Pievienot darbus Atzīmētie0
Darbs ir veiksmīgi atzīmēts!

Atzīmētie darbi

Skatītie0

Skatītie darbi

Grozs0
Darbs ir sekmīgi pievienots grozam!

Grozs

Reģistrēties

interneta bibliotēka
Atlants.lv bibliotēka
3,99 € Ielikt grozā
Gribi lētāk?
Identifikators:845921
 
Vērtējums:
Publicēts: 30.09.2006.
Valoda: Latviešu
Līmenis: Vidusskolas
Literatūras saraksts: 7 vienības
Atsauces: Nav
Darba fragmentsAizvērt

Mana referāta tēma ir par terminiem sportā. Šo tēmu izvēlējos, jo ar tiem saskaros gandrīz katru dienu. Terminiem nekad neviens nav pievērsis lielu vērību, bet tie ir ļoti aktuāli mūsdienās, it īpaši atsevišķās zinātņu nozarēs kā, piemēram, sports, jo šī zinātne mūsdienās ir ļoti aktuāla.
Līdz ar Latvijas neatkarības atgūšanu, latviešu valoda sākusi pildīt valsts valodas funkciju. Tāpēc pieaug vajadzība pēc terminoloģijas latviešu valodā. Daudzus gadus pastāvējusī nevienlīdzīgā divvalodība veicinājusi latviešu valodas piesārņošanu ar rusismiem – burtiskiem tulkojumiem no krievu valodas un krievu valodai raksturīgām konstrukcijām. Vēl joprojām Latvijā ir stiprs krievu valodas iespaids, tas skāris arī sporta terminoloģiju. Lai nodrošinātu pilnvērtīgu valsts valodas funkcionēšanu sporta jomā, svarīga nozīme ir sporta terminu izstrādei, apkopošanai un izplatīšanai lietotājiem ērtā formā. Lai veicinātu latviešu nacionālās terminoloģijas attīstību un radītu iespēju iekļauties starptautiskajā terminu sistēmā, jāveido vairākvalodu terminu vārdnīcas.
Sporta speciālistu sagatavošanā un tālākizglītībā nozīmīga vieta ir speciālo terminu apgūšanai. Tādēļ jaunu terminu ieviešana jāsāk mācību iestādēs, kur liela vērība pievēršama arī profesionālās leksikas apguvei svešvalodās, jo svešvalodu zināšanām ir liela nozīme mazu valstu intelektuālā un ekonomiskā potenciāla veidošanā. Labas svešvalodu zināšanas ļauj risināt profesionālus jautājumus bez tulka starpniecības, pastāvīgi strādāt ar profesijai nepieciešamo speciālo literatūru, veicinot jaunu, progresīvu darba metožu iepazīšanu un apgūšanu.
Lai izveidotu sporta terminus latviešu valodā, prastu tos pielietot, nepieciešams zināt vispārējos terminu latviešu valodā izstrādes principus un noteikumus.
Šodienas izpratnē terminu definē: “Vārds vai terminoloģiska vārdkopa, kas attiecīgās zinātnes nozares terminu sistēmā izteic (nosauc un iezīmē) noteiktu zinātnes jēdzienu” (V.Skujiņa, 1993, 9.).
Sporta terminoloģija ir sporta zinātnes nozarē lietotā zinātniskā un profesionālā valoda. Terminoloģijas loma Latvijā pieaug. Tā nepieciešama latviski visās nozarēs, īpaši tajās, kuras strauji attīstās. Tas attiecas arī uz sporta zinātnes nozari, jo Latvijā sāk nodarboties ar sporta veidiem, kuri pie mums līdz šim nebija plaši izplatīti (piem., boulings, golfs) vai vispār nebija pazīstami (piem., ekstrēmie sporta veidi). Rodas nepieciešamība aprakstīt sacensību noteikumus latviski. Sports kļūst pieejamāks arvien lielākam cilvēku lokam, īpaši ar TV starpniecību.…

Autora komentārsAtvērt
Darbu komplekts:
IZDEVĪGI pirkt komplektā ietaupīsi −4,48 €
Materiālu komplekts Nr. 1141831
Parādīt vairāk līdzīgos ...

Atlants

Izvēlies autorizēšanās veidu

E-pasts + parole

E-pasts + parole

Norādīta nepareiza e-pasta adrese vai parole!
Ienākt

Aizmirsi paroli?

Draugiem.pase
Facebook

Neesi reģistrējies?

Reģistrējies un saņem bez maksas!

Lai saņemtu bezmaksas darbus no Atlants.lv, ir nepieciešams reģistrēties. Tas ir vienkārši un aizņems vien dažas sekundes.

Ja Tu jau esi reģistrējies, vari vienkārši un varēsi saņemt bezmaksas darbus.

Atcelt Reģistrēties