Pievienot darbus Atzīmētie0
Darbs ir veiksmīgi atzīmēts!

Atzīmētie darbi

Skatītie0

Skatītie darbi

Grozs0
Darbs ir sekmīgi pievienots grozam!

Grozs

Reģistrēties

interneta bibliotēka
Atlants.lv bibliotēka
4,49 € Ielikt grozā
Gribi lētāk?
Identifikators:177117
 
Vērtējums:
Publicēts: 08.10.2006.
Valoda: Latviešu
Līmenis: Augstskolas
Literatūras saraksts: Nav
Atsauces: Nav
Darba fragmentsAizvērt

Ievads
Ar starptautisko tirdzniecību pasaules ekonomikas globalizācijas ietekmē nodarbojas ļoti daudz cilvēku un firmu, un tā nodrošina daudzu valstu politisko un ekonomisko stabilitāti. Visas ekonomiskās aktivitātes ir balstītas uz maiņas principu - preču un pakalpojumu piegādātāji saņem apmaksu, bet maksātāji savukārt saņem preces un pakalpojumus. Šīs tirdzniecības attiecības regulē daudzu valstu likumdošana, kā arī starptautiskie līgumi, jo starptautiskajā tirdzniecībā šis preču un pakalpojumu maiņas process ir sarežģīts un riskants, jo pastāv ne tikai tehniskās problēmas, kas saistītas ar preču un naudas kustību starp valstīm, piemēram, preču piegādes ilgums, muitas formalitātes, bet arī jautājumi, kas skar pircēju un pārdevēju spēju pildīt savas saistības, uzticība darījuma partnerim. Lielā mērā šīs attiecības var tikt regulētas, lietojot banku pakalpojumus. Vienkāršā gadījumā banka nodrošina norēķinus starp pusēm, sarežģītākā - uzņemas daudzus riskus: politisko, ekonomisko, valūtas u.t.t.

Norēķinu metodes
Atkarībā no samaksas laika un samaksas procesa ierosonātāja izdala vairākas starptautisko norēķinu metodes, piemēram, priekšapmaksa jeb avanss, kad pircējs nodod pārdevējam nepieciešamo naudas summu pirms preču piegādes, tāpēc ir uzskatāms par izdevīgāko maksājuma veidu pārdevējam, pēcapmaksa, kad maksāts tiek pēc preces vai pakalpojuma saņemšanas, čeki, vekseļi, kā arī dokumentārās operācijas.
Kredītiestāžu tirdzniecības finansēšanas pakalpojumu klāstā vēl tiek piedāvāta forfeitings.
Pircējam visos gadījumos jābūt pārliecinātam par ko viņš maksā un ka viņš saņems īstās preces, bet pārdevējam, kurš nosūtījis savu preci, jābūt pārliecinātam, ka viņš savlaicīgi saņems par to samaksu. Līdz ar to tālāk tiks apskatīti trīs starptautisko norēķinu pamatgrupas: dokumentu inkaso, akreditīvs un bankas garantija.

Dokumentu inkaso
Dokumentu inkaso (collection) ir naudas summas iekasēšana no pircēja ar bankas palīdzību noteiktā laikā pret dokumentiem, kas apliecina preču piegādi, [7] ar mērķi:
a) atkarībā no situācijas dabūt tratas akceptu un/vai apmaksu;
b) izsniegt komercdokumentus pret akceptu un/vai pret apmaksu:
c) izsniegt dokumentus uz citiem noteikumiem [3]

Autora komentārsAtvērt
Parādīt vairāk līdzīgos ...

Atlants

Izvēlies autorizēšanās veidu

E-pasts + parole

E-pasts + parole

Norādīta nepareiza e-pasta adrese vai parole!
Ienākt

Aizmirsi paroli?

Draugiem.pase
Facebook

Neesi reģistrējies?

Reģistrējies un saņem bez maksas!

Lai saņemtu bezmaksas darbus no Atlants.lv, ir nepieciešams reģistrēties. Tas ir vienkārši un aizņems vien dažas sekundes.

Ja Tu jau esi reģistrējies, vari vienkārši un varēsi saņemt bezmaksas darbus.

Atcelt Reģistrēties