Pievienot darbus Atzīmētie0
Darbs ir veiksmīgi atzīmēts!

Atzīmētie darbi

Skatītie0

Skatītie darbi

Grozs0
Darbs ir sekmīgi pievienots grozam!

Grozs

Reģistrēties

interneta bibliotēka
Atlants.lv bibliotēka
4,49 € Ielikt grozā
Gribi lētāk?
Identifikators:784687
 
Vērtējums:
Publicēts: 17.03.2006.
Valoda: Latviešu
Līmenis: Augstskolas
Literatūras saraksts: 18 vienības
Atsauces: Ir
SatursAizvērt
Nr. Sadaļas nosaukums  Lpp.
  Ievads   
1.  Tiesību jēdziens un tā izpratne vēsturiskā aspektā   
1.1.  Platona uzskati par tiesībām   
1.2.  Tiesību jēdziens vēsturiskās tiesību teorijas izpratnē   
1.3.  Tiesību jēdziens dabisko tiesību teorijas izpratnē   
1.4.  Tiesību jēdziens psiholoģiskās tiesību teorijas izpratnē   
1.5.  Tiesību jēdziens normatīvās tiesību teorijas izpratnē   
1.6.  Tiesību jēdziens socioloģiskās tiesību teorijas izpratnē   
1.7.  Tiesības juridiskā pozitīvisma kā tiesību doktrīnas izpratnē   
1.8.  Tiesību jēdziens teoloģiskās tiesību teorijas izpratnē   
2.  Tiesību jēdziens un tā pielietojums mūsdienās   
  Nobeigums   
Darba fragmentsAizvērt

Lai būtu iespējams sekmīgi apgūt un izprast pastāvošo tiesību sistēmu un esošās tiesību nozares, svarīgi ir noskaidrot, kas tiesību teorijā tiek saprasts ar jēdzienu “tiesības”. Lai gan mācību literatūrā ir atrodams pietiekoši liels materiālu klāsts, kas attiecināms uz tiesībām, tiesību jēdzienu, uzreiz jānorāda, ka vēl līdz pat šim laikam nav atrasta precīza un viennozīmīga tiesību jēdziena definīcija. Tiesību jēdziens un tā izpratne ir veidojusies ļoti ilgā laika posmā un tiesību jēdziena definīcijas ir mainījušās, mainoties laikam un sabiedrībā valdošajiem uzskatiem. Katrā gadsimtā gan filozofi, gan tiesību speciālisti ir mēģinājuši izskaidrot, kas ir tiesības un kas ir to rašanās pamatā. Tiek uzskatīts, ka Imanuela Kanta atziņa par to, ka “juristi vēl meklē tiesību jēdzienu”, ir aktuāla arī šodien, jo ir daudz un dažādi viedokļi par to, kas tad ir tiesības, bet vienotas definīcijas nav. Vēl vairāk – atsevišķi autori ir izteikuši viedokli, ka “juristi nekad neatradīs skaidrojumu tiesībām, tieši tāpat kā dabas pētnieki nekad neatbildēs uz jautājumu, kas tā tāda daba vispār ir.”1
Kādi ir laika gaitā izteiktie viedokļi par tiesību jēdzienu, par tiesību būtību un to rašanās pamatiem, kādas tiesību definīcijas ir izveidotas, kādi elementi tiek uzskatīti par būtiskākajiem tiesībās, ko ar tiesībām saprot šodien – to noskaidrot ir šī darba mērķis.
Pētījumā galvenokārt izmantotas pētnieciskā, analītiskā un salīdzinošā metodes. Darbā sākotnēji uzmanība pievērsta tiesību jēdziena noskaidrošanai dažādu autoru un tiesību doktrīnu izpratnē, pēc tam apskatīta tiesību jēdziena izpratne un tiesību jēdziena pielietojums šodien.
Secinājumi un priekšlikumi izteikti, vadoties no pētījuma laikā gūtajām atziņām, kā arī ņemot vērā literatūrā paustos viedokļus.
Ņemot vērā to, ka tiesību izpratne ir atkarīga no konkrētās tiesību teorijas, kuras pārstāvji bija attiecīgajā laikā dzīvojošie un strādājošie filozofi un tiesību speciālisti, katra no tiesību teorijām un tās ietvaros izvirzītās tēzes par tiesību jēdzienu tiks apskatītas atsevišķi.

1.1.Platona uzskati par tiesībām

Platons dzīvojis 427.-348.g. pirms Kristus. Viņš ir viens no izcilākajiem sengrieķu filozofiem. Platons savu mācību radīja, pamatojoties uz Sokrāta, pitagoriešu, Parmenīda u.c. mācības. Pēc saviem politiskajiem uzskatiem Platons bija Atēnu aristokrātijas pārstāvis, Savus politiski tiesiskos uzskatus viņš ir paudis dialogos "Valsts", "Politiķis" un "Likumi", tādejādi liekot pamatus politiskās domas un tiesību sistēmas tapšanā Senajā Grieķijā. Šajos dialogos viņš atspoguļo politikas un cilvēku dzīves saprašanas mākslu. Pēc Platona domām neapšaubāms ir fakts, ka tiesību kā normu pamatā ir taisnīguma princips. …

Darbu komplekts:
IZDEVĪGI pirkt komplektā ietaupīsi −4,48 €
Materiālu komplekts Nr. 1198070
Parādīt vairāk līdzīgos ...

Atlants

Izvēlies autorizēšanās veidu

E-pasts + parole

E-pasts + parole

Norādīta nepareiza e-pasta adrese vai parole!
Ienākt

Aizmirsi paroli?

Draugiem.pase
Facebook

Neesi reģistrējies?

Reģistrējies un saņem bez maksas!

Lai saņemtu bezmaksas darbus no Atlants.lv, ir nepieciešams reģistrēties. Tas ir vienkārši un aizņems vien dažas sekundes.

Ja Tu jau esi reģistrējies, vari vienkārši un varēsi saņemt bezmaksas darbus.

Atcelt Reģistrēties