Pievienot darbus Atzīmētie0
Darbs ir veiksmīgi atzīmēts!

Atzīmētie darbi

Skatītie0

Skatītie darbi

Grozs0
Darbs ir sekmīgi pievienots grozam!

Grozs

Reģistrēties

interneta bibliotēka
Atlants.lv bibliotēka
0,99 € Ielikt grozā
Gribi lētāk?
Identifikators:219967
 
Autors:
Vērtējums:
Publicēts: 14.11.2006.
Valoda: Latviešu
Līmenis: Augstskolas
Literatūras saraksts: 5 vienības
Atsauces: Nav
SatursAizvērt
Nr. Sadaļas nosaukums  Lpp.
  Ievads    3
  Personāla atlase stereotipu važās    4
  Dzimumu stereotipu varā    5
  Secinājumi    7
  Literatūras saraksts    8
Darba fragmentsAizvērt

Kad sāku domāt par darba tēmu saskarsmes pamatos, izgāju cauru veselai kaudzei dažāda satura literatūras par saskarsmi ģimenē, cilvēku attiecībām grupā, komunikācijas procesiem darbā utt. Taču visvairāk no atrastā mani ieinteresēja tēma par stereotipiem. Stereotipi taču ir tie, kas bieži vien ikdienā traucē saskarsmē vienam ar otru un neļauj veidot iepriekš iedomātās ideālās attiecības, jo savstarpēji valda kādi jau iepriekš noteikti stereotipi. Stereotipi vai nu mūs kaut kādā veidā mēdz ietekmēt negatīvi, vai gluži otrādi – kāda cilvēka īpašības pārvērtēt.
Nenoliegšu, ka arī pati atsevišķās situācijās esmu vadījusies pēc kādiem stereotipiem. Ļoti bieži braucot ar mašīnu un redzot, ka kāds šoferis izdara pilnīgi nepamatotu un man neizprotamu un neizskaidrojamu manevru, nosaku: ”Droši vien pie stūres kārtējā blondīne!” Tas laikam tāpēc, ka sabiedrībā, pirmkārt, ir iegājies stereotips par stulbajām blondīnēm, lai gan pati zinu daudz blondīnes, kuras patiešām ir ļoti gudras sievietes un, otrkārt, stereotips, ko, manuprāt, radījuši vīrieši, ka sievietes nemāk vadīt auto. Jāsaka gan, ka otrajam stereotipam es piekritīšu vairāk kā pirmajam, jo tiešām ne visām sievietēm ir dabas dots talants vadīt auto, bet tajā pašā laikā varu teikt, ka dažiem šoferiem, vīriešiem, labāk vajadzētu pievērsties tamborēšanai, kas nepārprotami sabiedrībā tiek uzskatīts par sieviešu darbu, nevis auto vadīšanai un gājēju biedēšanai.
Sabiedrībā arvien aktuālāks pēdējā laikā kļūst dzimumu līdztiesības jautājums, un attiecībā uz profesijām agrāk valdošās barjeras tiek nojauktas - nav vairs tik strikta dalījuma sieviešu un vīriešu profesijās. Stereotipi diemžēl mainās ļoti lēni, un vecāki vēl tagad dažkārt mudina dēlus apgūt nosacīti vīrišķīgas profesijas, bet meitenes - sievietēm it kā piemērotākus arodus, lai gan par sliežu licēju vai metālapstrādātāju var strādāt arī sievietes, jo fiziski smagos darbus cilvēka vietā veic gudras mašīnas. Un otrādi - izteikti sievišķīgas profesijas ir piemērotas vīriešiem. Cēlo mērķi – panākt, lai darba tirgū valdītu vienlīdzīga attieksme pret abu dzimumu pārstāvjiem – pagaidām nav izdevies sasniegt nevienai pasaules valstij. Arī Latvijā, veidojot karjeru, jārēķinās, ka nereti par profesionalitāti un zināšanām svarīgāk būs: vīrietis vai sieviete.…

Autora komentārsAtvērt
Parādīt vairāk līdzīgos ...

Atlants

Izvēlies autorizēšanās veidu

E-pasts + parole

E-pasts + parole

Norādīta nepareiza e-pasta adrese vai parole!
Ienākt

Aizmirsi paroli?

Draugiem.pase
Facebook

Neesi reģistrējies?

Reģistrējies un saņem bez maksas!

Lai saņemtu bezmaksas darbus no Atlants.lv, ir nepieciešams reģistrēties. Tas ir vienkārši un aizņems vien dažas sekundes.

Ja Tu jau esi reģistrējies, vari vienkārši un varēsi saņemt bezmaksas darbus.

Atcelt Reģistrēties