Pievienot darbus Atzīmētie0
Darbs ir veiksmīgi atzīmēts!

Atzīmētie darbi

Skatītie0

Skatītie darbi

Grozs0
Darbs ir sekmīgi pievienots grozam!

Grozs

Reģistrēties

interneta bibliotēka
Atlants.lv bibliotēka
0,99 € Ielikt grozā
Gribi lētāk?
Identifikators:437870
 
Autors:
Vērtējums:
Publicēts: 03.04.2009.
Valoda: Latviešu
Līmenis: Augstskolas
Literatūras saraksts: Nav
Atsauces: Nav
Darba fragmentsAizvērt

Spogulis ir virsma, kas labi atstaro gaismu. Plakanu spoguli lieto, lai iegūtu ar priekšmetu vienlielu attēlu, vai arī, lai izmantotu gaismas plūsmas virzienu. Plakanā spoguļa attēls ir vienliels ar priekšmetu. Priekšmeta un attēla attālumi līdz spogulim ir vienādi.
Tas ir parasts spogulis, kādu mēs zinām ikdienā. Tajā mēs ieskatāmies katru rītu pirms ejam uz darbu vai skolu, katru vakaru tīrot zobus, un vēl pa dienu, lai pārbaudītu vai izskatāmies pieņemami. Tajos brīžos mēs parasti nedomājam par fiziku un no kā spogulis sastāv. Tā ir vienkārši mūsu ikdiena. Ar spoguli mums parasti asocējas sadzīves priekšmets. Lieta, kurai savu uzmanību pievēršam tik lielā mērā cik tas atkarīgs no personības individuālajām īpašībām.
Herdera simbolu vārdnīcā spoguļa tēlam pievērsta liela vērība: “tā kā spogulis, tāpat kā domāšana, attēlo un atspoguļo, tas simbolizē atziņu, pašizziņu, apziņu, kā arī patiesību un skaidrību. Spogulis ir arī radīšanas simbols, jo “atspoguļo” dievišķo prātu. Tā kā spogulim raksturīga pasivitāte, tas simbolizē sievišķo principu. Viduslaiku un renesanses mākslā spogulis akcentēts kā iedomības, citkārt – kā gudrības un patiesības simbols.”


Spoguļu vēsture ir sena kā pasaule

Rakstītajos avotos rodamas ziņas par noslīpētām obisdiāna virsmām, kurās spogulējās Ķīnas un Centrālās Amerikas iedzīvotāji. Vidusjūras zemju iemītnieki savu attēlu pētīja pulētos bronzas diskos. Tālāk jāpiemin slavenie Venēcijas spoguļi, kas ir vistuvākie līdzinieki tam, ko šodien saprotam ar jēdzienu spogulis. Taču toreiz tie maksāja vismaz 2x vairāk kā Rafaela glezna.
Ludviķa XIV ministram, solot zelta kalnus, esot izdevies pārvilināt uz Franciju trīs venēciešu meistarus, kuru vadībā francūži ne tikai izzināja noslēpumus, bet arī pilnveidoja spoguļu ražošanas tehnoloģiju. Tad arī tapa ir 73 m garā Spoguļu galerija Versaļā, izdaiļota ar 306 spoguļiem. Vēloties neatpalikt no modes, Marija Mediči 16. gadsimta beigās nolēma iekārtot spoguļkabinetu. Lai realizētu šo mērķi, Venēcijā tika iegādati 119 spoguļi, bet kā pateicību par tik lielisku pasūtīju, meistari izlēma francūzietei uzdāvināt unikālu eksemplāru, bagātīgi dekorētu ar tādiem pusdārgakmeņiem kā onikss un smaragds. Vēl šodien spogulis ir apskatāms Luvras muzeja telpās.

Autora komentārsAtvērt
Parādīt vairāk līdzīgos ...

Atlants

Izvēlies autorizēšanās veidu

E-pasts + parole

E-pasts + parole

Norādīta nepareiza e-pasta adrese vai parole!
Ienākt

Aizmirsi paroli?

Draugiem.pase
Facebook

Neesi reģistrējies?

Reģistrējies un saņem bez maksas!

Lai saņemtu bezmaksas darbus no Atlants.lv, ir nepieciešams reģistrēties. Tas ir vienkārši un aizņems vien dažas sekundes.

Ja Tu jau esi reģistrējies, vari vienkārši un varēsi saņemt bezmaksas darbus.

Atcelt Reģistrēties