Pievienot darbus Atzīmētie0
Darbs ir veiksmīgi atzīmēts!

Atzīmētie darbi

Skatītie0

Skatītie darbi

Grozs0
Darbs ir sekmīgi pievienots grozam!

Grozs

Reģistrēties

interneta bibliotēka
Atlants.lv bibliotēka
1,99 € Ielikt grozā
Gribi lētāk?
Identifikators:601369
 
Vērtējums:
Publicēts: 10.12.2004.
Valoda: Latviešu
Līmenis: Vidusskolas
Literatūras saraksts: 3 vienības
Atsauces: Nav
SatursAizvērt
Nr. Sadaļas nosaukums  Lpp.
1.  Bezdarba un nodarbinātības pamati    2
2.  Statistika par bezdarbniekiem    5
3.  Nodarbinātības politika    6
4.  Jaunākās problēmas par darba tirgu un bezdarbu    10
  SECINĀJUMI    10
  IZMANTOTĀ LITERATŪRA    11
Darba fragmentsAizvērt

Divdesmitā gadsimta deviņdesmitajos gados gan Eiropā, gan Latvijā notikušas būtiskas politiskas un ekonomiskas pārmaiņas, kas pilnīgi izmainījušas gan daudzu valstu saimniekošanas un sociālo sistēmu, gan arī šo valstu iedzīvotāju ikdienas dzīvi un pasaules uzskatus. Pāreja uz tirgus ekonomikas attiecībām noteica jaunu vērtību sistēmas izveides nepieciešamību gan valstī kopumā, gan katras valsts iedzīvotājiem individuāli. Latvijai šīs pārmaiņas papildus nozīmēja jaunu politisko apziņu – saimniekošanu neatkarīgā valstī.
Deviņdesmito gadu sākumā Latvijas ekonomika pārdzīvoja dziļu krīzi ar strauju iekšzemes kopprodukta kritumu. Politisko un ekonomisko attiecību izmaiņu iespaidā tika veiktas reformas valsts ekonomiskajā sistēmā, kas noteica jaunas nozaru struktūras izveidi un pārorientāciju uz jauniem tirgiem. Likumsakarīgi radās nepieciešamība pārspecializēties, un liela daļa iedzīvotāju palika bez darba. Tas radīja iedzīvotājos gan psiholoģisku, gan materiālu problēmu – bezdarbu, nepieciešamību pašiem pieņemt būtiskus lēmumus par savu likteni.
Tā kā algota darba veikšana Latvijas iedzīvotājiem ir galvenais ienākuma avots un liela daļa iedzīvotāju vēl nav pārorientējusies uz tādiem tirgus ekonomikai raksturīgiem ienākumiem kā ienākumi no uzņēmējdarbības un nekustamā īpašuma, bezdarba rādītāji ir daudz nozīmīgāki kā Rietumu valstīs ar attīstītu tirgus ekonomiku.
Reģistrētā bezdarba līmenis Latvijā 1999.g., 2000.g. bija 9%-10%, bet 2003.g., 2004.g. sasniedzis 10%-13% daudzos Latvijas rajonos, sevišķi Latgalē.
Visbiežāk bezdarbu definē kā tādu situāciju tautsaimniecībā, kad ekonomiski aktīvie iedzīvotāji, kas vēlās strādāt, nevar šo vēlmi īstenot darba vietu trūkuma dēļ. Šāda parādība ar tautas attīstības idejām, jo bezdarbs neļauj iedzīvotājiem izmantot pašas nozīmīgākās iespējas dzīvā.
Bezdarba cēloņi parasti ir šādi:
1.Pārmaiņas ekonomikas struktūrā;
2.Ekonomikas kritums, depresija, kas spiež darba devējus samazināt pieprasījumu pēc resursiem, arī pēc darba spēka;
3.Valdības un arodbiedrību politika darba jomā, kad, piemēram, minimālās darba algas palielināšana paaugstina ražošanas izmaksas un tādējādi pazemina pieprasījumu pēc darba spēka;
4.Sezonas izmaiņas dažādās tautsaimniecības nozarēs;
5.Izmaiņas iedzīvotāju demogrāfiskajā struktūrā, kad darbspējīgā vecuma iedzīvotāju skaita pieaugums palielina darbaspēka piedāvājumu un bezdarba līmeni.…

Autora komentārsAtvērt
Darbu komplekts:
IZDEVĪGI pirkt komplektā ietaupīsi −3,48 €
Materiālu komplekts Nr. 1215396
Parādīt vairāk līdzīgos ...

Atlants

Izvēlies autorizēšanās veidu

E-pasts + parole

E-pasts + parole

Norādīta nepareiza e-pasta adrese vai parole!
Ienākt

Aizmirsi paroli?

Draugiem.pase
Facebook

Neesi reģistrējies?

Reģistrējies un saņem bez maksas!

Lai saņemtu bezmaksas darbus no Atlants.lv, ir nepieciešams reģistrēties. Tas ir vienkārši un aizņems vien dažas sekundes.

Ja Tu jau esi reģistrējies, vari vienkārši un varēsi saņemt bezmaksas darbus.

Atcelt Reģistrēties