Pievienot darbus Atzīmētie0
Darbs ir veiksmīgi atzīmēts!

Atzīmētie darbi

Skatītie0

Skatītie darbi

Grozs0
Darbs ir sekmīgi pievienots grozam!

Grozs

Reģistrēties

interneta bibliotēka
Atlants.lv bibliotēka
1,99 € Ielikt grozā
Gribi lētāk?
Identifikators:670350
 
Vērtējums:
Publicēts: 13.06.2006.
Valoda: Latviešu
Līmenis: Pamatskolas
Literatūras saraksts: Nav
Atsauces: Nav
Darba fragmentsAizvērt

Ko un cik daudz mēs zinām par Tibetu?
Tibetas kalniene
Tibetas apveidi uz kartes atgādina mandeli ar nošķeltiem galiem. Tā ir viena no augstākajām pasaules kalnienēm, ko no dienvidiem puslokā apliec Himalaji, gar ziemeļiem taisnā svītrā stiepjas Kuņluns, Austrumu virzienu norobežo Sinotibetas kalni, bet no rietumu puses tajā ietriecas Karakorums.
Tibetu veido plakani un viļņoti līdzenumi, kas atrodas 4 – 4,5 kilometrus virs jūras līmeņa, un 6 – 7 kilometrus augstas kalnu grēdas (Alingangri, Ņenčentanglas, Tanglas u.c. grēdas). Te ir pati augstākā sniega robeža pasaulē – kalnu gāles paliek baltas 5,5 līdz 6 km augstumā. Tas tā tāpēc, ka klimats ir krasi kontinentāls un sauss, tur ir ārkārtīgi maz nokrišņu.
Tibetas dienvidu pusē, Himalaju tuvumā, ziemas maigākas nekā pie mums, Latvijā, tikām ziemeļu daļā – bargas kā Sibīrijā. Vasaras ir vēsākas nekā Somijā. Gandrīz nepārtraukti pūš auksti vēji. Tibetas nomalēs līst vairāk – tā kā pie mums, bet dienvidu pusē pat stipri daudz, jo to skar musonu vēji.
Tibetā sākas gandrīz visas lielākās Āzijas upes – dienvidos to no Himalajiem nošķir Indas un Cangpo (Bramaputras) ielejas, austrumu daļā sākas Janczi un Huanhe, vēl minamas Mekonga un Salvina. Upes straujas, krāčainas – ar lielu kritumu. Ielejās daudz ezeru, galvenokārt sāļezeri, lielākie ir Namco, Sellings, Dangrajums. Tajos daudz zivju, ledus sega tos klāj no novembra līdz maijam. Tibetā sastopami arī geizeri un karstie avoti, tāpat tur mēdz būt zemestrīces.
Dienvidaustrumu daļas katlienēs aug skujkoku un lapu koku meži, lielākoties egles, priedes, apses, vītoli, bērzi. Gar upju ielejām plešas rododendru, rožu un citu krūmāju audzes.…

Autora komentārsAtvērt
Darbu komplekts:
IZDEVĪGI pirkt komplektā ietaupīsi −3,48 €
Materiālu komplekts Nr. 1148887
Parādīt vairāk līdzīgos ...

Atlants

Izvēlies autorizēšanās veidu

E-pasts + parole

E-pasts + parole

Norādīta nepareiza e-pasta adrese vai parole!
Ienākt

Aizmirsi paroli?

Draugiem.pase
Facebook

Neesi reģistrējies?

Reģistrējies un saņem bez maksas!

Lai saņemtu bezmaksas darbus no Atlants.lv, ir nepieciešams reģistrēties. Tas ir vienkārši un aizņems vien dažas sekundes.

Ja Tu jau esi reģistrējies, vari vienkārši un varēsi saņemt bezmaksas darbus.

Atcelt Reģistrēties