Pievienot darbus Atzīmētie0
Darbs ir veiksmīgi atzīmēts!

Atzīmētie darbi

Skatītie0

Skatītie darbi

Grozs0
Darbs ir sekmīgi pievienots grozam!

Grozs

Reģistrēties

interneta bibliotēka
Atlants.lv bibliotēka
1,99 € Ielikt grozā
Gribi lētāk?
Identifikators:981852
 
Autors:
Vērtējums:
Publicēts: 31.01.2005.
Valoda: Latviešu
Līmenis: Vidusskolas
Literatūras saraksts: Nav
Atsauces: Nav
Darba fragmentsAizvērt

Latvijā, kā jebkurā demokrātiskā valstī viens no veidiem kā darbinieki var piespiest darba devēju izpildīt to prasības ir streiks. Protams tas ir diezgan radikāls nesaskaņu risināšanas veids un tādēļ pirms tā izmantošanas tiek mēģināts atrisināt nesaskaņas pārrunu ceļā. Tomēr ja pārrunu ceļā nav iespējams atrisināt pretrunas starp darba devēju un darbiniekiem tad var tikt pieņemts lēmums pieteikt streiku.
Streika pieteikšana, tā norise un uzraudzība Latvijā tiek regulēta ar „Streiku likuma” palīdzību. Tajā ir atrunāti visi ar streikošanu saistītie jautājumi. Likumu pieņemot 1998. gada 23. aprīlī tajā bija paredzētas arī pušu pirmsstreika sarunas, kas no likuma tika izslēgtas 2002. gada 16. oktobrī grozot šo likumu. Jaunajā likuma redakcijā pirmsstreika sarunas vairs netiek paredzētas.
Lai pieteiktu streiku uzņēmumā, kura darbinieki ir arodbiedrības biedri ir nepieciešama biedru kopsapulce, kurā piedalās vismaz ¾ no arodbiedrības biedru skaita. Par streika pieteikšanu ir jānobalso ¾ no klātesošo arodbiedrības biedru skaita. Ja nav iespējams sasaukt arodbiedrības biedru kopsapulci, tad par streika pieteikšanu var lemt arodbiedrības biedru pilnvaroto pārstāvju sapulcē, kuriem ir jāpārstāv vismaz ¾ no attiecīgās arodbiedrības biedru skaita un streika pieteikšana ir jāatbalsta vismaz ¾ no klātesošo arodbiedrības biedru pilnvaroto pārstāvju skaita.
Ja uzņēmuma darbinieki nav arodbiedrības biedri, tad lēmumu pieņem uzņēmuma darbinieku vai to pilnvaroto pārstāvju kopsapulcē, kur streika pieteikšanai noteikumi ir tādi paši kā augstāk aprakstītajā arodbiedrības gadījumā.

Autora komentārsAtvērt
Darbu komplekts:
IZDEVĪGI pirkt komplektā ietaupīsi −2,48 €
Materiālu komplekts Nr. 1213440
Parādīt vairāk līdzīgos ...

Atlants

Izvēlies autorizēšanās veidu

E-pasts + parole

E-pasts + parole

Norādīta nepareiza e-pasta adrese vai parole!
Ienākt

Aizmirsi paroli?

Draugiem.pase
Facebook

Neesi reģistrējies?

Reģistrējies un saņem bez maksas!

Lai saņemtu bezmaksas darbus no Atlants.lv, ir nepieciešams reģistrēties. Tas ir vienkārši un aizņems vien dažas sekundes.

Ja Tu jau esi reģistrējies, vari vienkārši un varēsi saņemt bezmaksas darbus.

Atcelt Reģistrēties