Pievienot darbus Atzīmētie0
Darbs ir veiksmīgi atzīmēts!

Atzīmētie darbi

Skatītie0

Skatītie darbi

Grozs0
Darbs ir sekmīgi pievienots grozam!

Grozs

Reģistrēties

interneta bibliotēka
Atlants.lv bibliotēka
3,99 € Ielikt grozā
Gribi lētāk?
Identifikators:954662
 
Vērtējums:
Publicēts: 31.05.2001.
Valoda: Latviešu
Līmenis: Augstskolas
Literatūras saraksts: 4 vienības
Atsauces: Nav
SatursAizvērt
Nr. Sadaļas nosaukums  Lpp.
  Situācija orgānu transplantācijā    2
  Identitāte un filosofiskā ķermeņa izpratne    4
  Orgānu iegūšana    4
  Dzīvie donori    4
  Mirušie donori    5
  Piekrišanas problemātika    6
  Orgānu pārdošana    7
  Orgānu sadale    10
  Skatījums globālā plāksnē    11
  Noslēgums    12
  Izmantotā literatūra    13
Darba fragmentsAizvērt

Situācija orgānu transplantācijā.
Orgānu transplantācijas tehnoloģijas nemitīgi attīstās un pati orgānu aizvietošana kļūst pieejama arvien lielākam cilvēku skaitam visā pasaulē. Nepareiza, negodīga un neadekvāta šo orgānu izņemšana, piegādāšana un sadale rada situācijas, kad tiek pārkāptas tiesiskās un ētiskās normas. Pieaug šīs sfēras komercializācija, līdz ar ko aktuāli kļūst jautājumi par orgānu piedāvājuma palielināšanu, donora un pacienta kvalitatīvu apkopi un vienlīdzīgu orgānu pieejamību visiem tiem, kam tie nepieciešami. Dažādas pieejas tiek apsvērtas, lai atbildētu uz šiem jautājumiem lokālā un nacionālā skatījumā, toties tās nav bijušas veiksmīgas, jo gēnu tehnoloģijas ir pieejamas starptautiskā līmenī. Nepieciešams izveidot internacionālas vadlīnijas un robežnosacījumus, lai kontrolētu un veicinātu augstus veselības standartus, nodrošinātu vienlīdzīgu sadali, kā arī dalītos un pielietotu jaunākās tehnoloģijas, kas izgudrotas orgānu transplantācijā. Mērķi ir zināmi, tagad tikai atliek atrast ceļus, kā līdz tiem nokļūt.
Pašlaik orgānu transplantācijas tehnoloģiju augšanas ātrums strauji apsteidz pieejamo orgānu daudzumu. Rodas situācija, kad tirgū pieprasījums pārsniedz piedāvājumu. To vēl ļoti saasina tas, ka šeit tiek skarti dzīvības un nāves jautājumi. Uznirst problēmas, kuras vēl nav pazīstamas tiesiskajos un ētiskajos laukos. Viena šāda problēma ir orgānu transplantācijas mārketings.
Esam jau pieraduši, ka preces tiek apmainītas pret naudu. Šī vienkāršā formula tik vienkārša tomēr nav, jo pastāv sena tradīcija, kas aizliedz pārdot orgānus, un pārlieku nostiprinājies uzskats, ka tos jāziedo. Tātad orgānu transplantācijas attieksmes pamatā vairāk tiek likts altruisms nevis nolūks gūt peļņu. Orgānu trūkums un cilvēku nabadzība jaunattīstības valstīs liek pieturēties pie šī tradicionālā skatījuma.…

Autora komentārsAtvērt
Parādīt vairāk līdzīgos ...

Atlants

Izvēlies autorizēšanās veidu

E-pasts + parole

E-pasts + parole

Norādīta nepareiza e-pasta adrese vai parole!
Ienākt

Aizmirsi paroli?

Draugiem.pase
Facebook

Neesi reģistrējies?

Reģistrējies un saņem bez maksas!

Lai saņemtu bezmaksas darbus no Atlants.lv, ir nepieciešams reģistrēties. Tas ir vienkārši un aizņems vien dažas sekundes.

Ja Tu jau esi reģistrējies, vari vienkārši un varēsi saņemt bezmaksas darbus.

Atcelt Reģistrēties