13
3.3.  Sistēmiskā iztulkošana    13
3.4.  Vēsturiskā metode    15
3.5.  Teleoloģiskā metode    16
3.6.  Specifiskā juridikskā metode    17
4.  Iztulkošanas veidi    19
5.  Nobeigums    23
6.  Izmantotā literatūra    24
Darba fragmentsAizvērt

Bieži nākas dzirdēt tādus izteikums kā “tiesību normas nedarbojas”, “likums nav iedzīvināts” vai arī “nav normas realizācijas mehānisma” utt. Tas tikai parāda to, cik samērā lieli “robi” ir tiesību nozarēs un mūsu sistēmā kopumā, kas, protams, ir iemesls dziļām pretrunām starp tiesību normām. Tāpēc svarīgi ir apzināties, to cik mūsdienu Latvijas apstākļos ir svarīga kvalitatīva tiesību normu interpretācija, kas var darboties kā iedarbīgs līdzeklis, lai novērstu un mazinātu normatīvajos aktos esošās pretrunas un citus trūkumus, un līdz ar to izmantojot interpretācijā ietverto iespēju, saskaņot tiesību normas ar sabiedrībā notiekošajām pārmaiņām, to skaitā veicināt arī tiesību normu attīstību atbilstoši sabiedrības dzīves mainošajiem apstākļiem. Derētu atzīmēt, kā to skaidro Edgars Meļķisis savā darbā “Tiesību normu interpretācija”, ka juridiskajā nozīmē ar “tiesību normu interpretāciju tiek saprasts specifisku metožu un paņēmienu kopums, kura pielietošana tiesību normu piemērošanas procesā ir ļoti nepieciešama, ne tikai, lai iespējami objektīvāk atklātu to saturu, izprastu to jēgu un sociālos mērķus, bet lai arī sekmētu normas piemērošanu atbilstoši tiesību sistēmas, taisnības un tiesību principiem, kā arī sociālai realitātei”.
Jāsecina, ka tiesību normu interpretācijai ir ļoti plašas iespējas. Lai viss interpretācijas process neaizietu pašplūsmā, tad tas ir stingri jānoregulē ar tiesību normu interpretācijas paņēmienu palīdzību.
Darba autora mērķis ir aplūkot daudzveidīgos tiesību normu interpretācijas metodes, lai gūtu priekšstatu par mūsdienu likumdošanas interpretācijas veidiem, par tām institūcijām, kuru kompetencē ietilpst tiesību normu interpretācija. Turpretim, jāpiemin, ka interesants likās fakts, ka ar tiesību normu iztulkošanu nodarbojas tiesību zinātnieki un zinātniskās pētniecības iestādes.
Tāpat vērojams tas apstāklis, ka, lai varētu pielietot kādu interpretācijas paņēmienu, tad jānoskaidro, pie kuras paņēmienu grupas konkrētā norma pieder. Tādējādi jāpēta, vai būs jāsaskaras ar normas jēgas noskaidrošanu, valodas pielietojumu un tās gramatisko pielietojumu, kādam dzīves gadījumam dotā norma ir radīta, vai būs nepieciešams izmantot loģikas likumus un paņēmienus, kā arī tas apstāklis, kura iestāde, organizācija, advokāti vai juristi nodarbosies ar šo problēmu.…

Autora komentārsAtvērt
Darbu komplekts:
IZDEVĪGI pirkt komplektā ietaupīsi −5,48 €
Materiālu komplekts Nr. 1201854
Parādīt vairāk līdzīgos ...

Atlants

Izvēlies autorizēšanās veidu

E-pasts + parole

E-pasts + parole

Norādīta nepareiza e-pasta adrese vai parole!
Ienākt

Aizmirsi paroli?

Draugiem.pase
Facebook

Neesi reģistrējies?

Reģistrējies un saņem bez maksas!

Lai saņemtu bezmaksas darbus no Atlants.lv, ir nepieciešams reģistrēties. Tas ir vienkārši un aizņems vien dažas sekundes.

Ja Tu jau esi reģistrējies, vari vienkārši un varēsi saņemt bezmaksas darbus.

Atcelt Reģistrēties