Pievienot darbus Atzīmētie0
Darbs ir veiksmīgi atzīmēts!

Atzīmētie darbi

Skatītie0

Skatītie darbi

Grozs0
Darbs ir sekmīgi pievienots grozam!

Grozs

Reģistrēties

interneta bibliotēka
Atlants.lv bibliotēka
1,99 € Ielikt grozā
Gribi lētāk?
Identifikators:169092
 
Autors:
Vērtējums:
Publicēts: 07.12.2006.
Valoda: Latviešu
Līmenis: Augstskolas
Literatūras saraksts: 3 vienības
Atsauces: Ir
SatursAizvērt
Nr. Sadaļas nosaukums  Lpp.
  Ievads    3
1.  Tekstilrūpniecības attīstība    4
2.  Tekstilizstrādājumu un apģērbu eksports    5
3.  Ražošanas apjomi un darbinieku atalgojums    6
4.  Rūpnieciskais dizains tekstilrūpniecībā    7
5.  Investīcijas tekstila un apģērbu ražošanas nozarē    8
6.  Attīstības koncepcija    9
  Secinājumi    11
  Izmantoto avotu saraksts    12
Darba fragmentsAizvērt

Tekstilrūpniecība ir visvecākā rūpniecības nozare Latvijā un tai ir būtiska vieta Latvijas tautsaimniecībā. Ražošanas modernizācija un rekonstrukcija, arī Eiropas Savienības Fondu līdzekļu izmantošana vairo nozares produktivitāti un konkurētspēju, tāpēc ir sagaidāms, ka tekstilrūpniecības nozare arī turpmāk dinamiski attīstīties.
Šī tēma ir aktuāla, jo Latvijā vieglās rūpniecības ražošana vienmēr ir ieņēmusi un ieņems būtisku vietu Latvijas ekonomiskās attīstības nodrošināšanā.
Darba mērķis ir raksturot tekstilrūpniecību Latvijā un veikt aprēķinus.
Pētījuma metodes ir:
teorētisko materiālu apkopošana un analīze;
aprēķinu veikšana.
Tekstilrūpniecība ir visvecākā rūpniecības nozare Latvijā. Jau 1794. gadā tika nodibināta pirmā tekstilfabrika, kurā tika izgatavoti vilnas šineļu audumi Krievijas armijas vajadzībām. Vēlāk šī rūpniecības nozare attīstījās ļoti strauji. 1938. gadā Rīgā tekstilizstrādājumus, apavus un šūtos izstrādājumus ražoja 407 uzņēmumi, kuros bija nodarbināti 19,6 tūkstoši strādājošo, bet produkcijas apjoms sastādīja 113,7 miljoni latu jeb 25,1 procentus no kopējā ražošanas apjoma.
Arī šodien Latvijas tekstila, apģērbu un apavu ražotāji ir lielākie produkcijas eksportētāji. 2003. gadā šīs nozares uzņēmumi eksportēja preces un pakalpojumus par vairāk nekā 208 miljoniem latu. 2003.gadā eksporta apjomi ir palielinājušies par 15,6 %, salīdzinot ar 2002.gadu. Pēc Padomju Savienības sabrukuma un Latvijas brīvvalsts atjaunošanas sākās arī uzņēmumu pārveidošana akciju sabiedrībās un sabiedrībās ar ierobežotu atbildību. Tika nodibināti pirmie privātie uzņēmumi.
Blakus lielajiem uzņēmumiem, kā, piemēram, “Ogre”, “Lauma”, “Rimako”, “Juglas manufaktūra”, “Rita” izveidojās arī nelieli uzņēmumi, tika atvērtas ārzemju uzņēmumu filiāles Latvijā.
Tikai šūto izstrādājumu ražošanai tika nodibināti 230 jauni uzņēmumi. Pašlaik Tekstilizstrādājumu un apģērbu ražošanas nozarē strādā 629 uzņēmumi, bet produkciju eksportē tikai 87 uzņēmumi. Pārējie ir individuālie vai arī nelieli uzņēmumi, kuri saražoto produkciju realizē praktiski tikai Latvijā. Strauji izmainījusies ir arī tekstilizstrādājumu struktūra. Jau 1993. gadā tika pabeigta lielākā kokvilnas kombināta “Rīgas manufaktūra” reorganizācija. Šis uzņēmums tika pārveidots 6 vidējos uzņēmumos, no kuriem šodien “Juglas manufaktūra”, “Kokvilna”, “Juglas audums”, “Mežroze” un “Makolats” strādā ar peļņu. 1992. gadā Latvijas tekstila un apģērbu ražotāji sāka meklēt kontaktus ar Rietumu firmām un tā paša gada novembrī notika pirmā Tekstila un apģērbu ražošanas uzņēmumu prezentācija Vācijā, kurā piedalījās 16 uzņēmumi. …

Autora komentārsAtvērt
Parādīt vairāk līdzīgos ...

Atlants

Izvēlies autorizēšanās veidu

E-pasts + parole

E-pasts + parole

Norādīta nepareiza e-pasta adrese vai parole!
Ienākt

Aizmirsi paroli?

Draugiem.pase
Facebook

Neesi reģistrējies?

Reģistrējies un saņem bez maksas!

Lai saņemtu bezmaksas darbus no Atlants.lv, ir nepieciešams reģistrēties. Tas ir vienkārši un aizņems vien dažas sekundes.

Ja Tu jau esi reģistrējies, vari vienkārši un varēsi saņemt bezmaksas darbus.

Atcelt Reģistrēties