Pievienot darbus Atzīmētie0
Darbs ir veiksmīgi atzīmēts!

Atzīmētie darbi

Skatītie0

Skatītie darbi

Grozs0
Darbs ir sekmīgi pievienots grozam!

Grozs

Reģistrēties

interneta bibliotēka
Atlants.lv bibliotēka
4,49 € Ielikt grozā
Gribi lētāk?
Identifikators:598322
 
Autors:
Vērtējums:
Publicēts: 23.12.2019.
Valoda: Latviešu
Līmenis: Augstskolas
Literatūras saraksts: 12 vienības
Atsauces: Ir
Laikposms: 2011. - 2015. g.
SatursAizvērt
Nr. Sadaļas nosaukums  Lpp.
  Ievads    3
1.  Ruandas konflikta priekšvēsture    4
1.1.  Pirmskoloniālais periods    4
1.2.  Koloniālais periods    4
1.3.  Neatkarības periods    6
2.  Ruandas genocīds un tā sekas    8
3.  Starptautisko organizāciju lēmumi genocīda noziegumu novēršanai    10
4.  Starptautiskā Ruandas kara noziegumu tribunāla darbība un lēmumi    12
4.1.  Tribunāla uzbūve    12
4.2.  Tribunāla procedūra    13
5.  Ruandas konflikta bēdīgi unikālie precedenti    15
  Nobeigums    16
  Izmantoto avotu un literatūras saraksts    18
Darba fragmentsAizvērt

NOBEIGUMS
Detalizētāk iepazīstoties ar 1994. gadā īstenotā Ruandas genocīda vēsturi un tā aspektiem starptautisko publisko tiesību kontekstā, īpaši konflikta rezultātā pieņemto ANO Drošības padomes lēmumu veidot īpašus tribunālus efektīvai noziegumu pret cilvēci iztiesāšanai, jāsecina, ka:
1) Lai gan ANO uzdevums ir uzturēt starptautisko mieru un drošību, veicot efektīvus kolektīvus pasākumus, lai nepieļautu un novērstu miera apdraudējumu, apspiestu agresijas aktus vai citus miera pārkāpumus un saskaņā ar taisnīguma un starptautisko tiesību principiem mierīgiem līdzekļiem noregulētu un atrisinātu starptautiskus strīdus un situācijas, kas var kļūt bīstamas, izjaucot mieru, šo organizāciju bieži kritizē par nespēju sasniegt tās Statūtos minētos mērķus. Kaut gan Ruandā jau pirms konflikta, kas risinājās vienlaikus ar militārām darbībām, un paša konflikta laikā darbojās ANO Palīdzības misija Ruandai (UNAMIR), ANO kopējā darbība nespēja novērst valstī briestošo humāno katastrofu un tās milzīgos upurus. Tāpēc Ruandas konfliktu nereti min kā pierādījumu ANO nekonsekvencei un nespējai efektīvi rīkoties;
2) ANO Statūti ir vienīgā vienošanās par organizācijas darbības principiem, taču to formulējumi nereti ir izrādījušies pārāk neskaidri, plaši vai dažādi interpretējami. ANO dalībvalstu vidū pastāv atšķirīga nostāja par diviem sensitīviem starptautiskās politikas elementiem, kas tajā pašā laikā ir būtiski starptautiskās politikas principi, – valstu tiesības lietot spēku un to tiesības iesaistīties cilvēktiesību vai citu līdzīgu jautājumu risināšanā citu valstu jurisdikcijā. Ruandas konfliks ir viens no tiem, kuru ANO nespēja ne novērst, ne atrisināt – tas beidzās, faktiski atbildot “uz spēku ar spēku”, iesaistoties bruņotām tutsi grupām no citām reģiona valstīm. ANO Drošības padome neizmantoja tās statūtu VII nodaļā noteiktās iespējas pilnvarot militāra spēka lietošanu, lai novērstu konfliktu Ruandā, tomēr Ruandas konflikts izrādījās nežēlīgs pamudinājums ANO rīkoties jau pēc tā beigām un iniciēt īpašu tribunālu veidošanu, lai izmeklētu noziegumus pret cilvēci un sodītu vainīgos šo noziegumu pastrādātājus;
3) Ruandas konflikta rezultātā izveidotais Ruandas tribunāls pierādīja savu efektivitāti un pirmoreiz cilvēces vēsturē tika panākts apsūdzošs spriedums par genocīda noziegumiem, kā arī definēts, ka mērķtiecīga izvarošana ir noziegums pret cilvēci, bet seksuālā vardarbība – viens no genocīda veidiem.

Autora komentārsAtvērt
Parādīt vairāk līdzīgos ...

Atlants

Izvēlies autorizēšanās veidu

E-pasts + parole

E-pasts + parole

Norādīta nepareiza e-pasta adrese vai parole!
Ienākt

Aizmirsi paroli?

Draugiem.pase
Facebook

Neesi reģistrējies?

Reģistrējies un saņem bez maksas!

Lai saņemtu bezmaksas darbus no Atlants.lv, ir nepieciešams reģistrēties. Tas ir vienkārši un aizņems vien dažas sekundes.

Ja Tu jau esi reģistrējies, vari vienkārši un varēsi saņemt bezmaksas darbus.

Atcelt Reģistrēties